Villieläinnäytteen lähettäminen

Näytteeksi soveltuvat vasta kuolleet, kokonaiset eläimet tai niiden elimet. Pilaantuneita ja eläinten syömiä raatoja ei yleensä kannata lähettää tutkimuksiin, ellei siihen ole erityisiä syitä (esim. rikosepäily). Kuolleita eläimiä käsiteltäessä tulee käyttää suojakäsineitä.

Pakkaaminen

Näytteiden annetaan jäähtyä (mieluiten 0 - +5 asteeseen) ennen pakkaamista, mutta niitä ei kannata pakastaa, ellei säilytysaika veny pitkäksi. Pakastetutkin näytteet kuitenkin kelpaavat useimpiin tutkimuksiin. Muista suojata kätesi, kun pakkaat kuollutta eläintä, ja pese kädet hyvin käsittelyn jälkeen. Eläin kääritään ensin runsaaseen (sanomalehti)paperiin, joka imee mahdollisesti valuvat nesteet. Elimiä ja kudospaloja ei kääritä suoraan paperiin, vaan pakataan ensin rasiaan, folioon tai muovipussiin. Muovia käytettäessä on erityisen tärkeää, että näyte on pakattaessa viileä. Paperi- tai muu käärö pakataan vielä ehjään muovipussiin ja lopuksi tukevaan laatikkoon. Pussiin voi laittaa lämpimänä vuodenaikana kylmävaraajia näytteen säilymisen parantamiseksi. Laatikkoon pitää laittaa mukaan myös lähete. Laatikko teipataan kiinni.

Lähetys

Näytteet lähetetään mahdollisimman tuoreina Matkahuollon mukana Eviran Oulun toimipaikkaan. Villisikanäytteet sekä lintuinfluenssa- ja rabiesepäilynäytteet Helsinkiin. Evira maksaa etukäteen sovittujen näytteiden lähetyskulut, kun Matkahuollon pakettikorttiin rastitaan maksajaksi vastaanottaja. Näytteet lähetetään mieluiten alkuviikon aikana (ma-to), jotta ne ehtivät perille ennen viikonloppua. Uuden lepakkoraivotautiviruksen löytymisen takia pyydämme toistaiseksi toimittamaan lepakkonäytteet Helsingin toimipaikkaan virustutkimukseen. Älä lähetä näytteitä postipaketteina tai asiakaspalautuksina, sillä nämä ovat hitaita toimitustapoja.

Lähete

Eläintautitutkimukset - villieläimet (myös linnut), myös vapaamuotoinen lähete käy. Lähetteessä ilmoitetaan lähettäjän tietoina nimi, osoite ja puhelinnumero sekä näytteen tietoina vähintään seuraavat:

  • eläinlaji
  • mitä on näytteenä (kokonainen/ pää/ elimiä, mitä?)
  • löytökunta ja –kylä
  • löytöpäivä
  • mahdolliset sairauden oireet
  • muut olennaiset tiedot (esim. onko löytynyt tien varresta, rakennuksen vierestä, ruokintapaikalta, onko kissa tai koira purrut eläintä jne.)

Koordinaatit ovat hyvä tarkennustieto löytöpaikasta. Muista ilmoittaa koordinaattijärjestelmä (esim. ETRS-TM35FIN). Koordinaatteja voi hakea esim. kansalaisen karttapaikka -sovelluksesta.

Lähetysosoite

Evira Oulu, Matkahuolto Oulu

Villisika- ja lintuinfluenssa- ja rabiesnäytteiden lähetysosoite on Evira, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki

Lähetä näyte Matkahuollon toimipaikasta. Kioskien ja kauppojen sivutoimipaikoista toimitus on hitaampaa.

Lisätietoja näytteiden toimittamisesta antaa tutkija Marja Isomursu, puh. 040 512 1248, marja.isomursu at-merkki.gif : 1Kb evira.fi tai Oulun toimisto puh. 029 530 4924.