Hirvieläinten näivetystaudin (CWD) näytteenotto

Suomessa eläviä hirvieläimiä ovat: hirvi, metsäpeura, poro, valkohäntäkauris eli valkohäntäpeura täpläkauris eli kuusipeura ja metsäkauris

Vaikka hirvieläinten näivetystautia (chronic wasting disease CWD) ei ole Suomessa todettu, on kuitenkin syytä valpastua.

Kaikki oireita osoittavat tai kuihtuneet, yli 12 kk ikäiset porot ja muut hirvieläimet tulisi tutkia CWD:n varalta. Näytteiden saamiseksi Eviraan tarvitaan poronhoitajien, metsästäjien, riistantutkijoiden ja kaikkien muiden luonnossa liikkuvien apua.

Oudosti käyttäytyvistä tai kuolleista hirvieläimistä ilmoitettava kunnaneläinlääkärille.

Yhteystiedot löytyvät parhaiten numerotiedustelusta tai kuntien internettisivuilta. Kunnaneläinlääkäri ottaa tarpeen mukaan yhteyttä poliisiin virka-avun saamiseksi oireilevan eläimen lopettamiseen.

Metsästäjät ja poronhoitajat voivat myös lähettää näytteitä suoraan Eviraan. Näytteeksi tarvitaan eläimen pää, alaleuka ja nielu mukaan lukien. Eläintä lopetettaessa tulee mahdollisuuksien mukaan välttää aivojen takaosaa vahingoittavia menetelmiä. Tarvittaessa voi lähettää myös muita elimiä näytteeksi. Kysy asiasta tarkemmin Evirasta.

Näytteet lähetetään Eviraan Matkahuollon kautta. Evira maksaa kuljetuksen. Osoite on: Evira, Matkahuolto, Oulu.

CDW:tä ei ole koskaan todettu ihmisissä, mutta näytteitä otettaessa ja pakattaessa on kuitenkin syytä suojata kädet, koska hermostollisia oireita voivat aiheuttaa myös esimerkiksi erilaiset bakteeritartunnat. Sairasta eläintä ei saa käyttää ihmisravinnoksi.

Ohjeita pakkaamiseen:

Pää kääritään ensin runsaaseen (sanomalehti)paperiin, joka imee mahdollisesti valuvat nesteet. Paperi- tai muu käärö pakataan vielä ainakin kahteen ehjään muovipussiin ja lopuksi pää pakataan täytemateriaalin kanssa (esim. rypistetty sanomalehti) tukevaan laatikkoon. Pussiin voi laittaa lämpimänä vuodenaikana kylmävaraajia näytteen säilymisen parantamiseksi. Eduksi luonnollisesti on, jos pää on ennen pakkausta saatu jäähtymään mahdollisimman lähelle 0 °C. Laatikkoon pitää laittaa mukaan myös lähete, jossa on lähettäjän yhteystiedot ja taustatiedot eläimestä. Laatikko teipataan kiinni.

Lisätietoja:
erikoistutkija Marja Isomursu, p. 040 512 1248, Evira Oulu (pää- ja elinnäytteet)
erikoistutkija Minna Nylund, p. 040 489 3393, Evira Oulu (pää- ja elinnäytteet)
erikoistutkija Sirkka-Liisa Korpenfelt, p. 050 351 0308, Evira Helsinki/virologia (prionitutkimukset)

Evira lähettää tutkimusvastauksen näytteen lähettäjälle.

Lisää aiheesta palvelussamme: