Lemmikkieläinten maahantuonnit ja siirrot EU:n ulkopuolisista maista

EU:n ulkopuolisista maista tuotaville eläimille tulee aina suorittaa eläinlääkinnällinen rajatarkastus ensimmäisessä EU-maassa, johon eläin saapuu. Ottakaa yhteyttä hyvissä ajoin eläinlääkinnälliseen rajatarkastusasemaan, jonka kautta aiotte tuoda eläimen. Poikkeuksena matkustajan mukana ei-kaupallisesti siirrettävät omat lemmikit, jotka tulli tarkastaa osana tullivalvontaa siihen hyväksytyillä rajanylityspaikoilla.

Olkaa hyvä ja tutustukaa siirto- tai tuontiohjeisiin vasemmasta sarakkeesta. Tuontiin tai siirtoon vaadittavat terveystodistusmallit löytyvät kyseisen sivun kohdalla ylinnä oikeasta sarakkeesta.

HUOM!! Kaikki lentoyhtiöt eivät välttämättä ota eläimiä lentokoneeseen. Varmista aina lentoyhtiöltä onnistuuko eläimen kuljetus

Palvelemme sähköpostitse

Mikäli et löydä vastausta ohjeistamme, kuvaile vapaamuotoisesti lemmikin matkustukseen tai tuontiin liittyen:

  • Mikä lemmikkieläin ja montako lemmikkieläintä on kyseessä?
  • Liittyykö lemmikin matkustaminen omistajan matkustamiseen ja miten? Jos ei,
  • kuka matkustaa lemmikin kanssa, vai matkustaako lemmikki yksin rahtina?
  • Mikä on lemmikin matkustusreitti ja ensimmäinen maa EU:n alueella, johon lemmikki saapuu?
  • Onko kyseessä EU:sta kotoisin oleva eläin joka palaa EU-alueelle oltuaan EU:n ulkopuolella?

Ei-kaupalliset siirrot kolmansista maista

Omistajan mukana siirtyvät koirat, kissat, fretit, jyrsijät

 

Omistajan matkustuksen takia mukana siirtyvät omat lemmikit (5 tai alle), joita ei luovuteta tai myydä eteenpäin EU:n alueella

 

Esimerkkejä:

- muutto

- turismi

- omistaja matkustaa kolmanteen maahan, ostaa lemmikin ja palaa sen kanssa EU:n alueelle

- näyttelyihin tai koulutuksiin tulevat lemmikit (yli 5)

 

Neuvonta: kolmasmaa@evira.fi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tuonti kolmansista maista

Koirat, kissat, fretit, jyrsijät sekä kaikki muut tapaukset ja eläinlajit, kuten linnut 

 

EU:n alueelle myytäviksi tai luovutettaviksi tuotavat lemmikkieläimet

 

Esimerkkejä:

- kasvattaja tuo pennun uudelle omistajalle Suomessa

- kodittomat katukoirat, jotka sijoitetaan uusiin koteihin

- yksin rahtina lentävät lemmikit

- kun lemmikin omistaja ei matkusta

 

Yhteydenotto ennen tuontia ja tuontiasiakirjojen skannaus: lentoasema@evira.fi

 

Rajaeläinlääkärin varaus

Helsinki-Vantaan eläinlääkinnällinen rajatarkastusasema: lentoasema@evira.fi

Vaalimaan eläinlääkinnällinen rajatarkastusasema: vaalimaa@evira.fi

 

 

Koiria, kissoja, frettejä ja muita lemmikkieläimiä tuotaessa tai siirrettäessä  Andorrasta, Färsaarilta, Gibraltarilta, Grönlannista, Islannista, Liechtensteinista, Monacosta, Norjasta, San Marinosta, Sveitsistä ja Vatikaanista toimitaan kuten sisämarkkinakaupassa. Sisämarkkinakauppa- ja siirtoehtoneuvontaa saa osoitteesta ehyt@evira.fi.

Varovasti verkossa – tiedä minkälaisista olosuhteista lemmikkisi on peräisin

Laittomasti Suomeen tuotuja pentuja ja aikuisia lemmikkielämiä on myynnissä internetissä. Kannattaa suhtautua Googlella suomennettuihin eläinten myynti-ilmoituksiin hyvin epäilevästi. Paikkakunnaksi saatetaan mainita suomalainen paikkakunta, mutta lähempi tarkastelu voi paljastaa, että myyjä asuu EU:n ulkopuolella.

Suomeen tuodulla lemmikillä tulee olla EU-rajaeläinlääkärin leimaama yleinen eläinlääkinnällinen tuloasiakirja (CVED), jonka ostajan tulee pyytää itselleen. CVED-todistus takaa, että tuontiehdot täyttyvät, lemmikki on lähtöisin hyväksytystä maasta ja viranomaisen rekisteröimältä tilalta, ja että sen kuljetusolosuhteita on valvottu.

Jos laittomasti tuotu tai siirretty lemmikki todetaan EU:n rajojen sisäpuolella, vaihtoehtoina ovat eläintautivaaran takia palautus, karanteeni tai lopetus omistajan kustannuksella. Ikärajat ovat eräs hyvä tapa selvittää, onko lemmikki maassa laillisesti. Kolmannesta maasta Suomeen tuotavan tai siirrettävän pennun tulee olla joko vähintään 15 viikon ikäinen, jos se on peräisin maalistan maasta, kuten Venäjältä. Sen tulee olla 7 kk ikäinen tullessaan maasta, joka ei ole maalistalla (esim. Ukraina, Thaimaa, Intia, Kiina). Nuoremmat pennut ovat EU:n alueella laittomasti. Laittomasti kolmannesta maasta tuodusta lemmikistä voi ilmoittaa paikalliselle kunnaneläinlääkärille tai osoitteeseen lentoasema@evira.fi.

Eviralta on tiedusteltu sekä eksoottisten lemmikkien että tavanomaisten lemmikkien tuontiehtoja tietyistä maista, mutta eläintä ei ole koskaan saatu huolimatta huomattavista, lopulta jopa tuhansien eurojen etumaksuista. Sellainen alkuperämaa on viestien mukaan ollut ainakin Kamerun. Pyydämme ennen tuontiehtojen tiedustelua kysyjää selvittämään lisäkysymyksillä myyjältä, onko myytävää eläintä ollenkaan olemassa.

Eläinlääkinnällinen rajatarkastus eläville eläimille

Eläinlääkinnällinen rajatarkastus suoritetaan niille eläimille, jotka mainitaan tarkastettavia eläimiä ja tuotteita koskevista luetteloista annetun komission päätöksen 2007/275/EY liitteessä I. Käytännössä tarkastus suoritetaan kaikille eläville tuontieläimille. Asiasta säädetään maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa 697/2007.

Lainsäädäntö

Kansallinen

Eläinten tuonnista EU:n ulkopuolisista maista säädetään Maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa eräiden Euroopan yhteisön ulkopuolisista maista tuotavien elävien eläinten sekä niiden alkioiden ja sukusolujen eläintautivaatimuksista  (MMMa 866/2008).

Lintujen tuonnista EU:n ulkopuolisista maista säädetään Maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa Euroopan yhteisön ulkopuolisista maista tuotavasta siipikarjasta ja muista linnuista sekä niiden siitosmunista (MMMa 867/2008).

Tämän sivun vasemmassa laidassa on linkit niiden eläinlajien tuontiehtoihin, joita yleisimmin tuodaan. Muiden eläinlajien yleisohjeet löytyvät pykälittäin eroteltuina em. asetuksesta.

EU-lainsäädäntö

Oikealla oleva linkki "EU –lainsäädäntö" vie Euroopan komission sivuille, josta löytyy eläinten ja eläimistä saatavien tuotteiden kolmasmaatuontia koskeva EU-lainsäädäntö aihealueittain: elävät eläimet; sperma, munasolut ja alkiot; eläimistä saatavat tuotteet; samoin löytyy tietoa eläintaudeista, eläinten tunnistuksesta sekä eläinten terveydestä (ks. kyseisellä nettisivulla vaakatasossa oleva linkkirivi sivun yläreunassa). Sivu on tällä hetkellä englanninkielinen.

Tuontiluvat

Tuontilupaa voi hakea ainoastaan eläinlajeille, joille ei ole lainsäädännössä määriteltyjä tuontiehtoja, ja joiden tuonti vaatii siten Eviran luvan. Luvassa määritellään ehdot, joita noudattamalla eläimen saa tuoda Suomeen. Tieto luvan tarpeesta löytyy eläinlajikohtaisilta sivuilta. Esimerkiksi siilien tuonti vaatii tuontiluvan. Tuontilupia ei myönnetä luonnonvaraisille eläimille, jotka tuotaisiin lemmikeiksi tai esimerkiksi kädellisille.

(Ohje 18014U)

 

Lisää aiheesta palvelussamme

Lisää aiheesta muualla verkossa