Koirien, kissojen ja frettien tuonti

Esimerkkejä, kun EU:n ulkopuolisista maista EU-alueelle saapuva koira, kissa tai fretti luokitellaan kaupallisesti tuotavaksi lemmikiksi:

 • eläin matkustaa yksin
 • eläimen liikkuminen ei liity omistajan matkustamiseen
 • Omistajan ja eläimen matkustamisen välillä on yli 5 päivää
 • eläimet on tarkoitettu myytäväksi edelleen
 • eläimet on tarkoitettu luovutettavaksi edelleen esim lahjana
 • eläin on ostettu EU:n ulkopuolelta ja se tuodaan/lähetetään uudelle omistajalle ilman, että uusi omistaja matkustaa
 • ne on tarkoitettu elinkeinon harjoittamista varten (kaupallinen toiminta) 
 • eri eläinlajien edustajien kokonaislukumäärä on enemmän kuin 5 eläintä

Tuontiehdot

 • tuontiin hyväksytty maa
 • lähtömaan viranomainen on rekisteröinyt tilan tai yrityksen, josta lemmikki on peräisin
 • tunnistusmerkintä ennen raivotautirokotusta
 • raivotautirokotus
 • 21 vrk odotusaika maaluettelomaassa tai maaluettelon ulkopuolisista maista tuotaessa rabiesvasta-ainetesti
 • ekinokokkoosilääkitys 1-5 päivää ennen Suomeen saapumista
 • kliininen tutkimus enintään 48 tuntia ennen lähtöä
 • terveystodistus tuontiin (import)
 • TRACES-ennakkoilmoitus
 • eläinlääkinnällinen rajatarkastus ensimmäisessä EU-maassa

LUETHAN MYÖS AJANKOHTAISTA-SIVUN

1. Tuontiin hyväksytyt maat

Koirien, kissojen ja frettien tuonti on sallittu ainoastaan tietyistä EU:n ulkopuolisista maista. Tuojan tulee itse tarkistaa ajantasaisesta lainsäädännöstä hyväksytyt tuontimaat.

 

Ascensionsaari, Arabiemiirikunnat, Antigua ja Barbuda, Albania, Argentiina, Australia, Aruba, Bosnia ja Hertsegovina, Barbados, Bahrain, Bermuda, Bolivia, Bonaire, Sint Eustatius ja Saba, Brasilia, Botswana, Valko-Venäjä, Belize, Kanada, Chile, Kiina, Kolumbia, Costa Rica, Kuuba, Algeria, Etiopia, Egypti, Curacao, Fidži, Falklandinsaaret, Guatemala, Hongkong, Honduras, Israel, Intia, Jamaika, Japani, Jordania, Kenia, Kirgisia, Korean tasavalta, Kuwait, Libanon, Oman,Saint Kitts ja Nevis, Caymansaaret, Saint Lucia, Macao, Marokko, Montenegro, Madagaskar, Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia, Montserrat, Mauritius, Meksiko, Malesia, Namibia, Peru, Uusi-Kaledonia, Nicaragua, Uusi-Seelanti, Panama, Ranskan Polynesia, Saint Pierre ja Miquelon, Paraguay, Qatar,Serbia, Venäjä, Singapore, Saint Helena, El Salvador, Saudi-Arabia, Swazimaa, Thaimaa, Tunisia, Turkki, Sint Maarten, Trinidad ja Tobago, Taiwan, Ukraina, Amerikan Yhdysvallat, Uruguay, Saint Vincent ja Grenadiinit, Brittiläiset Neitsytsaaret, Vanuatu, Wallis ja Futuna, Mayotte, Etelä-Afrikka, Zimbabwe.

Hyväksytyt maat löytyvät seuraavista:  Komission päätös 2004/211/EY liite I, asetus (EU) No 206/2010 liite II osa 1 ja asetus (EU) No 577/2013 liite II

2. Tunnistusmerkintä

Eläimen tulee olla merkitty mikrosirulla tai selkeästi luettavissa olevalla tatuoinnilla (tatuointi laitettu ennen 3.7.2011). Mikrosirun on vastattava ISO 11784 -standardia ja sovellettava HDX- tai FDX-B- tekniikkaa ja sen tulee olla luettavissa ISO 11785 standardin mukaisella lukulaitteella. Mikrosirun standardin voi varmistaa sirun valmistajalta. Mikäli mikrosiru ei ole vaaditun standardin mukainen, tulee eläimen tuojalla olla mikrosirun lukemiseen tarvittava laite.

3. Raivotautirokotus

Eläimen tulee olla tunnistusmerkitty ennen raivotautirokotuksen antamista! Eläimen on oltava rokotushetkellä vähintään 12 viikon ikäinen.

Eläimen on oltava rokotettu raivotautia vastaan kansainvälisen standardin (WHO) mukaisella inaktivoidulla rokotteella. Sen on täytettävä OIE:n standardin vaatimukset (luvun 2.1.13 kohdan C vaatimukset). Esimerkkilista hyväksytyistä rokotteista löytyy Jordbruksverketin sivuilta (linkki alla).

Raivotautirokotus tulee antaa ja tarvittaessa uusia rokotteen valmistajan suositusten mukaisesti. Rokotustiedot ja rokotuksen voimassaoloaika on oltava merkittynä terveystodistukseen (tai EU-lemmikkieläinpassiin). Uusintarokotusta pidetään ensirokotuksena, jos sitä ei ole annettu edellisen rokotuksen voimassaoloaikana.

Maaluettelomaat:

Ascensionsaari, Arabiemiirikunnat, Antigua ja Barbuda, Argentiina, Australia, Aruba, Bosnia ja Hertsegovina, Barbados, Bahrain, Bermuda, Bonaire, Sint Eustatius ja Saba, Valko-Venäjä, Kanada, Chile, Curacao, Fidži, Falklandinsaaret, Hongkong, Jamaika, Japani, Saint Kitts ja Nevis, Caymansaaret, Saint Lucia, Montserrat, Mauritius, Meksiko, Malesia, Uusi-Kaledonia, Uusi-Seelanti, Ranskan Polynesia, Saint Pierre ja Miquelon, Venäjä, Singapore, Saint Helena, Trinidad ja Tobago, Taiwan, Amerikan Yhdysvallat, Saint Vincent ja Grenadiinit, Brittiläiset Neitsytsaaret, Vanuatu, Wallis ja Futuna, Mayotte.

Maaluettelomaista odotusaika ensirokotuksen jälkeen 21 vrk. Eläin on tällöin tuontihetkellä vähintään 15 viikon ikäinen.

Jotta maahantuonnissa voidaan noudattaa tämän kohdan mukaisia vaatimuksia, on eläin kuljetettava edellä mainituista maista joko suoraan Suomeen tai siten, että eläin oleskelee vain samassa listassa luetellussa maassa lähtömaan ja Suomen välillä.

Jos eläin kuljetetaan lentäen tai meriteitse, kuljetus voi tapahtua myös muun EU:n ulkopuolisen maan kautta, kunhan eläin pysyy kyseisessä maassa kansainvälisen lentokentän alueella tai suljettuna laivassa.

PENNUT

Alle 12 viikon ikäisten rokottamattomien pentujen tuonti EU:n ulkopuolisista maista ei ole sallittua. Alle 15 viikon ikäisten pentujen tuonti EU:n ulkopuolisista maaluettelomaista on kielletty. Alle 7 kuukauden ikäisten pentujen tuonti maaluettelon ulkopuolisista maista on kielletty.

4. Raivotaudin vasta-aineiden määritys

 

Sallitut tuontimaat löydät tästä

Muista sallituista tuontimaista, kuin maaluettelomaista eläintätuotaessa vaaditaan raivotaudin vasta-aineiden määritys verinäytteestä. Nämä ovat korkean raivotautiriskin maita,

Hyväksytyn eläinlääkärin tulee ottaa verinäyte tutkimusta varten aikaisintaan 30 vuorokautta raivotautirokotuksen jälkeen ja vähintään kolme kuukautta ennen tuontia. (Odotusaika rokotuksesta 30vrk + verinäyte serologista raivotautivasta-ainemääritystä varten + odotusaika 3kk ennen tuontia. Eläin on tällöin tuontihetkellä vähintään 7kk ikäinen.)

Vasta-aineiden määritys on suoritettava EU:n hyväksymässä laboratoriossa (Suomessa Evira). Neutralisoivien vasta-aineiden pitoisuuden on oltava vähintään 0,5 ky/ml. Vasta-aineiden määritystä ei tarvitse jatkossa uusia, jos raivotautirokotus uusitaan rokotteen valmistajan suositusten mukaisesti.

Jos eläin on lähtöisin EU:n alueelta ja raivotautivasta-aineiden määritys on tehty ennen eläimen vientiä EU:n ulkopuolelle, ei verinäytteen oton jälkeen tarvitse odottaa kolmea kuukautta ennen kuin eläimen voi tuoda takaisin EU:n alueelle. Rokotuksen ja verinäytteen oton välisen ajan on kuitenkin oltava vähintään 30 vuorokautta. Suomessa verinäytteen voi näissä tapauksissa ottaa laillistettu eläinlääkäri. Eläimen mukana on oltava lemmikkieläinpassi, jossa on eläinlääkärin tekemä merkintä vasta-ainetutkimuksesta.

5. Käsittely ekinokokkoosia aiheuttavaa heisimatoa vastaan

 Ekinokokkoosilääkitys annetaan 1-5vrk ennen tuontia.

6. Kliininen tutkimus

Kliininen tutkimus tehdään enintään 48 tuntia ennen eläinten lähettämistä.

7. Virkaeläinlääkärin myöntämä EU-mallinen terveystodistus tuontiin

Eläimellä on oltava komission täytäntöönpanopäätöksen 2017/98/EU liitteen mallin mukainen eläinlääkärintodistus, jonka on myöntänyt lähtömaan viranomaisen palveluksessa oleva virkaeläinlääkäri. Todistus on voimassa rajanylitystä varten 10 päivää todistuksen allekirjoittamispäivämäärästä.

Kuitenkin EU-alueelta lähtöisin olevalle koiralle, kissalle tai fretille, joka palaa takaisin EU:hun kolmannesta maasta, ei vaadita EU-mallista terveystodistusta: jos eläimellä on EU-alueella ennen matkaa myönnetty passi ja voimassa oleva raivotautirokotus ja vasta-ainetesti (mikäli tuodaan korkean raivotautiriskin maasta).

 TRACES-ennakkoilmoitus

8. Suojapäätökset

Maahantuojan tulee varmistaa ennen tuontia kohdistuuko tuontimaahan EU:n suojapäätöksiä. Linkki suojapäätöksiin löytyy sivun alalaidasta.

9. Eläinlääkinnällinen rajatarkastus

Tuontieläimille tehdään aina maksullinen eläinlääkinnällinen rajatarkastus ensimmäisessä EU-jäsenmaassa, johon eläin saapuu EU:n alueella, lisätietoa vasemman sarakkeen linkistä. Tuojan tulee itse varata rajaeläinlääkäri paikalle tarkastamaan eläintä.

HUOM! Helsinki-Vantaan lentoasemalle koiran, kissan tai fretin tuonti eteenpäin luovutettavaksi on mahdollista vain rahtina!

EU:n eläinlääkinnälliset rajatarkastusasemat

Lainsäädäntöä:

Huom: Pääset tarkastelemaan oikean marginaalin EU-lainsäädäntöä avaamalla vasemmasta reunasta avautuvan "Ohje EU-lainsäädännön hakemiseen".

Komission asetus 2011/874/EU listat kolmansista maista ja alueista, joista tuonti on sallittua

Komission delegoitu asetus (EU) No 1152/2011 Echinococcus multilocularis- loisen valvonnasta

29.12.2014 lähtien on tullut voimaan uusi lainsäädäntö:

Komission toimeenpanopäätös 2013/518/EU:Liite Terveystodistus tiloilta tulevien eläinten kauppaa varten (sorkka- ja kavioeläimet, lintuinfluenssaa vastaan rokotetut linnut, jäniseläimet, koirat, kissat ja fretit 92/65 EI)  

Komission täytäntöönpanopäätös 2013/519/EU: lista alueista ja kolmansista maista, joista tuonti on sallittua, sekä terveystodistusmallit.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) No 576/2013

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) No 577/2013 (maalistat)

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI 2013/31/EU neuvoston direktiivin 92/65/ETY muuttamisesta: artikla 16 muutetaankliininen tutkimus enintään 48 tuntia ennen eläimen lähettämistä.

Tuontiehtoneuvonnan sähköpostiosoite

Kyselyä tehdessänne vastatkaa seuraaviin kysymyksiin, jotta vältytään väärinkäsityksiltä:

Mikä eläin on kyseessä? Montako eläintä tuot kerralla? Mistä maasta eläin tuodaan? Miten vanha eläin on? Onko kyseessä suora tuonti vai lemmikin palaaminen EU-alueelle? Mitä reittiä eläin päätyy EU-alueelle, tapahtuuko koneenvaihtoa ja missä?

Vastaamme ainoastaan sähköpostitiedusteluihin, sähköpostia pyritään lukemaan arkipäivisin. Lue kuitenkin ensin sekä tämä ohje sekä ei-kaupallisen siirron ehdot vasemmasta sarakkeesta ennen sähköpostin lähettämistä.

Tuontiehtoneuvonta: lentoasema@evira.fi

(Ohje 18013U)

Lisää aiheesta palvelussamme

Lisää aiheesta muualla verkossa