oman Lemmikin siirto EU:n ulkopuolisista maista Suomeen

Omistajan matkustamisen takia mukana siirtyvät omat lemmikit (5 tai alle), joita ei luovuteta tai myydä eteenpäin. Lemmikin tulee matkustaa 5 päivän sisällä omistajasta.  

Esimerkiksi:

 • muutto
 • turismi
 • näyttelyihin tai koulutuksiin tulevat lemmikit (yli 5)
 • omistaja matkustaa kolmanteen maahan, ostaa lemmikin ja palaa sen kanssa EU:n alueelle

Neuvonta: kolmasmaa@evira.fi

Muissa tapauksissa tulee noudattaa ehtoja koirien, kissojen ja frettien maahantuontiin.

Lemmikkien siirtoehdot lyhyesti:

1.  Mikrosiru tai ennen 3.7.2011 tehty tatuointi. Mikrosiru tulee asettaa ennen raivotautirokotusta.

2.  Raivotautirokotus vähintään 12 viikon ikäiselle pennulle. Näin ollen alle 15 viikon ikäisten pentujen siirtäminen on kielletty.

3.  Odotusaika lähtömaassa on 21 vrk, jos l emmikki on lähtöisin 577/2013/EU:n maaluettelossa olevasta maasta.

Maaluettelo:

 • Ascensionsaari, Arabiemiirikunnat, Antigua ja Barbuda, Argentiina, Australia, Aruba, Bosnia ja Hertsegovina, Barbados, Bahrain, Bermuda Bonaire, Saint Eustatius ja Saba, Valko-Venäjä, Kanada, Chile, Curaçao, Fidži, Falklandinsaaret, Hongkong, Jamaika, Japani, Saint Kitts ja Nevis, Caymansaaret, Saint Lucia, Makedonia, Montserrat, Mauritius, Meksiko, Malesia, Uusi-Kaledonia, Uusi-Seelanti, Ranskan Polynesia, Saint-Pierre ja Miquelon, Venäjä, Singapore, Saint Helena, Sint Maarten, Trinidad ja Tobago, Taiwan, Amerikan yhdysvallat, Saint Vincent ja Grenadiinit, Brittiläiset Neitsytsaaret, Vanuatu, Wallis ja Futuna, Mayotte

tai

muista (kuin em.) maista tulevilta lemmikeiltä (mm. Serbia, Ukraina, Kiina, Intia, Thaimaa) vaaditaan lisäksi raivotautirokotuksen myös EU:n hyväksymässä laboratoriossa suoritettu raivotautivasta-ainetutkimus.  Verinäyte tutkimukseen tule otattaa aikaisintaan 30 vuorokautta raivotautirokotuksen jälkeen ja lemmikin tulee odottaa verinäytteenoton jälkeen lähtömaassa vähintään 3 kuukautta ennen siirtoa. Hyväksyttävä tulos on vähintään 0,5 ky/ml.

4. Koiralle heisimatolääkitys ekinokokkoosia vastaan vähintään päivä, enintään viisi päivää ennen Suomeen saapumista. Heisimatolääkitystä ei vaadita kissoilta tai freteiltä.

5. Lähtömaan toimivaltaisen viranomaisen palveluksessa olevan virkaeläinlääkärin tulee myöntää lemmikille EU-mallinen terveystodistus

 • Asetuksen 577/2013 -mallinen terveystodistus voidaan myöntää 31.8.2016 saakka ja se oikeuttaa EU:n alueelle tuloon 31.12.2016 saakka:  ei-kaupallisen siirron terveystodistus 577/2013/EU Liite IV.    
 • Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2016/561 määrittelee muutokset asetuksen 577/2013 terveystodistukseen. Uusi lemmikkien terveystodistus tulee voimaan 2.5.2016.

 Terveystodistus on voimassa 10 päivää ja se voidaan myöntää vasta sitten, kun kaikki toimenpiteet on suoritettu

 • EU:sta lähtöisin olevalla eläimellä EU-lemmikkieläinpassi voi korvata EU-mallisen terveystodistuksen, mikäli paluun edellytyksen täyttyivät ennen lähtöä ja ovat voimassa paluun aikana, eli esimerkiksi maaluettelon ulkopuoliseen maahan mentäessä lemmikkieläimellä oli jo raivotautivasta-ainetutkimustulos merkittynä lemmikkipassiin ennen lähtöä ja EU:ssa annettu raivotautirokotus on voimassa. Heisimatolääkitys on ainoa merkintä, minkä muu kuin EU-eläinlääkäri voi tehdä EU-lemmikkipassiin.

6. Omistajan tulee vakuuttaa yllä olevan terveystodistuksen osassa 3, että eläintä ei siirretä luovutettavaksi tai myytäväksi EU:n alueella.

7. Alkuperäiset rokotuskirjat (esimerkiksi muun kuin EU-maan lemmikkieläinpassi) tai niiden oikeaksi todistetut kopiot tulee pitää mukana.

8. Saapuminen ja tarkastaminen
Lemmikki ja lemmikin asiakirjat tulee esittää tarkastettavaksi  hyväksytyssä saapumispaikassa ensimmäisessä jäsenvaltiossa, johon lemmikki saapuu EU:n alueella. Mikäli ensimmäinen EU-jäsenvaltio, mihin lemmikki saapuu, on Suomi, omistajan tai omistajan edustajan on valittava punainen linja Tullissa ja esitettävä ne asiakirjoineen Tullille tarkastettavaksi yhdessä seuraavista hyväksytyistä saapumispaikoista:

 • Lentoteitse - Helsinki-Vantaan lentoasema
 • Maanteitse tai rautateitse - Imatra, Kuusamo, Niirala, Nuijamaa, Raja-Jooseppi, Salla, Vaalimaa, Vainikkala, Vartius
  Meriteitse ja Saimaan kanavan kautta: Helsinki, Hamina, Nuijamaa, Hanko, Inkoo, Kotka, Loviisa, Maarianhamina, Porvoo, Turku

Muita vaatimuksia

 • Omistajan tulee varmistaa ennen siirtoa kohdistuuko lähtömaahan EU:n suojapäätöksiä.
 • Jos omistaja tai omistajan valtuuttama henkilö matkustaa lemmikin kanssa eri aikaan, hänen on esitettävä tarkastuskortti tai lentolippu matkustamisestaan, jonka on ajoituttava viiden päivän sisään lemmikin siirrosta.
 • Jos omistaja ei itse siirrä lemmikkiään, omistajan tulee valtuuttaa lemmikin saattaja vapaamuotoisella kirjallisella valtakirjalla siirtämään lemmikin omistajan puolesta. Huomioi, että lemmikin siirron tulee johtua omistajan matkustamisesta. Esimerkiksi silloin, kun omistajan täytyy muuttaa, mutta lemmikille ei ole ehditty tehdä vasta-ainetestiä, voi omistaja valtuuttaa jonkun muun siirtämään lemmikkinsä.
 • Jos lemmikkejä siirretään yli 5 samalla kertaa, tulee esittää todisteita osallistumisesta kilpailuihin, näyttelyihin tai valmennukseen. Lemmikkien tulee olla yli 6kk ikäisiä.
 • Jos lemmikki kuljetetaan jonkun muun, kuin Asetuksen 577/2013/EU Liitteen II maaluettelossa olevan maan läpi, vaaditaan vakuutus, että kuljetuksen aikana lemmikki on pidetty suljettuna kuljetusvälineeseen tai kansainvälisen lentokentän alueella ja ettei se ole joutunut kosketuksiin raivotaudille alttiiden eläinten kanssa. Vakuutuksen tulee olla Asetuksen 577/2013/EU liitteen I 2. osan mallin mukainen.

Yksityiskohtaiset ohjeet

Tunnistusmerkintä

Eläimen on oltava tunnistusmerkitty mikrosirulla. Mikrosiru sisältää yksilöllisen numeron, jonka avulla lemmikki voidaan tunnistaa luotettavasti. Tunnistusmerkinnäksi hyväksytään myös selkeästi luettava tatuointi, mikäli se on eläinlääkärin todistuksen mukaan tehty ennen 3.7.2011.

Mikrosiru tulee olla ISO 11784 -standardin tai ISO 11785 -standardin liitteen A mukainen. Mikrosirun standardin voi varmistaa sirun valmistajalta. Mikäli mikrosiru ei ole vaaditun standardin mukainen, tulee eläimen tuojalla olla mikrosirun lukemiseen tarvittava laite. Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajatullissa on käytössä lukulaite, joka lukee myös USA:ssa yleisesti käytössä olevia Avid-siruja. Lemmikin maahantuoja on vastuussa mikrosirun luettavuudesta.

Tiedot sirusta on oltava merkittynä tunnistusasiakirjaan.

Raivotautirokotus


Raivotautirokotus tulee antaa vähintään 12 viikkoa vanhalle pennulle. Vasta 12 viikon iässä pentu alkaa rokotteesta muodostaa raivotaudille vasta-aineita. Nuorempana annetulla rokotteella ei ole vaikutusta, jos emo on rokotettu, koska emolta siirtyvät vasta-aineet häiritsevät immuniteetin muodostumista. Rokottamattomien pentujen siirto EU:n ulkopuolisista kolmansista maista Suomeen on kielletty.

Lemmikin tulee olla rokotushetkellä luotettavasti tunnistettavissa, eli sillä tulee jo ennen rokotusta olla mikrosiru tai hyväksytty tatuointi, muutoin rokotus on mitätön ja lemmikki tulee rokottaa uudelleen mikrosirun asettamisen jälkeen.

Käytettävä rokote tulee olla kansainvälisen standardin (WHO) mukainen inaktivoitu rabiesrokote. Rokotteen on täytettävä OIE:n standardin vaatimukset.

Täytäntöönpanoasetuksen 577/2013 Liitteen II luettelossa olevista maista lemmikin voi siirtää raivotautirokotuksen ja 21 päivän odotuksen jälkeen.

Liitteen II 1 osan maista - Andorra, Sveitsi, Färsaaret, Gibraltar, Grönlanti, Kroatia, Islanti, Liechtenstein, Monaco, Norja, San Marino, Vatikaanivaltio - tulevat lemmikit tarvitsevat ko. kolmannen maan lemmikkipassin. Huomioi, että tämä ohje ei koske näistä maista suoraan Suomeen siirrettäviä lemmikkejä, vaan silloin noudatetaan sisämarkkinakaupan ehtoja.

Liitteen 2 osan maista tulevat lemmikit tarvitsevat EU-mallisen terveystodistuksen: Ascensionsaari, Arabiemiirikunnat, Antigua ja Barbuda, Argentiina, Australia, Aruba, Bosnia ja Hertsegovina, Barbados, Bahrain, Bermuda Bonaire, Saint Eustatius ja Saba, Valko-Venäjä, Kanada, Chile, Curaçao, Fidži, Falklandinsaaret, Hongkong, Jamaika, Japani, Saint Kitts ja Nevis, Caymansaaret, Saint Lucia, Montserrat, Mauritius, Meksiko, Malesia, Uusi-Kaledonia, Uusi-Seelanti, Ranskan Polynesia, Saint-Pierre ja Miquelon, Venäjä, Singapore, Saint Helena, Sint Maarten, Trinidad ja Tobago, Taiwan, Amerikan yhdysvallat, Saint Vincent ja Grenadiinit, Brittiläiset Neitsytsaaret, Vanuatu, Wallis ja Futuna, Mayotte

Tuojan tulee aina itse varmistaa, onko lähtömaa lueteltu täytäntöönpanoasetuksessa.

Raivotautirokotus tulee uusia rokotteen valmistajan suositusten mukaisesti. Rokotustiedot ja rokotuksen voimassaoloaika on oltava merkittynä tunnistusasiakirjaan. Uusintarokotuksessa ei vaadita odotusaikaa, jos rokotus on annettu ennen edellisen rokotuksen voimassaolon päättymistä. Mikäli voimassaolo on päättynyt ja koira rokotetaan uudelleen, tulee odotusaikaa noudattaa. Ennen tunnistusmerkintää annetut rokotukset ovat mitättömiä.

Lemmikiltä, joka siirretään muusta maasta kuin asetuksen 577/2013/EU  Liitteessä II luetellusta maasta, vaaditaan raivotautivasta-ainetutkimus

Muusta kuin asetuksen 577/2014 Liitteessä II luetellusta maasta tuotavalta lemmikeiltä vaaditaan raivotautirokotuksen lisäksi tehtäväksi raivotautivasta-aineiden määritys eli ns. serologinen tutkimus, jossa todetaan vasta-aineiden riittävä nousu lemmikin seerumista. Neutralisoivien vasta-aineiden pitoisuuden on oltava vähintään 0,5 ky/ml.

Toimivaltaisen viranomaisen hyväksymän eläinlääkärin tulee ottaa verinäyte tutkimusta varten aikaisintaan 30 vuorokautta raivotautirokotuksen jälkeen ja vähintään kolme kuukautta ennen siirtoa.

Vasta-aineiden määritys on suoritettava  EU:n hyväksymässä laboratoriossa joko EU:ssa tai EU:n ulkopuolella.

Verinäytteen ottava eläinlääkäri tekee lähetteen omistajan valitsemaan hyväksyttyyn laboratorioon. Verinäytteen lähettämistä ja muissa vasta-ainetutkimusta koskevissa asioissa on oltava suoraan yhteydessä määritystä tekevään laboratorioon. Suomessa on hyväksytty  Eviran laboratorio.

Vasta-aineiden määritystä ei tarvitse jatkossa uusia, jos raivotautirokotus uusitaan rokotteen valmistajan suositusten mukaisesti, vaan se on tällöin voimassa lemmikin eliniän. Mikäli rokotus vanhenee, on vasta-ainemääritys tehtävä uudelleen odotusaikoineen.

Vasta-ainemääritys ennen EU-alueelta lähtöä

Jos eläin on lähtöisin EU:n alueelta, raivotautivasta-aineiden määritys on tehty ennen eläimen vientiä EU:n ulkopuolelle ja laillistettu eläinlääkäri on merkinnyt tiedon EU-lemmikkipassiin, ei verinäytteen oton jälkeen tarvitse odottaa kolmea kuukautta ennen kuin eläimen voi tuoda takaisin EU:n alueelle. Rokotuksen ja verinäytteen oton välisen ajan on kuitenkin oltava vähintään 30 vuorokautta. Suomessa verinäytteen ottaa laillistettu eläinlääkäri.

Koirat on lääkittävä ekinokokkoosia aiheuttavaa heisimatoa vastaan vähintään yksi, enintään viisi vuorokautta ennen Suomeen saapumista

Eläinlääkärin on lääkittävä koira asianmukaisella annoksella pratsikvantelia tai muita farmakologisesti ekinokokkoosia vastaan vaikuttavia aineita käyttäen enintään 120 tuntia (5 vrk) mutta vähintään 24 tuntia (1 vrk) ennen sen saapumista Suomeen. Ekinokokkoosilääkityksen antava eläinlääkäri merkitsee lääkitystiedot terveystodistukseen. Lääkitys voidaan tehdä myös sen jälkeen, kun virkaeläinlääkäri on myöntänyt terveystodistuksen.

EU:sta lähtöisin olevalle eläimelle ulkomaan hoitava eläinlääkäri voi merkitä annetun heisimatolääkityksen myös EU-lemmikkieläinpassiin. EU-lemmikkipassia käytettäessä lääkkeen antavan lähtömaan eläinlääkärin ei tarvitse olla virkaeläinlääkäri. Jos koira matkustaa usein ulkomaille, ja se on alkujaan EU-alkuperää ja käyttää EU-passia, sillä on myös mahdollisuus käyttää ns. 28 vrk sääntöä. 28 vrk säännön mukaan koiralle annetaan heisimatolääkitys EU-maassa ennen matkaa kaksi kertaa enintään 28 vrk:n välein, ja sen jälkeen aina enintään 28 vrk:n väliajoin EU:ssa niin kauan kuin on tarpeen. EU:ssa laillistettu eläinlääkäri tekee kaikista lääkityksistä merkinnän EU-passiin. 28-päivän sääntöä voi siis käyttää ainoastaan, jos matkat EU:n ulkopuolelle kestävät alle 28 päivää.

Jos omistaja arvelee, että ulkomailla eläinlääkärillä ei ole vaatimuksen mukaista pratsikvantelia tai epsiprantelia sisältävää matolääkettä, voi suun kautta annettavan heisimatolääkkeen ostaa Suomesta apteekista ilman reseptiä ennen matkaa.

Kissoilta ja freteiltä ei vaadita heisimatolääkitystä.

Suojapäätökset

Omistajan tulee varmistaa ennen siirtoa, kohdistuuko lähtömaahan EU:n suojapäätöksiä. Suojapäätöksissä asetetaan joko kieltoja siirroille ja tuonneille tai erityisiä lisävaatimuksia päätöksen mukaisille siirroille. Suojapäätökset löytyvät osoitteesta http://www.mmm.fi/fi/index/lainsaadanto/elainlaakintolainsaadanto/suojapaatokset/tuontieunulkopuolisistamaista_0.html

Joulun 2014 tilanne:

Kissojen siirto Australiasta
Kohtien 1-6 mukaisten vaatimusten lisäksi Australiasta tuotavien kissojen mukana on oltava eläinlääkärin todistus, josta käy ilmi, että eläintä ei ole pidetty tiloilla, joilla on todettu Hendra-tautitapauksia viimeisten 60 päivän aikana. Vaatimus ei koske kauttakuljetettuja kissoja, jotka pysyvät kansainvälisen lentokentän alueella.

Koirien ja kissojen siirto Malesian niemimaalta
Kohtien 1-6 mukaisten vaatimusten lisäksi Malesian niemimaalta tuotavien koirien ja kissojen mukana on oltava eläinlääkärin todistus, josta käy ilmi, että eläin täyttää seuraavat vaatimukset:

·         eläin ei ole ollut kosketuksissa sikoihin vähintään 60 päivään ennen vientiä, ja

·         eläintä ei ole pidetty tiloilla, joilla on todettu Nipah-tautitapauksia viimeisten 60 päivän aikana, ja

·         eläimelle on tehty ELISA-testi IgG:n toteamiseksi negatiivisin tuloksin 10 päivän kuluessa ennen vientiä otetusta verinäytteestä. Testi on tehtävä toimivaltaisen eläinlääkintäviranomaisen Nipah-taudin vasta-aineen testaamiseksi hyväksymässä laboratoriossa

Virkaeläinlääkärin todistus EU:n ulkopuolelta lähtöisin olevalle eläimelle

Lemmikin omistajan tulee olla yhteydessä lähtömaan toimivaltaiseen keskusviranomaiseen tai virkaeläinlääkäriin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Virkaeläinlääkäri on valtion paikallinen toimivaltainen viranomainen, jolta saa tiedon EU:n alueelle siirrettävien lemmikkien terveystodistuksia täyttämään ja myöntämään hyväksytyistä eläinlääkäreistä ja myöntämiseen vaadittavista asiakirjoista ja mahdollisista kansallisista vientivaatimuksista. 

Esimerkkejä EU:n ulkopuolisten maiden  toimivaltaisista keskusviranomaisista ovat: Yhdysvaltojen United States Department of Agriculture Animal and Plant Health Inspection Service, Venäjän Rosselkhoznadzor, Japanin Animal Quarantine Service, Kiinan General Administration of Quality Supervision, Inspection and Quarantine. Toimivaltaisen viranomaisen tai virkaeläinlääkärin yhteystietoja voi tiedustella esimerkiksi lähtömaan suurlähetystöstä tai lähtömaan maatalousministeriöstä.

Eläimen mukana on oltava lähtömaan virkaeläinlääkärin myöntämä EU-mallinen eläinlääkärintodistus ”Eläinten terveystodistuksen malli koirien, kissojen ja frettien asetuksen (EU) N:o 576/2013(1) 5 artiklan 1 ja 2 kohdan mukaisia joltakin alueelta tai jostakin kolmannesta maasta jäsenvaltioon tapahtuvia muita kuin kaupallisia siirtoja varten”, josta käyvät ilmi eläimen tunnistusta, raivotautirokotusta ja tarvittaessa serologista tutkimusta, ekinokokkoosilääkitystä ja suojapäätösvaatimuksia koskevat tiedot. Todistuksen tulee olla täytetty suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Todistusmalli löytyy täytäntöönpanoasetuksen 577/2013/EU liitteestä IV. Terveystodistusmalli löytyy myös oikean sarakkeen linkeistä sekä suomeksi että englanniksi.

Joissakin maissa terveystodistusten myöntäminen on kaksivaiheinen prosessi, jolloin hyväksytty eläinlääkäri täyttää terveystodistuksen ennen kun virkaeläinlääkäri sen vahvistaa. Kaksiportainen järjestelmä on käytössä esimerkiksi Yhdysvalloissa. Lisätietoja on saatavilla oikealta löytyvästä linkistä ”Hyväksytyt viranomaiset Yhdysvalloissa”.

Huom! Muut kuin EU-malliset todistukset, kuten Venäjän mallin mukainen lemmikkipassi tai kansainvälinen lemmikkipassi, eivät ole hyväksyttäviä asiakirjoja Suomeen tai EU-alueelle lemmikkejä tuotaessa.

Terveystodistus ei myöskään ole hyväksyttävä, jos se on oikean mallinen, mutta sen on täyttänyt henkilö, jolla ei ole oikeutta myöntää eläinten terveystodistuksia vientiin, esimerkiksi paikallinen laillistettu eläinlääkäri, joka ei ole virkaeläinlääkäri.

Virkaeläinlääkärin todistukseen on liitettävä alkuperäiset rokotustodistukset tai niiden varmennetut kopiot.
Myös alkuperäisissä asiakirjoissa on oltava eläimen tunnistusmerkintää koskevat tiedot.

Hyväksytystä laboratoriosta saadun raivotautivasta-ainetutkimuksen tulosraportin oikeaksi todistettu kopio tulee myös liittää todistukseen, mikäli lemmikki on peräisin asetuksen 577/2013/EU Liitteen II luettelon ulkopuolisesta maasta.

EU-lemmikkieläinpassi EU:n alueelta lähtöisin olevalle eläimelle

Jos lemmikkieläin on alun perin lähtöisin EU-maasta ja sen mukana on lemmikkieläinpassi, jossa on siirtoon vaadittavat merkinnät, korvaa lemmikkieläinpassi eläinlääkärin todistuksen. EU-passiin tulee olla merkittynä kaikki samat tiedot, kuin terveystodistukseen. EU-passin täyttää EU-alueella laillistettu eläinlääkäri ennen EU:sta lähtöä. Ainoastaan heisimatolääkitysmerkinnän voi tehdä ulkomaan laillistettu eläinlääkäri. Jos raivotautirokotus menee ulkomailla umpeen, tulee virkaeläinlääkärin myöntää lemmikille terveystodistus. EU-lemmikkipassia ei voida myöntää lemmikille, jonka haltija ei ole koskaan asunut sen kanssa vakituisesti EU-alueella.

Kolmannen maan lemmikkieläinpassi

Täytäntöönpanoasetuksen 577/2013 Liitteen II 1 osan maista tulevat lemmikit tarvitsevat kolmannen maan lemmikkipassin. Kyseisiä maita ovat Andorra, Sveitsi, Färsaaret, Gibraltar, Grönlanti, Kroatia, Islanti, Liechtenstein, Monaco, Norja, San Marino, ja Vatikaanivaltio. Lemmikkipassin malli löytyy täytäntöönpanoasetuksen 577/2013 Liitteen II 3. osasta. Muiden kolmansien maiden lemmikkieläinpassit eivät ole hyväksyttäviä tunnistusasiakirjoja.

Omistajan vakuutus siirron ei-kaupallisesta luonteesta

Omistajan tai valtuutetun henkilön tulee antaa määrätyn muotoinen kirjallinen vakuutus siitä, että kyseessä on ei-kaupallinen siirto. Ilmoituksen malli on täytäntöönpanoasetuksen 577/2013 Liitteen IV 2 osan A jaksossa. Mikäli omistajan valtuuttama henkilö antaa kyseisen ilmoituksen, tulee hänellä olla omistajan antama vapaamuotoinen valtakirja lemmikkieläimen siirtoon.

Muita asiakirjavaatimuksia (eivät koske kaikkia tapauksia)

Kirjallinen valtakirja

Jos omistaja ei itse siirrä lemmikkiään, omistajan tulee valtuuttaa lemmikin saattaja vapaamuotoisella kirjallisella valtakirjalla siirtämään lemmikin omistajan puolesta.

Esimerkki valtakirjan muodosta:

VALTAKIRJA

(Omistajan yhteystiedot ulkomailla ja/tai EU:n alueella)

Täten valtuutan (valtuutetun nimi, passin numero) siirtämään terveystodistuksessa (terveystodistuksen numero) mainitun lemmikkini, mikrosiru (mikrosirun numero) reittiä (lähtökaupunki) – (määränpääkaupunki). Olen itse matkustanut kyseisen reitin ja lemmikin siirtyminen liittyy matkustamiseeni.

Allekirjoitus

Todisteet matkustuksesta

Jos lemmikki siirtyy yksin esimerkiksi rahtina, omistajan tai omistajan valtuuttama henkilö tulee esittää Tullille todisteet matkustuksestaan, kuten tarkastuskortin tai lentolipun. Omistajan tai omistajan valtuuttaman henkilön on tullut matkustaa viiden päivän sisään lemmikin siirrosta.

Todisteet osallistumisesta kilpailuihin, näyttelyihin tai valmennukseen

Mikäli lemmikkejä siirretään yli 5 samalla kertaa, vaaditaan todisteet osallistumisesta kilpailuihin, näyttelyihin tai valmennukseen.Todiste voi olla esimerkiksi sisäänpääsyyn oikeuttava kuitti tai todiste jäsenyydestä. Lemmikkien tulee olla yli 6kk ikäisiä.

Asetuksen 577/2013/EU Liitteen I 2. osan mallin mukainen vakuutus

Jos lemmikki kuljetetaan jonkun muun, kuin Asetuksen 577/2013/EU Liitteen II maaluettelossa olevan maan läpi, tarvitaan Asetuksen 577/2013/EU Liitteen I 2. osan mallin mukainen vakuutus, että kuljetuksen aikana lemmikki on pidetty suljettuna kuljetusvälineeseen tai kansainvälisen lentokentän alueella ja ettei se ole joutunut kosketuksiin raivotaudille alttiiden eläinten kanssa.

Kauttakulku

Lemmikki voidaan siirron aikana kuljettaa kolmannen maan kautta, joka ei ole Liitteen II maaluettelossa, ilman, että vasta-ainetutkimusta tehdään. Tällöin vaaditaan vakuutus, että kuljetuksen aikana lemmikki on pidetty suljettuna kuljetusvälineeseen

Hyväksytyt saapumispaikat

Lemmikki ja lemmikin asiakirjat tarkastetaan ensimmäisessä jäsenvaltiossa, johon lemmikki saapuu EU:n alueella. Esimerkiksi jos omistaja lemmikkinsä kanssa lentävät Suomeen EU:n ulkopuolelta Amsterdamin kautta, lemmikki tarkastetaan Amsterdamissa. Tällöin on hyvä ottaa kopiot papereista ja kiinnittää ne lemmikin kuljetuskoppaan, jos lemmikki matkustaa rahtina samalla lennolla. Mikäli aika ei riitä tarkastuksen suorittamiseen, tulee lemmikin kanssa kulkea Tullin punaista linjaa Suomeen saavuttua ja esittää lemmikki ja asiakirjat tarkastettavaksi.

Mikäli ensimmäinen EU-jäsenvaltio, mihin lemmikki saapuu, on Suomi, lemmikki on tuotava Suomeen hyväksytyn saapumispaikan kautta, jossa eläin on esitettävä tulliviranomaisen tarkastettavaksi. Omistajan tai valtuutetun henkilön tulee siis valita saapuessaan Tullin punainen linja. Tulliviranomainen tekee lemmikille asiakirjatarkastuksen ja tunnistustarkastuksen osana tullivalvontaa. Tulliin ei ole tarpeen etukäteen ottaa yhteyttä. Tullin aukiolon voi tarkistaa Tullista, Helsinki-Vantaan lentoasemalla Tulli on auki 24/7.

Hyväksytyt saapumispaikat ovat

 • Lentoteitse: Helsinki-Vantaan lentoasema
 • Maanteitse tai rautateitse: Imatra, Kuusamo, Niirala, Nuijamaa, Raja-Jooseppi, Salla, Vaalimaa, Vainikkala, Vartius
 • Meriteitse ja Saimaan kanavan kautta: Helsinki, Hamina, Nuijamaa, Hanko, Inkoo, Kotka, Loviisa, Maarianhamina, Porvoo, Turku

Jos siirtoehtojen todentaminen, eläimen terveydentila tai hyvinvointi muutoin edellyttää lemmikkieläimen fyysistä tarkastusta, on tulliviranomaisen otettava yhteyttä rajaeläinlääkäriin.

Mikäli kaikki siirtoehdot eivät täyty rajalla, ovat vaihtoehdot palauttaa eläin, asettaa se karanteeniin tai virallisen valvonnan alaiseksi, tai lopettaa se. Siirtäjä tai omistaja vastaa kaikista kuluista, jos eläin ei täytä rajalla tai EU:n alueella vaatimuksia. EU:n alueelle laittomasti siirretty tai tuotu eläin aiheuttaa huomattavia riskejä eläinten ja ihmisten terveydelle.

EU:ssa saa matkustaa terveystodistuksella 4kk ajan - kansallisten lisävaatimusten täytyttävä

Kertokaa Tullille, mikäli aiotte matkustaa johonkin muuhun EU-maahan, jotta terveystodistus leimataan. Siirron jälkeen terveystodistus on voimassa 4kk ajan, jolloin terveystodistuksella voi matkustaa EU:n alueella. Jos lemmikki kuljetetaan johonkin muuhun EU-maahan, tarkistakaa muiden EU-maiden kansalliset lisävaatimukset suoraan kyseisestä EU-maasta ennen lähtöä.

Mikäli tarkoituksena on jäädä lemmikin kanssa tämän ajan jälkeen asumaan EU-alueelle, voi EU-lemmikkipassin hakea lemmikille EU:ssa laillistetulta eläinlääkäriltä. Esittäkää eläinlääkärille EU-mallinen terveystodistus.

(Ohje 18040U)

Asiakirjapohjat

EU-lainsäädäntö ja ohjeistus

Lisää aiheesta