oman Lemmikin siirto EU:n ulkopuolisista maista Suomeen

Omistajan matkustamisen takia mukana siirtyvät omat lemmikit (5 tai alle), joita ei luovuteta tai myydä eteenpäin. Lemmikin tulee matkustaa 5 päivän sisällä omistajasta.  

Esimerkiksi:

 • muutto
 • turismi
 • näyttelyihin tai koulutuksiin tulevat lemmikit (yli 5)
 • omistaja matkustaa kolmanteen maahan, ostaa lemmikin ja palaa sen kanssa EU:n alueelle

Neuvonta: kolmasmaa@evira.fi

Mikäli eläimen omistaja ei matkusta, tulee noudattaa ehtoja koirien, kissojen ja frettien maahantuontiin.

Lemmikkien siirtoehdot lyhyesti:

1. Mikrosiru
2. Rokotus raivotautia vastaan
3. Odotusaika
4. Lääkitys ekinokokkoosia vastaan
5. EU-mallinen terveystodistus
6. Omistajan vakuus
7. Alkuperäiset rokotuskirjat
8. Tarkastus

Siirtoehdoista tarkemmin

1. Mikrosiru

tai ennen 3.7.2011 tehty tatuointi. Mikrosiru tulee asettaa ennen raivotautirokotusta.

2. Raivotautirokotus vähintään 12 viikon ikäiselle pennulle

3. Odotusajat

3.1  Odotusaika lähtömaassa on 21 vrk, jos lemmikki on lähtöisin maaluettelossa olevasta maasta. (komission asetus 577/2013/EU)

Näin ollen alle 15 viikon ikäisten pentujen siirtäminen on kokonaan kielletty.

          Maaluettelo:

 • Ascensionsaari, Arabiemiirikunnat, Antigua ja Barbuda, Argentiina, Australia, Aruba, Bosnia ja Hertsegovina, Barbados, Bahrain, Bermuda Bonaire, Saint Eustatius ja Saba, Valko-Venäjä, Kanada, Chile, Curaçao, Fidži, Falklandinsaaret, Hongkong, Jamaika, Japani, Saint Kitts ja Nevis, Caymansaaret, Saint Lucia, Makedonia, Montserrat, Mauritius, Meksiko, Malesia, Uusi-Kaledonia, Uusi-Seelanti, Ranskan Polynesia, Saint-Pierre ja Miquelon, Venäjä, Singapore, Saint Helena, Sint Maarten, Trinidad ja Tobago, Taiwan, Amerikan yhdysvallat, Saint Vincent ja Grenadiinit, Brittiläiset Neitsytsaaret, Vanuatu, Wallis ja Futuna, Mayotte

 3.2. Maaluettelon ulkopuoliset maat

Mikäli lemmikki siirretään jostakin muusta, kuin maaluettelossa luetellusta maasta, tulee sille tehdä raivotaudin vasta-aineiden määritys verinäytteestä

 • Verinäyte tutkimukseen tule ottaa aikaisintaan 30 vuorokautta raivotautirokotuksen jälkeen ja lemmikin tulee odottaa verinäytteenoton jälkeen lähtömaassa vähintään 3 kuukautta ennen siirtoa. Hyväksyttävä tulos on vähintään 0,5 ky/ml.
 • Pentu on vähintään 7kk ikäinen kun sen voi siirtää
 • Näyte tulee tutkia  EU:n hyväksymässä laboratoriossa

4. Lääkitys ekinokokkoosia vastaa koirille

Koira tulee lääkitä Echinococcus Multilocularis -heisimatoa vastaan 1-5 (24-120h) vuorokautta ennen Suomeen saapumista lääkkeellä, joka tuhoaa heisimadon aikuiset ja epäkypsät suolistomuodot.

5. EU-mallinen terveystodistus

Lähtömaan toimivaltaisen viranomaisen palveluksessa olevan virkaeläinlääkärin tulee myöntää lemmikille EU-mallinen terveystodistus (komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2016/561, tyhjä malli sivun alalaidan linkeissä)

 • Terveystodistus on voimassa 10 päivää ja se voidaan myöntää vasta sitten, kun kaikki toimenpiteet on suoritettu

  • EU:sta lähtöisin olevalla eläimellä EU-lemmikkieläinpassi voi korvata EU-mallisen terveystodistuksen, mikäli paluun edellytyksen täyttyivät ennen lähtöä ja ovat voimassa paluun aikana, eli esimerkiksi maaluettelon ulkopuoliseen maahan mentäessä lemmikkieläimellä oli jo raivotautivasta-ainetutkimustulos merkittynä lemmikkipassiin ennen lähtöä ja EU:ssa annettu raivotautirokotus on voimassa. Heisimatolääkitys on ainoa merkintä, minkä muu kuin EU-eläinlääkäri voi tehdä EU-lemmikkipassiin.

6. Omistajan vakuutus

Omistajan tulee  allekirjoittaa vakuutus terveystodistuksen osassa 3, että eläintä ei siirretä luovutettavaksi tai myytäväksi EU:n alueella.

7. Alkuperäiset rokotuskirjat 

tai niiden oikeaksi todistetut kopiot tulee pitää mukana (esimerkiksi muun kuin EU-maan lemmikkieläinpassi) 

8. Saapuminen ja tarkastaminen

Lemmikki ja lemmikin asiakirjat tulee esittää tarkastettavaksi hyväksytyssä saapumispaikassa ensimmäisessä jäsenvaltiossa, johon lemmikki saapuu EU:n alueella. Mikäli ensimmäinen EU-jäsenvaltio, mihin lemmikki saapuu, on Suomi, omistajan tai omistajan edustajan on valittava punainen linja Tullissa ja esitettävä ne asiakirjoineen Tullille tarkastettavaksi yhdessä seuraavista hyväksytyistä saapumispaikoista:

Lentoteitse - Helsinki-Vantaan lentoasema

Maanteitse tai rautateitse - Imatra, Kuusamo, Niirala, Nuijamaa, Raja-Jooseppi, Salla, Vaalimaa, Vainikkala, Vartius

Meriteitse ja Saimaan kanavan kautta: Helsinki, Hamina, Nuijamaa, Hanko, Inkoo, Kotka, Loviisa, Maarianhamina, Porvoo, Turku

EU:ssa saa matkustaa terveystodistuksella 4kk ajan - kansallisten lisävaatimusten täytyttävä

Kertokaa Tullille, mikäli aiotte matkustaa johonkin muuhun EU-maahan, jotta terveystodistus leimataan. Siirron jälkeen leimattu terveystodistus on voimassa 4kk ajan. Tällöin terveystodistuksella voi matkustaa EU:n alueella. Jos lemmikki kuljetetaan johonkin muuhun EU-maahan, tarkistakaa muiden EU-maiden kansalliset lisävaatimukset suoraan kyseisestä EU-maasta ennen lähtöä.

Mikäli tarkoituksena on jäädä lemmikin kanssa tämän ajan jälkeen asumaan EU-alueelle, voi EU-lemmikkipassin hakea lemmikille EU:ssa laillistetulta eläinlääkäriltä. Esittäkää eläinlääkärille EU-mallinen terveystodistus.

Muita vaatimuksia

 • Omistajan tulee varmistaa ennen siirtoa kohdistuuko lähtömaahan EU:n suojapäätöksiä.
 • Jos omistaja ei itse siirrä lemmikkiään, omistajan tulee valtuuttaa lemmikin saattaja vapaamuotoisella kirjallisella valtakirjalla siirtämään lemmikin omistajan puolesta. Huomioi, että lemmikin siirron tulee johtua omistajan matkustamisesta. Esimerkiksi silloin, kun omistajan täytyy muuttaa, mutta lemmikille ei ole saatu lentolippua samalle lennolle, voi omistaja valtuuttaa jonkun muun siirtämään lemmikkinsä.
 • Jos omistaja tai omistajan valtuuttama henkilö matkustaa lemmikin kanssa eri aikaan, hänen on esitettävä tarkastuskortti tai lentolippu matkustamisestaan, jonka on ajoituttava viiden päivän sisään lemmikin siirrosta.
 • Jos lemmikkejä siirretään yli 5 samalla kertaa, tulee esittää todisteita osallistumisesta kilpailuihin, näyttelyihin tai valmennukseen. Lemmikkien tulee olla yli 6kk ikäisiä
 • Jos lemmikki kuljetetaan jonkun muun, yllä mainitussa maaluettelossa olevan maan läpi, vaaditaan vakuutus, että kuljetuksen aikana lemmikki on pidetty suljettuna kuljetusvälineeseen tai kansainvälisen lentokentän alueella ja ettei se ole joutunut kosketuksiin raivotaudille alttiiden eläinten kanssa. (Asetus 577/2013/EU liite I 2. osa).

HUOM!! Kaikki lentoyhtiöt eivät välttämättä ota eläimiä lentokoneeseen. Varmista aina lentoyhtiöltä onnistuuko eläimen kuljetus

(Ohje 18040U)

Asiakirjapohjat

EU-lainsäädäntö

Lisää aiheesta