Lemmikkieläinten raakaruoka

Lemmikkieläinten ruokien valmistajien määrä on ollut Suomessa viime vuosina kasvussa. Suurin osa kasvusta johtuu raakaruokien valmistajien määrän kasvusta. Uutta on myös pienimuotoisen oman valmistuksen aloittaminen esimerkiksi lemmikkiruokakaupan yhteydessä.

Yksi syy suuntaukseen on lainsäädäntö: pakkaaminen katsotaan valmistamiseksi ja raakaruoan myyminen pakkaamattomana ei ole mikrobiologisista riskeistä johtuen sallittua. Esimerkiksi suurten raakaruokapakkausten jakaminen pienempiin edellyttää hyväksyttyä laitosta.

Lämpökäsiteltyjen tuotteiden, kuten kuivattujen siankorvien tai luiden, myyminen irtotavarana on sallittua. Ns. nappuloiden valmistusta ei ole Suomessa lainkaan.

Sivutuotteiden käyttö edellyttää viranomaisen hyväksyntää

Lemmikkieläinten ruokaan saa käyttää ainoastaan teurastamoista ja leikkaamoista sekä muista liha- ja kala-alan laitoksista peräisin olevia raaka-aineita, jotka saadaan ihmisravinnoksi hyväksytyistä eläimistä. Lemmikkieläinten ruoan valmistaminen lihasta, luista ja sisäelimistä, joita kutsutaan rehunvalmistuksessa sivutuotteiksi, edellyttää viranomaiselta haettavaa hyväksyntää.

Hyväksymisen edellytyksenä ovat muun muassa toimintaan soveltuvat tilat ja toimintaan nähden riittävä omavalvonta. Omavalvonnan tarkoituksena on varmistaa, että valmistetut tuotteet ovat oikein käytettyinä turvallisia ihmisille ja eläimille. Omavalvonnan suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa laitos itse.

Mikrobiologiset riskit korostuvat

Raakaruoan valmistuksessa mikrobiologiset riskit korostuvat, koska mikrobeja tuhoavaa kuumennuskäsittelyä ei ole. Mikrobiologisesti heikkolaatuinen raaka-aine aiheuttaa vääjäämättä myös valmiin tuotteen heikkolaatuisuuden.

Lyhyt tie raaka-aineen keräämisestä valmistukseen, katkeamaton kylmäketju ja hygieeninen käsittely (jauhaminen, paloittelu, pakkaaminen) ovat ensiarvoisen tärkeitä korkealaatuisen valmiin tuotteen aikaansaamiseksi. Myös kotitalouksissa on syytä kiinnittää huomiota raakaruoan käsittelyyn keittiössä ja estää esimerkiksi lasten pääsy lemmikin ruokakupille.

Lainsäädäntö asettaa joidenkin mikrobien osalta selkeät rajat lemmikkieläinten ruoille. Salmonellaa niissä ei saa esiintyä, ja myös suolistoperäisille enterobakteereille on määritelty rajat erikseen raa’alle ja lämpökäsitellylle lemmikkieläinten ruoalle. Valmistajat valvovat rajojen sisällä pysymistä omavalvontansa avulla. Lisäksi Evira ottaa näytteitä sekä kotimaisten valmistajien valmistamista lemmikkieläinten ruoista että tuontitavarasta.

 

 Lisää aiheesta palvelussamme