Epidemioihin johtaneet käsittelyvirheet

Ruokien käsittelyyn ja valmistukseen liittyvät lämpötilavirheet ovat yleisimmät syyt ruokamyrkytykseen. Ruokia säilytetään huoneenlämmössä tai ennalta valmistettu kuuma ruoka jäähdytetään liian hitaasti. 

Ruokamyrkytysbakteerit voivat levitä ruoan valmistajan käsien välityksellä, jos käsihygienia on huono. Käsienpesu on tärkeää varsinkin WC:ssä käynnin jälkeen.

Yleinen ruokamyrkytysten syy on myös ristisaastuminen keittiössä. Saastuneesta raa'asta elintarvikkeesta voi siirtyä sellaisenaan syötäviin elintarvikkeisiin, kuten esimerkiksi salaatti tai leikkelemakkara, taudinaiheuttajia käsien ja keittiövälineiden mukana, jos ei huolehdita riittävästä pesusta.

Kuva:  Ruokamyrkytysepidemioihin liittyneet elintarvikkeiden käsittelyvirheet Suomessa 2000-luvulla (pdf)