Bacillus cereus

Elintarvikevälitteiset epidemiat

 

Kuva: Bacillus cereus -ruokamyrkytysepidemiat ja epidemioissa sairastuneet sekä epidemioiden välittäjäelintarvikkeet 2000-luvulla (pdf)

 

2010

Bacillus cereus -bakteerin raportoitiin aiheuttaneen neljä epidemiaa vuonna 2010. Epidemioista kaikki olivat pieniä. Helsingissä raportoitiin 12 hengen syöneen tammikuussa ravintolassa, ja heistä 8 henkilöä oli sairastunut. Yksi henkilö oli sairastunut jo parin tunnin kuluttua ruokailusta. Itämisajan keskiarvo oli kuitenkin noin 10 tuntia. Sairastuneiden pääasiallisimmat oireet olivat ripuli, vatsakivut ja pahoinvointi. Ravintolassa tehdyn tarkastuksen perusteella elintarvikkeiden käsittelyssä, säilytyksessä ja jäähdytyksessä esiintyi puutteita. Elintarvikenäytteistä kahdessa löytyi tavanomaisia ruokamyrkytysbakteereita: kisirissä oli B. cereus -bakteeria 510 pmy/g ja pastasalaatissa Clostridium perfringens -bakteeria 5 pmy/g. Eristetyn B. cereus -kannan todettiin tuottavan kereulidia. Tutkitun C. perfringens -kannan genomissa ei sen sijaan todettu enterokosiinigeeniä (cpe).

Iisalmessa, myös tammikuussa, tuli ilmi ruokamyrkytysepäily kun kaksi ravintolan asiakasta alkoi voida pahoin noin 6 tuntia ruokailun jälkeen. Myöhemmin oli oireina ollut myös oksentelu ja ripuli. Salaattien kokoomanäytteestä todettiin B. cereus -bakteeria 600 pmy/g. Eristettyjen B. cereus -kantojen todettiin tuottavan ripulitoksiinia. Huhtikuussa Raumalla kaksi henkilöä oli sairastunut ripuliin ja oksenteluun syötyään pitseriassa. Kiinankaalista löytyi runsaasti B. cereus -bakteeria: pitseriassa otetuista näytteissä 750 – 6 400 pmy/g ja tukusta otetuissa näytteissä 2 900 – 12 000 pmy/g. Kaikkien B. cereus -kantojen todettiin tuottavan ripulitoksiinia.

Huhtikuussa Raumalla kaksi henkilöä oli sairastunut ripuliin ja oksenteluun syötyään pitseriassa. Kiinankaalista löytyi runsaasti B. cereus -bakteeria: pitseriassa otetuista näytteissä 750 – 6 400 pmy/g ja tukusta otetuissa näytteissä 2 900 – 12 000 pmy/g. Kaikkien B. cereus -kantojen todettiin tuottavan ripulitoksiinia. Hämeenlinnassa oli ruokamyrkytysepidemia heinäkuussa leirillä. Leiriläisistä yhteensä 8 henkilöä sairastui muutaman tunnin kuluttua ruokailusta vatsakipuihin ja oksenteluun. Epäilyn alaiseksi joutuivat lihapiirakat, joissa oli myös havaittu poikkeavaa makua ja hajua. Lihapiirakat oli kuljetettu paikalle ilman kylmäsäilytystä. Eri eristä olevista lihapiirakoista todettiin erittäin runsaasti B. cereus -bakteeria: yli 1 000 000 pmy/g. Eristettyjen B. cereus -kantojen todettiin tuottavan kereulidia.

2008

B. cereus aiheutti vuonna 2008 kolme pientä epidemiaa. Helmikuussa Laitilassa 10 henkilöstä 7 sairastui samanaikaisesti syötyään leipomon unelmakääretorttua. Yhdestä tutkitusta potilasnäytteestä todettiin B. cereus -bakteeri. Kääretortusta ei ruokamyrkytysbakteereita todettu eikä sitä ollut lähetetty Eviraan enterotoksiinitutkimuksiin.

Maaliskuussa Vaajakoskella huoltoasemalla ruokailleesta 21 hengen ryhmästä sairastui 5 oksenteluun, vatsakipuun ja ripuliin noin kolmen tunnin kuluttua ruokailusta. Heidän  oireensa kestivät noin vuorokauden eikä potilasnäytteitä tutkittu. Ryhmälle tarjoillusta perunamuusista todettiin B. cereus -bakteereita. Perunamuusia oli ilmeisesti kypsennetty liian lyhyen aikaa painekeittokaapissa ja se oli myös mahdollisesti jäähdytetty liian hitaasti. Muusin  raaka-aineena olleen perunamuusirouheen tutkimuksissa ei todettu  ruokamyrkytysbakteereita.

Tampereen valvontaviranomaisten tietoon tuli joulukuun puolivälissä epäily   ruokamyrkytysepidemiasta ravintolassa: saman päivän aikana ravintolassa ruokailleista  kahdesta eri seurueesta yhteensä 7 henkilöä oli sairastunut ruoansulatuskanavaoirein. Vain yhdestä sairastuneesta tutkittiin ulostenäyte eikä siinä todettu taudinaiheuttajia. Ravintolan keittiöön tehtiin tarkastuskäynti ja siellä havaittiin useita puutteita; siisteydessä oli huomautettavaa, kylmätilojen lämpötilat olivat korkeita eikä niistä pidetty säännöllistä kirjanpitoa, kuten ei myöskään ruokien jäähdytyslämpötiloista ja -ajoista. Tarjoillusta juustokastikkeessa todettiin runsain määrin ripulitoksiinia muodostavaa B. cereus -bakteeria.

2006

Bacillus cereus aiheutti vuonna 2006 kolme epidemiaa, jotka kaikki olivat kooltaan pieniä. Kaikki epidemiat raportoitiin ravintolaruokailussa. Välittäjäelintarvikkeina olivat  rosepaistettu ankanliha, riisi-kebab noutoannoksen keitetty riisi ja metsästäjän leikkeeseen käytetty metsäsienikastike. Kaikkiin tapauksiin liittyi elintarvikkeiden puutteellinen säilytys- tai käsittelylämpötila.

2005

Bacillus cereus aiheutti vuonna 2005 viisi epidemiaa, joista kaksi oli pientä ja kolme keskisuurta. Työpaikalla mikroaaltouunissa uudelleen lämmitetty lihakeitto aiheutti  kaikkien yhdeksän keittoa syöneen henkilön sairastumisen. Keskuskeittiö oli  valmistanut keiton edellisenä päivänä ja se oli ollut tarjolla lämpöastiassa noin 4 tuntia.

Keittoa oli säilytetty jääkaapissa yön yli. Lihakeitosta todettiin korkea B. cereus -pitoisuus. Eristetyt B. cereus -kannat (n=10) eivät kuitenkaan tuottaneet ripulitoksiinia eivätkä emeettistä toksiinia. Myöskään keittonäytteessä ei todettu (emeettistä) toksiinia.

Matkaeväänä ollut lihamakaronilaatikko aiheutti ringettejoukkueen sairastumisen (18/20; 90 %) pelimatkalla. Ruokaa säilytettiin lämpimänä styrox-laukussa yli 6 tuntia ennen  ruokailua.  Lihamakaronilaatikon todettiin sisältävän  B. cereus –toksiinia ja yhden  seitsemästä eristetystä B. cereus -kannasta todettiin tuottavan emeettistä toksiinia. Toksiinitutkimuksissa kävi ilmi, että ruokanäyte mahdollisesti sisälsi emeettisen  toksiinin lisäksi jotakin muuta toksiinia, jota ei pystytty osoittamaan käytössä olevilla menetelmillä.

Pitopalvelun valmistama kinkkukiusaus aiheutti 20 (20/65; 31 %) henkilön sairastumisen  rippijuhlissa. Kinkkukiusauksen hygieeninen laatu oli huono. Siitä todettiin B. cereus –bakteeria ja C. perfringens –bakteeria.

Ravintolassa tarjottu puolalainen marjasekoitus oli syynä 15 henkilön sairastumiseen (15/24; 63 %). Marjasekoituksesta eristettiin  B. cereus.

Kahvilan lounasruokailuun (karjalainen pitopöytä) osallistuneista ruokailijoista sairastui 2 henkilöä. Näytteeksi saadun munavoin mikrobiologinen laatu oli huono. Munavoissa todettiin B. cereus -bakteeria ja S. aureus –bakteeria.

2004

Bacillus cereus aiheutti vuonna 2004 kaksi pientä epidemiaa. Pitopalvelun järjestämään kahvitilaisuuteen osallistuneista henkilöistä sairastui lähes puolet (10/23; 43 %) noin  kolmen tunnin kuluttua ruokailusta. Näytteeksi saatujen voileipä- ja täytekakun mikrobiologinen laatu oli huono, lisäksi täytekakussa  todettiin korkea B. cereus -pitoisuus. Eristettyjen, jatkotutkimuksiin  lähetettyjen B. cereus -kantojen ei kuitenkaan todettu tuottavan emeettistä eli oksetustoksiinia (kereulidi) eikä ripulitoksiinia. Täytekakusta ei tehty suoraa  toksiinimääritystä.

Ravintolassa tarjottu korvasienikastike oli syynä viiden henkilön sairastumiseen toisessa B. cereuksen aiheuttamassa epidemiassa. Kastikkeesta eristettiin B. cereusta ja  toksisuustutkimuksissa todettiin sekä emeettistä että ripulitoksiinia tuottavia kantoja. Keittiön hygienia oli hyvä eikä ruokamyrkytykseen johtaneita tekijöitä kastikkeen osalta selvitetty tarkemmin.

2002

Bacillus cereus aiheutti yhden pienen epidemian (9 sairastunutta). Sairastuneet olivat  syöneet kalakeittoa, josta tutkimuksissa todettiin korkea B. cereus-pitoisuus. Näytön vahvuus arvioitiin vahvaksi kalakeiton korkean B. cereus- pitoisuuden,  epidemiologisen yhteyden ja kalakeiton valmistukseen liittyneiden lämpötilavirheiden perusteella.

2001

Bacillus cereus aiheutti kaksi keskikokoista ja kaksi pientä epidemiaa. Tutkittujen  elintarvikenäytteiden B. cereus -pitoisuudet olivat korkeahkoja .

Kolmen epidemian tutkimuksissa tehtiin eristettyjen kantojen jatkotutkimuksia. Kaikissa niissä tapauksissa todettiin kantojen tuottavan enterotoksiinia, mikä vahvisti oletusta elintarvikevälitteisyydestä. Suurimmassa epidemiassa sairastui nakkirisoton välityksellä 75 koululaista ruoan liian hitaasti tapahtuneen jäähdytyksen seurauksena. Eristetyt bakteerikannat tuottivat oksennustyypin enterotoksiinia.

Lihamakaronilaatikossa todettiin ripulitoksiinia tuottavia B. cereus -kantoja. Syntymäpäiväjuhlissa tarjotusta vaniljakreemiä sisältävästä kakusta eristettiin B. cereus -kantoja, jotka tuottivat oksennustyypin enterotoksiinia.

2000

Bacillus cereus aiheutti kaksi pientä epidemiaa. Toisen epidemian elintarviketutkimuksissa todettiin B. cereusta kiinalaisravintolan keitetyssä riisissä ja mausteseoksessa. Toinen epidemia aiheutui kotona syödystä maalaispalvikinkusta. Näytteen B. cereus –pitoisuus oli korkea. Kaupasta näytteeksi otetusta samasta erästä ei todettu B. cereusta.  

Vesiepidemiat

Ei todettuja epidemioita 2000-luvulla.

Lisää aiheesta