Lastenruoissa hyvin vähän vierasaineita

9.2.2015

Suomessa myytävät teolliset lastenruoat sisältävät vain vähän vierasaineita. Lasten puuroista, velleistä sekä hedelmä- ja kasvissoseista ei löytynyt esimerkiksi kasvinsuojeluainejäämiä Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran valvontahankkeessa. Tutkituissa lastenruoissa oli käytetty vain sallittuja lisäaineita ja ruokiin lisätyt vitamiinit ja kivennäisaineet vastasivat pääosin pakkausmerkintöjä.

”Suomen markkinoilla olevat teolliset lastenruoat ovat nyt tutkittujen ominaisuuksien perusteella turvallisia. Se osoittaa, että lastenruokien valmistajat hallitsevat toiminnassaan hyvin kemialliseen turvallisuuteen liittyvät vaarat”, arvioi ylitarkastaja Marika Jestoi Evirasta.

Eviran ja kuuden kunnallisen elintarvikevalvontaviranomaisen yhteishankkeessa määritettiin 43 lastenruokanäytteestä kemiallisin analyysein vierasaineiden eli kasvinsuojeluainejäämien, hometoksiinien, raskasmetallien, nitraatin, akryyliamidin sekä lisättyjen vitamiinien ja kivennäisaineiden pitoisuudet. Tutkittujen vierasaineiden pitoisuudet olivat lastenruoissa erittäin pienet.

Lisäksi tarkastettiin, olivatko pakkauksen ainesosaluettelossa ilmoitetut lisäaineet sallittuja juuri niissä tuotteissa ja oliko lisäaineet merkitty oikein ainesosaluetteloon.

”Tutkittuihin lastenruokiin lisätyt vitamiinit eli C-vitamiini, tiamiini ja niasiini sekä kivennäisaineet eli rauta vastasivat pääosin pakkausmerkintöjä. Kahden tuotteen vitamiinipitoisuuksissa oli vähäisiä puutteita.Kunnalliset viranomaiset varmistivat, että puutteet korjattiin”, toteaa ylitarkastaja Sanna Kiuru Evirasta.

Lastenruoalla tarkoitetaan elintarviketta, joka on tarkoitettu tai jonka on erityisesti ilmoitettu soveltuvan alle kolmivuotiaalle lapselle. Näytteiksi valittiin teollisia lastenruokia keskeisistä Suomen markkinoilla olevista tuotemerkeistä. Hankkeessa keskityttiin kolmeen erilaiseen tuotekategoriaan: puuroihin ja velleihin, hedelmäsoseisiin ja kasvissoseisiin.

Evira toteutti yhdessä kunnallisten elintarvikevalvontaviranomaisten kanssa lastenruokien valvontahankkeen vuoden 2014 aikana.

Lue lisää:   http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/valmistus+ja+myynti/erityisruokavaliovalmisteet/lastenruoat/lastenruokien+valvontahanke/

Lisätietoja:  
ylitarkastaja, FT Marika Jestoi, p. 029 530 4288 (vierasaineet)
ylitarkastaja, Sanna Kiuru, p. 029 530 4199 (lisätyt ravintoaineet)

 

Aihealueet: