Oiva hymyilee myös elintarviketeollisuudessa

2.2.2016

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran koordinoiman Oiva-järjestelmän soveltuvuutta elintarviketeollisuuteen kokeiltiin noin 2300 yrityksessä vuonna 2015. Valtaosa mukana olleista yrityksistä sai parhaan eli hymyilevän tuloksen. Elintarviketeollisuuden Oiva-raportteja julkaistaan sitä mukaa kun tarkastuksia tehdään vuonna 2016.

Vuoden 2015 aikana hankittiin kokemuksia siitä, kuinka Oiva-järjestelmä soveltuu esimerkiksi makeistehtaisiin, leipomoihin, myllyihin, teurastamoihin ja lihaa, kalaa, maitoa tai munia käsitteleviin laitoksiin.

Valtaosa elintarviketehtaiden valvontatuloksista on hyviä. Parhaan eli oivallisen tai hyvän tuloksen sai 85 prosenttia tarkastetuista elintarvikehuoneistoista.

”Tulos on ilahduttava. Elintarviketurvallisuuteen vaikuttavat asiat tunnetaan hyvin elintarviketeollisuudessa”, sanoo ylitarkastaja Marina Häggman Evirasta.

Erityisesti esimerkiksi henkilökunnan toiminta oli erinomaista. Samoin elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvien materiaalien ja elintarvikkeiden jäljitettävyyteen liittyvät vaatimukset tunnettiin hyvin.

Korjattavaa-arvosana on annettu 14 prosentille ja huono 1,2 prosentille yrityksistä.

Elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä, lämpötilojen hallinnassa sekä tilojen ja laitteiden kunnossapidossa on kehitettävää osassa yrityksistä.

”Tuotantotilojen puhtaus on juuri niin hyvä kuin yritys itse itseltään vaatii”, painottaa ylitarkastaja Marina Häggman.

Oiva yhtenäistää elintarvikevalvontaa

Vuonna 2016 Oivaan tulee mukaan noin 7600 elintarviketeollisuuden yritystä, joiden valvontaraportteja julkaistaan sitä mukaa kun tarkastuksia tehdään. Oivaa kehitetään edelleen keskittymällä jatkossa valvonnan yhtenäistämiseen. Oiva-järjestelmän on jo nyt todettu yhtenäistävän tarkastuksia ja parantavan elintarvikehygieniakäytäntöjä ravintoloissa ja myymälöissä.

Oiva-järjestelmään kuuluu yhteensä noin 45 000 elintarvikealan yritystä.

Kuntien elintarvikevalvojat tarkastavat muun muassa yrityksen yleistä hygieniatasoa, elintarvikkeiden lämpötiloja ja pakkausmerkintöjä. Elintarvikevalvonnan tulokset kerrotaan Oiva-raportissa, jossa hymynaama-symboleilla kuvataan yrityksen elintarvikevalvonnan tuloksia.

Valvontatietojen julkistamisella pyritään lisäämään valvonnan läpinäkyvyyttä ja antamaan kuluttajille tietoa valintojensa tueksi. Tavoitteena on myös lisätä tarkastusten vaikuttavuutta.

Lisää tietoa elintarvikevalvontatuloksista Oivan internetsivuilla: http://www.oivahymy.fi/portal/fi/

Lisätietoja:
ylitarkastaja Marina Häggman, p. 050 562 7746

 

 

Aihealueet: