Brasilian kohulaitoksista tuotu lihaa myös Suomeen, selvitykset jatkuvat

20.3.2017 16:51

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tähän mennessä selvittämien tietojen mukaan Suomeen on tuotu tammi-helmikuussa 2017 lihaa Brasiliasta myös niistä laitoksista, jotka on yhdistetty esiin tulleisiin ongelmiin. Tarkempaa tietoa siitä, onko Suomeen tuoduissa erissä ollut huonolaatuista lihaa, ei vielä ole. Selvitystyö jatkuu.

Myös Euroopan komissio jatkaa asian selvittämistä. Komissio on pyytänyt Brasilian viranomaisilta pikaisesti tietoa ongelmien laajuudesta ja yhteyksistä EU-alueelle tuotuihin lihaeriin. Komissio valmistelee tuontikieltoa ongelmalaitoksille.

Tammi-helmikuussa 2017 Brasiliasta on tuotu Suomeen naudanlihaa tuoreena noin 30 000 kiloa ja pakastettuna noin 3 500 kiloa sekä siipikarjanlihaa noin 155 000 kiloa valtaosin pakastettuna. Alustavasti näyttää siltä, että kaikki pakastettu naudanliha, tuoretta naudanlihaa noin 6 000 kiloa sekä pakastettua siipikarjanlihaa noin 9 000 kiloa olisi tullut Suomeen ongelmiin yhdistetyistä laitoksista. Toistaiseksi ei tiedetä, onko näissä erissä ollut elintarvikkeeksi kelpaamatonta lihaa.

Brasilialaisesta siipikarjanlihasta on tullut vuonna 2016 ja 2017 salmonellaa koskevia ilmoituksia Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisten nopean hälytysjärjestelmän RASFFin kautta. Suomeen näitä lihaeriä ei ole tuotu.  

”Yritykset toimivat Suomessa varsin vastuullisesti. Osa yrityksistä on lopettanut lihantuonnin Brasiliasta jo aiemmin tuotteissa havaitsemiensa laatuongelmien vuoksi tai kuluttajapalautteen pohjalta”, toteaa johtaja Leena Räsänen Evirasta.

Evira tiedottaa selvitysten etenemisestä.

Lisätietoja:
Johtaja Leena Räsänen, p. 050 388 6518

Aihealueet: