Hyönteisruokaa pian lautasella

22.9.2017 12:04

Hyönteisiä voidaan kasvattaa ja myydä elintarvikkeena sekä tarjoilla hyönteisruokana pian myös Suomessa. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira laatii parhaillaan alaa koskevaa ohjeistusta, jolla varmistetaan tuotteiden turvallisuus kuluttajille. Ohjeistuksen valmistuttua niiden tuottajien, jotka haluavat tuottaa hyönteisiä elintarvikkeeksi, tulee rekisteröityä elintarvikealan toimijoiksi.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira laatii parhaillaan elintarvikealalle hyönteisten kasvattamista ja myymistä koskevaa ohjeistusta, joka valmistuu marraskuun alkuun mennessä. Ohjeistusta tehdään yhdessä hyönteisalan yritysten kanssa ja se on tarkoitettu sekä elintarvikevalvontaviranomaisille, hyönteisten kasvattajille että hyönteiselintarvikkeita valmistaville yrityksille. Ohjeistuksen valmistuttua hyönteistuottajat voivat rekisteröityä elintarvikealan toimijoiksi ja myös hyönteisruoan myynti silloin mahdollistuu.

Tulkintamuutoksen myötä hyönteistuotantoa pidetään laillisesti elintarviketuotantona ja siihen sovelletaan elintarvikelainsäädännön edellytyksiä ja valvontaa. Hyönteisten tuotanto ja myynti elintarvikkeena edellyttää sen varmistamista, että tuotteet ovat kuluttajille turvallisia, että tuotannossa huolehditaan hyvästä hygieniasta ja että esimerkiksi pakkausmerkinnöissä on oikeat ja riittävät tiedot. On hyvä ottaa huomioon, että hyönteisproteiinit voivat aiheuttaa allergisen reaktion.

Suomessa aiotaan sallia vain kasvatettujen kokonaisten hyönteisten käyttö. Kokonaisia hyönteisiä voidaan myös pilkkoa ja jauhaa, mutta niistä ei saa poistaa osia eikä eristää tai uuttaa ainesosia. Evira tulee listaamaan elintarvikkeiksi soveltuvat sallitut hyönteislajit. Nyt markkinoilla olevia esimerkiksi keittiökoristeina myytäviä hyönteistuotteita ei saa myydä elintarvikkeina, koska niiden tuotantoa ei ole valvottu elintarvikelainsäädännön mukaan eikä niiden turvallisuudesta ole voitu varmistua.

Lisätietoja päivitetään Eviran internetsivuille, kun uutta ohjeistusta valmistuu. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira järjestää syksyn aikana koulutusta elintarvikevalvojille ja yrityksille.

Lue lisää:
Usein kysyttyä hyönteisruoasta

Lisätietoja:
ylitarkastaja Riina Keski-Saari, p. 050 303 2384, riina.keski-saari@evira.fi
ylitarkastaja Sanna Viljakainen, p. 050 464 9354, sanna.viljakainen@evira.fi

Aihealueet: