Kohulihaa ei löytynyt varastoista

10.4.2017 14:48

Brasilian vientikieltoon asetetuista laitoksista tuotua lihaa tai lihavalmisteita ei ole maahantuojien varastoissa Suomessa.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran selvitysten mukaan neljä yritystä on tuonut niistä pieniä määriä lihaa tai lihavalmisteita Suomeen ennen vientikieltoa. Eviran toteuttamassa tarkastuksessa todettiin, että yhdellä yrityksistä oli varastossa pieni erä Irlannissa valmistettua, pakastettua, kypsennettyä lihavalmistetta, jonka raaka-aine oli osittain peräisin myöhemmin vientikieltoon asetetusta laitoksesta. Tarkastuksessa erä todettiin turvalliseksi elintarvikekäyttöön.

Lisäksi Evira päätti ottaa näytteet hyväksytystä brasilialaisesta laitoksesta rajatarkastuksen kautta Suomeen tuodusta erästä tuoretta naudanlihaa. Mikrobiologisessa tutkimuksessa erä todettiin turvalliseksi elintarvikekäyttöön.

Euroopan unionin maat ovat sopineet lisäävänsä kaiken brasilialaisen lihan tuontivalvontaa EU:n ulkorajoilla. Myös EU:n sisämarkkinoiden kautta tuotavaa lihaa valvotaan tehostetusti. Euroopan komissio seuraa tiiviisti sitä, mitä Brasilia tekee tilanteen korjaamiseksi ja viranomaisjärjestelmänsä luotettavuuden takaamiseksi.

Lisätietoja:
Johtaja Leena Räsänen, p. 050 388 6518

Aihealueet: