Ajankohtaista viennistä: vinkkejä ja vientipoimintoja

30.10.2018

AJANKOHTAISTA VIENNISTÄ 5/2018

Ajankohtaista viennistä -uutiskirjeessä on tietoa mm. tulevasta vientivalmennuspäivästä, Tullin uudesta tariffitietopalvelusta sekä Etelä-Korean vaatimuksesta marjanviejille. Ajankohtaista viennistä on Eviran pk-vientihankkeen toimittama uutiskirje. Tilaa kuudesti vuodessa julkaistava uutiskirje suoraan sähköpostiisi täältä.


Save the date: elintarvikealan vientivalmennus 4.4.2019

Eviran pk-vientihankkeen ja Food from Finland -ohjelman yhteinen vientivalmennuspäivä tarjoaa aiempien vuosien tapaan eväitä elintarvikevientiin ja mahdollisuuden verkostoitua vientiyritysten ja vientiä avittavien tahojen kanssa. Valmennukseen voi osallistua Helsingissä tai etäyhteyksien päästä.

Tutustu aiempien vuosien vientivalmennuksiin ja kerro meille toiveesi ensi vuoden koulutuksesta sähköpostitse pk-vienti@evira.fi! Julkaisemme valmennuksen ohjelman alkuvuodesta.


EU:n ja Singaporen vapaakauppasopimuksesta ennakoitavuutta markkinoille

EU:n ja Singaporen välinen vapaakauppasopimus allekirjoitettiin Brysselissä 19.10.2018. Sopimuksen odotetaan tulevan voimaan alkuvuonna 2019.

Singapore on Suomen ja EU:n suurin kauppakumppani Kaakkois-Aasiassa. EU:n ja Singaporen välinen vapaakauppasopimus tuo vakautta ja ennakoitavuutta jo nyt avoimille markkinoille.


Apuja tullinimikkeen etsimiseen

Tullin uudessa tariffitietopalvelussa voit etsiä tulli-ilmoituksessa tarvittavan tavaran tullinimikkeen sekä siihen liittyvät rajoitus- ja verotiedot. Fintaricin laskentapalvelussa voit myös arvioida tavarasta kannettavat tullit ja verot.

Palvelu on kaikille avoin. Fintaric-palveluun pääset Tullin asiointipalveluiden kautta, eikä sen käyttäminen vaadi tunnistautumista. Palvelu on saatavilla suomeksi, ruotsiksi sekä englanniksi.


PAPpia Etelä-Afrikkaan!

Suomalaista sika- ja siipikarjaperäistä valkuaista (PAP) voi nyt viedä Etelä-Afrikkaan myös kalanrehun valmistukseen. Aiemmin käyttö on ollut sallittua vain lemmikkiruokaan. Laajennettu käyttötarkoitus avaa jälleen uusia ovia suomalaisille tuotteille!


Etelä-Korea vaatii radioaktiivisuusmittaukset marjatuotteista

Suomalaisilta mustikoilta, puolukoilta ja niistä valmistetuilta tuotteilta vaaditaan todistus radioaktiivisuusmittauksista, jotta vienti Etelä-Koreaan voi onnistua. Tuotteiden on alitettava seuraavat säteilyarvot: 131 I < 300 Bq/kg; 134 Cs + 137 Cs < 100 Bq/kg.
Eteläkorealaisten maahantuojien on esitettävä tutkimustodistus tuonti-ilmoituksen yhteydessä. Eteläkorealaisten viranomaisten asettama vaatimus on voimassa 22.10.2018–21.10.2019.


Kiina rajoittamassa cross-border-verkkokaupan käyttömahdollisuuksia

Kiinassa sijaitsevaan tullivarastoon ja sieltä yksittäisille kuluttajille voi tällä hetkellä viedä Kiinan viranomaisen julkaisemalla positiivilistalla olevia tuotteita rajanylittävän verkkokaupan kautta (cross-border e-commerce, CBE). Positiivilista sisältää myös mm. sellaisia eläinperäisiä elintarvikkeita ja ravintolisiä, joiden perinteisen viennin aloittamiseksi tarvitaan tiukkoja ja pitkällisiä hallinnollisia markkinoillepääsyprosesseja.

Kiinan laki sähköisestä kaupankäynnistä on tulossa voimaan 1.1.2019. Tämänhetkisen tiedon mukaan laki poistaisi positiivilistan käytöstä. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että myös kaikkien verkkokaupan kautta myytävien tuotteiden on oltava Kiinan lainsäädännön mukaisia ja tarvittavien markkinoillepääsyprosessien läpikäyneitä.

 Eviran vientitiimi seuraa asiaa aktiivisesti ja päivittää tietoa muutoksista internetsivuilleen. Lisätietoja muutoksista myös sähköpostitse kiina@evira.fi.


Vinkkejä ja vientipoimintoja


Ruokavirasto aloittaa 1.1.2019 – huomio vientitodistuksiin!

Ruokavirasto aloittaa toimintansa 1.1.2019, kun Elintarviketurvallisuusvirasto, Maaseutuvirasto ja osa Maanmittauslaitoksen tietotekniikan palvelukeskusta yhdistyvät. Jos viejän tai kunnan omilla vientitodistuspohjilla on viittauksia Eviraan, on tällaiset todistukset syytä päivittää vuoden vaihteessa.

Myös Evirasta tilattavien turvapaperille tulostettujen vientitodistuspohjien vesileima päivitetään. Ruokaviraston turvapaperipohjalle painetut todistukset otetaan käyttöön 1.1.2019, eikä Eviran turvapaperipohjalle painettuja todistuksia voi enää tämän jälkeen myöntää.

Ruokaviraston turvapaperipohjalle painettuja todistuksia myönnetään vientierille, jotka lastataan vientiin Suomessa 1.1.2019 tai sen jälkeen. Ruokaviraston todistuksia ei myönnetä etukäteen sellaisten erien mukaan, jotka lastataan ja lähtevät matkaan vuoden 2018 puolella.

Virkaeläinlääkärit voivat tilata uusia todistuspohjia Evirasta 1.11.2018 alkaen aluksi tammi–helmikuun tarpeeseen. Evira ja maa- ja metsätalousministeriö tiedottavat viennin kohdemaita muuttuvasta turvapaperista.


Viimeisimmät Ajankohtaista viennistä -uutiskirjeet

 

Aihealueet: