Elintarvikkeiden takaisinvetojen määrä kasvoi vuonna 2017

14.3.2018 08:42

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran keräämien tietojen mukaan Suomessa vedettiin elintarvikkeita pois markkinoilta 158 kertaa vuonna 2017. Määrä on noin 20 prosenttia edellisvuotta suurempi. Yleisin syy takaisinvetoon oli pakkausmerkintävirheet.

Takaisinvetojen määrä on kasvussa toista vuotta peräkkäin. Yhtä yksittäistä syytä kasvuun ei ole. Näyttää siltä, että sekä viranomaisvalvonta että elintarvikeyritysten omavalvonta toimivat hyvin Suomessa. Suurin osa eli 74 prosenttia takaisinvedetyistä tuotteista oli ulkomaista alkuperää.

"Innostus kansainvälisiin ruokiin on lisännyt erilaisten yrttien ja kasvisten tuontia. Näistä tuotteista löytyneet määräystenvastaiset kasvinsuojeluainejäämät ovat jonkin verran kasvattaneet takaisinvetojen määrää", arvelee ylitarkastaja Mika Varjonen Evirasta.

Monessa tapauksessa kasvinsuojeluaineille annetut raja-arvot ylittyivät niin vähän, että kuluttajille ei aiheutunut vaaraa.

Allergisille vaaraa väärien pakkausmerkintöjen vuoksi

Elintarvikepakkauksiin kiinnitetyt väärät etiketit tai toiseen tuotteeseen tarkoitettu pakkaus aiheuttivat 20 takaisinvetoa viime vuonna. Nämä elintarvikkeet olivat laadullisesti moitteettomattomia, mutta aiheuttivat ruoka-aineallergisille terveysvaaraa. Virheellisten pakkausmerkintöjen vuoksi viime vuonna tehtiin kaiken kaikkiaan 34 takaisinvetoa.

Bakteerit elintarvikkeissa aiheuttivat 29 takaisinvetoa

Toiseksi yleisin syy takaisinvetoihin oli elintarvikkeista löytyneet bakteerit ja muut mikrobiologiset ongelmat. Esimerkiksi salmonellaa löytyi neljästä ulkomailta tuodusta lihasta ja kolmesta tuorevihanneksesta. Yhdeksässä takaisinvetotapauksessa lihassa, kalassa, lihajalosteessa ja suklaapatukassa oli listeriaa.

Tarkempia tietoja vuoden 2017 elintarvikkeiden takaisinvedoista löytyy Eviran internetsivuilta.

Lue lisää: http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/valmistus+ja+myynti/takaisinvedot/elintarvikkeiden+takaisinvetojen+maarat/

Lisätietoja:
ylitarkastaja Mika Varjonen, p. 050 386 8416

 

Aihealueet: