Ajankohtaista viennistä: tarjolla uusia yleistodistuksia, vientimahdollisuuksia ja koulutusta

21.6.2018

AJANKOHTAISTA VIENNISTÄ 3/2018

Ajankohtaista viennistä -uutiskirjeessä on tietoa mm. uusista yleistodistuksista munien ja munatuotteiden sekä hyönteiselintarvikkeiden vientiin, Etelä-Afrikan vienninedistämismatkasta sekä syksyllä alkavasta Elintarvikeviennin Osaaja -koulutuksesta. Ajankohtaista viennistä on Eviran pk-vientihankkeen toimittama uutiskirje. Tilaa kuudesti vuodessa julkaistava uutiskirje suoraan sähköpostiisi täältä.


Vinkkejä ja vientipoimintoja

  • Elintarvikkeiden alkuperän ilmoitusvelvollisuus Australiassa muuttuu heinäkuun alussa. Jatkossa tuotettu EU-alueella -merkintä ei ole riittävä, vaan elintarvikkeista on ilmoitettava alkuperämaa. >>Lisätietoa
  • Suomalaiset ruoantuotantotavat kansainvälisessä vertailussa esittelevä Ruokafaktasivusto löytyy nyt myös englanniksi ja ruotsiksi!
  • Elintarviketurvallisuus Suomessa 2017 -raportti on julkaistu. Raportin englanninkielinen versio julkaistaan alkusyksystä.
  • Tarvitsetko apua viennin viranomaiskysymyksissä? Ota yhteys pk-vienti@evira.fi!

Yleistodistusmallit munien ja munatuotteiden sekä hyönteiselintarvikkeiden vientiin

Yleiset eläinlääkintötodistukset munien ja munatuotteiden sekä elintarvikkeeksi soveltuvien hyönteisten ja hyönteistuotteiden vientiin on julkaistu Eviran internetsivuilla. Todistuksia voi käyttää viennissä niihin EU:n ulkopuolisiin maihin, joiden kanssa Suomi tai EU ei ole sopinut muun vientitodistuksen käytöstä.

Todistuksen soveltuvuus vientiin ja mahdolliset muut vientivaatimukset kannattaa aina varmistaa kohdemaasta hyvissä ajoin ennen vientiä. Yleistodistuspohjia löytyy nyt mm. kalastus-, liha- ja maitotuotteiden vientiin.


Haku Elintarvikeviennin Osaaja -koulutukseen on alkanut

Elintarvikeviennin Osaaja -koulutusohjelmassa (30 op) on seitsemän jaksoa, jotka koostuvat 14 lähiopetuspäivästä ja koulutuksen päätöspäivästä, oppimistehtävistä ja työpajoista sekä verkko-opetuksesta. 

 Koulutus on tarkoitettu ensisijaisesti elintarvikealalla toimiville pk-yrityksille ja henkilöille, joilla on soveltuva amk-tasoinen tutkinto tai vankka kokemus elintarvikealalta. Koulutus on osallistujille maksuton.

  1. ohjelma Mikkelissä 11.10.2018–16.5.2019 – hakuaika 17.9.2018 asti
  2. ohjelma Oulussa 24.1.–10.10.2019 – hakuaika 14.12.2018 asti

Vienninedistämismatkalle Etelä-Afrikkaan!

Lähde mukaan maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän johtamalle matkalle 17.–21. syyskuuta tapaamaan eteläafrikkalaisia asiakkaita ja tutustumaan tämän valtavan markkinan mahdollisuuksiin. Matka järjestetään yhteistyössä Eviran, maa- ja metsätalousministeriön, ulkoministeriön ja Food from Finland -kasvuohjelman kanssa.


Ajankohtaista Kiinan-viennistä

  • Kiinassa on meneillään hallinnon uudelleenorganisointi, joka vaikuttaa myös elintarvikeviennin viranomaisyhteistyöhön. >>Lisätietoa 
  • Kiina on asettanut uusia tullimuodollisuuksia kaikille maahan vietäville tuotteille, myös elintarvikkeille. 1.6.2018 alkaen tiettyjä ennakkotietoja pitää toimittaa sähköisesti jo ennen, kun erä lähtee lähtömaasta. >>Lisätietoa 
  • Finnish Food Innovations -hanke haki kevään aikana tuotekehitysideoita Kiinan markkinoille. Tutustu työpajojen ja fact finding -matkan materiaaleihin täällä.

Vientitodistuksista lihalle ja munille sovittu Macaon kanssa

Macao ja Suomi ovat sopineet eläinlääkintötodistusmalleista lihan ja munien sekä niistä saatavien tuotteiden viennissä Suomesta Macaoon. Macaoon voi edelleen viedä edellä mainittuja elintarvikkeita myös Hongkongin kautta. Tällöin viennissä käytetään Hongkongin kanssa sovittua todistusmallia.


Eviran vientitiimi toivottaa uutiskirjeen lukijoille aurinkoista ja rentouttavaa kesää!


Viimeisimmät Ajankohtaista viennistä -uutiskirjeet

 

Aihealueet: