Vientipoimintoja ja vinkkejä elintarvikeviejille

27.4.2018

AJANKOHTAISTA VIENNISTÄ 2/2018

Ajankohtaista viennistä -uutiskirjeessä on uutta tietoa mm. kananmunien vientimahdollisuuksista Japaniin, lisätietoa lähestyvästä Brexitistä sekä huhtikuisen vientivalmennuspäivän materiaalilinkit. Ajankohtaista viennistä on Eviran pk-vientihankkeen toimittama uutiskirje. Tilaa kuudesti vuodessa julkaistava uutiskirje suoraan sähköpostiisi täältä.


Viennistä kiinnostuneet kohtasivat vientivalmennuspäivässä

Eviran pk-vientihankkeen ja Food from Finland -kasvuohjelman yhdessä järjestämä elintarvikealan vientivalmennuspäivä 9.4.2018 keräsi paikalle ja etäyhteyksien päähän runsaasti viennistä kiinnostuneita yrityksiä. Kiitos kaikille mukana olleille!

Jos tilaisuus jäi sinulta väliin tai haluat palata päivän antiin, löydät esitykset ja videotallenteet täältä. Osallistuja, vastaathan palautekyselyymme. Näin voimme kehittää tulevia koulutuspäiviä toiveiden ja tarpeiden mukaisesti.


Pk-hanke mukana Elintarvikepäivässä

Eviran pk-hanke on mukana Elintarvikepäivässä Helsingissä 15.5.2018. Tervetuloa tutustumaan uusiin koulutusmateriaaleihimme ja keskustelemaan mieltä askarruttavista vientikysymyksistä ständille 20!

  • Voit tutustua pk-neuvontahankkeen materiaaleihin täällä. Sivuilta löydät oppaita ja verkkokoulutuksia esimerkiksi lihalaitoksen perustamisesta ja pakkausmerkintöjen laatimisesta useina eri kieliversioina.
  • Pk-yritysten vientineuvonnasta saat selville, miten viranomaisvaatimusten, tarvittavien todistusten tai ylipäänsä viennin aloittamisen kanssa kannattaa edetä.

Vajaa vuosi Brexitiin – oletko valmis?

Yhdistynyt kuningaskunta eroaa Euroopan unionista 29.3.2019. EU ja UK ovat sopineet vuoden 2020 loppuun ulottuvasta siirtymäajasta, johon asti UK pysyy EU:n sisämarkkinoilla ja tulliliitossa. Siirtymäajan toteutuminen edellyttää, että siirtymäaikasopimus saadaan voimaan ennen eropäivää.

Siirtymäkaudella UK noudattaa EU:n lainsäädäntöä ja vapaakauppasopimusten velvoitteita tuonnissa. UK:ssa valmistetut, EU:n ulkopuolisiin maihin vietävät tuotteet eivät sen sijaan välttämättä saa EU:n vapaakauppasopimusten etuja. 

Yritysten on hyvä valmistautua UK:n EU-eroon hyvissä ajoin, sillä yritysten toimintaan voi tulla muutoksia jo siirtymäkaudella. Siirtymäaika päättyy 31.12.2020, jolloin UK tämänhetkisten tietojen mukaan poistuu EU:n sisämarkkinoilta ja tulliliitosta. 


Vinkkejä ja vientipoimintoja

  • Haluatko viedä kananmunia tai munatuotteita Saudi-Arabiaan? Ota yhteys afrikka@evira.fi!
  • Kiinnostaako munien tai munatuotteiden vienti Japaniin? Suomi ja Japani sopivat näiden tuotteiden vientiehdoista maaliskuussa 2018. Vienti ei edellytä Japanin viranomaisen erillistä laitoskohtaista hyväksyntää. Lisätietoa internetsivuiltamme ja aasia@evira.fi.
  • Kontti-palvelustamme löydät maittain tietoa viennin vaatimuksista, viejää auttavasta verkostosta sekä linkkejä lisätiedon lähteille.
  • Oletko jo osallistunut Tullin verkkokoulutuksiin? Toukokuussa verkkoseminaarien aiheena on mm. uudistuva tulli-ilmoittaminen.

Japani kieltää hirvieläimistä saatavien tuotteiden tuonnin Suomesta

Japanin viranomainen on kieltänyt kaikkien hirvieläimistä saatujen tuotteiden tuonnin Suomesta Japaniin. Toistaiseksi voimassa olevan kiellon taustalla on Suomessa ensimmäistä kertaa todettu hirvieläinten CWD-tautitapaus.

Suomesta ei saa viedä mitään hirvieläinperäisiä tuotteita Japaniin ennen kuin toisin ohjeistetaan. Kiellettyjä tuotteita ovat esimerkiksi hirvistä, poroista, kauriista tai peuroista saatavat lihat, lihatuotteet, nahat ja sarvet.


Elintarvikeviennin osaajia koulutetaan

Elintarvikeviennin Osaaja -hankkeessa toteutetaan AMK-tasoinen elintarvikeviennin erikoistumiskoulutusohjelma (30 op). Ohjelman ensimmäinen pilottiryhmä aloittaa koulutuksen ensi syksynä.

Koulutuksen kohderyhmään kuuluvat mm. elintarvikealan pk-yritykset, joilla on suuntana kansainvälistyminen ja tavoitteena vientiosaamisen lisääminen. Lue koulutuksesta lisää täältä.


Aikaisemmat Ajankohtaista viennistä -katsaukset

Aihealueet: