Itujen tuotanto

Vuonna 2011 idut aiheuttivat Saksassa laajan EHEC-epidemian, jossa kuoli yli 60 hyväkuntoista aikuista henkilöä. Epidemian johdosta iduille laadittiin Euroopan unionissa oma säädöspaketti ohjeistuksineen, joka tuli voimaan 1.7.2013 kaikissa jäsenmaissa. Itujen tuotannon, joka oli Suomessa tätä ennen luokiteltu elintarvikehuoneistotoiminnaksi, katsotaan nykyisin olevan elintarvikevalvontaviranomaisen hyväksynnän vaativaa alkutuotantoa.

Säädöksissä asetetaan vaatimuksia tuotantotiloille, siementen ja itujen jäljitettävyydelle ja tuonnille sekä itujen mikrobiologisille tutkimuksille. Uusien EU-säädösten toimeenpanon johdosta elintarvikelakiin tehtiin idättämöiden hyväksymiseen liittyviä muutoksia. Säädökset koskevat vain idätettyjen siementen eli itujen tuotantoa, ei versojen tuotantoa. Kansalliseen lainsäädäntöön on myös tullut muita pieniä muutoksia ja lisäyksiä > itujen tuotantoon liittyvä lainsäädäntö.

Määritelmät

Iduilla tarkoitetaan idätettyjä siemeniä (sirkkalehdet + siemen), joiden sato korjataan ennen varsinaisten lehtien kehittymistä. Versot eivät kuulu uusien asetusten piiriin.

Erällä tarkoitetaan saman lajin ituja tai itujen tuotantoon tarkoitettuja siemeniä, jotka lähetetään yhdestä ja samasta lähtöpaikasta samaan määräpaikkaan samana päivänä. Myös pakatut siemensekoitukset, jotka on tarkoitettu idätettäviksi yhdessä, tulkitaan eräksi.

Jäljitettävyys

Säädöksessä (EU) N:o 208/2013 annetaan määräyksiä idätykseen käytettävien siementen ja valmiiden itujen jäljitettävyydestä ja määritellään ituerä. Jäljitettävyystietoja on säilytettävä osana alkutuotannon kirjanpitoa maa- ja metsätalousministeriön elintarvikkeiden alkutuotannon elintarvikehygieniasta annetun asetuksen (1368/2011) mukaan vuoden ajan itujen toimittamisesta kulutukseen.

Toimijan on huolehdittava seuraavista tiedoista ja niiden eteenpäin toimittamisesta kaikissa vaiheissa: kuvaus (myös kasvin taksonominen eli latinankielinen nimi), määrä, lähettäjä, vastaanottaja, eräviite ja päivämäärä. Tiedot on päivitettävä joka päivä kun eriä vastaanotetaan tai lähetetään.

Tuonti

Kolmansista maista tuonnin yhteydessä pitää itujen tai siementen mukana olla asetuksen (EU) N:o 211/2013 mukainen todistus. Todistuksessa vakuutetaan, että tuotanto-olosuhteet, jäljitettävyys, mikrobiologinen laatu sekä itujen osalta tuotannon hyväksyntä ovat uusien asetusten vaatimusten mukaisia. Kopiot todistuksesta pitää toimittaa siementen vähittäispakkaajalle, idättäjälle ja tuonti-itujen käsittelijälle asti.

Idättämön hyväksyminen

Uudet idättämöt hakevat oman kuntansa elintarvikevalvontaviranomaiselta alkutuotannon hyväksyntää. Elintarvikealan toimijoiden vastuulla on hyväksyttää idättämönsä.

Idättämöt, jotka oli hyväksytty tai rekisteröity elintarvikehuoneistoiksi ennen iduntuotantoa koskevan säädöspaketin voimaantuloa, saivat jatkaa toimintaansa ilman erillistä alkutuotannon hyväksyntää. Idättämön valvojan oli kuitenkin tarkastuksella todettava, että uusien säädösten vaatimukset täyttyviät. Valvojia suositeltiin kirjaamaan erilliseen asiakirjaan, että idättämö toimii elintarvikelain muutoksessa tarkoitettuna hyväksyttynä idättämönä. Sekä toimijan että valvontaviranomaisen on syytä säilyttää tämä asiakirja aikaisemman rekisteröimis- ja hyväksymisasiakirjan liitteenä.

Idättämiseen sovelletaan EU:n yleisen elintarvikehygienia-asetuksen (EY) N:o 852/2004 liitteen I mukaisia, alkutuotannolle asetettuja vaatimuksia. Lisäksi toiminnalle on asetuksessa (EU) N:o 210/2013 asetettu erityisvaatimuksia tilojen suunnittelun, sijoittelun ja käytettävien materiaalien suhteen. Työvälineiden on oltava asianmukaisia ja huollettavia ja niiden puhdistukseen ja säilytykseen on oltava asianmukaiset tilat. Käytettävissä on oltava riittävästi talousvettä. Tilat ja välineet on pidettävä puhtaana ja tarvittaessa desinfioitava. Lisäksi on noudatettava määräyksiä henkilökunnan hygieniasta ja itujen hygieenisestä kuljettamisesta.

Lista hyväksytyistä idättämöistä

Pienimuotoinen itujen tuotanto

Hyväksymisvaatimus sekä vaatimukset mikrobiologisista tutkimuksista eivät koske pienimuotoista itujen tuotantoa, jossa ituja myydään suoraan kuluttajalle ja/tai toimitetaan paikalliseen vähittäismyyntiin, eivätkä esimerkiksi itujen tuottamista ravintolan keittiössä samassa ravintolassa tarjoiltavaksi. Näissäkin tapauksissa on estettävä itutuotannon ja muun keittiötoiminnan välinen ristikontaminaatio. Tuontia ja jäljitettävyyttä koskevat vaatimukset sen sijaan koskevat myös pienimuotuoista itujen tuotantoa. 

Pienimuotoiseksi ja vähäriskiseksi katsotaan toiminta, jossa ituja myydään kuluttajille enintään 10 000 kg/v tai vähittäiskauppaan enintään 10 000 kg /v. Kyse ei ole yhteismäärästä, vaan jos kumpi tahansa määrä ylittyy (esimerkiksi myydään suoraan kuluttajille 12 000 g ja vähittäiskauppaan 8000 kg), toiminnan ei enää katsota olevan pienimuotoista ja vähäriskistä.

Jos itujen tuottaja toimittaa ituja muualle kuin pelkästään suoraan kuluttajille tai paikalliseen vähittäismyyntiin, toimintaa ei pidetä pienimuotoisena ja vähäriskisenä. Esimerkiksi jos pienikin määrä myydään tukkukaupan kautta, helpotukset poistuvat.

Pienimuotoisessakin itujen alkutuotannossa on noudatettava alkutuotantoasetuksen (1368/2011) vaatimuksia veden tutkimusten ja laadun osalta. Pienimuotoisessa itujen tuotannossa, jossa itujen tuotanto on osa elintarvikehuoneistotoimintaa, edellytetään talousveden käyttöä.

Itujen tuotannossa käytettävä vesi

Itujen tuotannossa käytettävällä vedellä tarkoitetaan siementen pesuun, itujen kasteluun ja kasvatukseen sekä tuotteiden, pintojen, laitteiden ja välineiden puhdistamiseen ja huuhteluun käytettävää vettä. Itujen tuotannossa käytettävästä vedestä on tutkittava alkutuotantoasetuksen (1368/2011) mukaisesti vähintään sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen (401/2001) pienten yksiköiden talousveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista liitteen II mukaiset tutkimukset. Tutkimukset on tehtävä ennen veden käyttöönottoa ja sen jälkeen vähintään kolmen vuoden välein.

Tutkimustulokset arvostellaan STMa 401/2001 1 § 2 kohdan mukaan annettujen laatuvaatimusten ja -suositusten perusteella. Toimijan on ryhdyttävä toimenpiteisiin veden laadun parantamiseksi, jos vesi ei täytä laatuvaatimuksia ja jos raja-arvosta poikkeaminen voi vaarantaa toimijan tuottaman elintarvikkeen turvallisuuden. Jos itujen tuotannossa käytetään vesilaitoksen toimittamaa talousvettä ja toimijalla on tieto toimitetun veden laadusta, lisätutkimuksia käytetyn veden laadusta ei tarvita, ellei toimijan oma toiminta aiheuta tutkimustarvetta. Laatua on varmistettava jos toimija esimerkiksi käyttää vettä kierrättäviä tai varastoivia järjestelmiä. Veden laatuvaatimusten on täytyttävä myös tuotannon aikana, huolimatta käytetyistä teknisistä ratkaisuista. Siementen pesemiseen käytettyä vettä ei pidä käyttää uudelleen itujen tuotannossa.

Pienimuotoisessa itujen tuotannossa osana elintarvikehuoneistotoimintaa veden laadun on oltava sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen 461/2000 talousveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista mukaista. Kunnan terveydensuojeluviranomaisen päätöksellä elintarvikehuoneistotoimija noudattaa sosiaali- ja terveysministeriön asetusta 401/2001 pienten yksiköiden talousveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista.

Mikrobiologiset vaatimukset

Tarkemmat ohjeet mikrobiologisista vaatimuksista

Muita vaatimuksia

Idut on kasvatuksen jälkeen jäähdytettävä korkeintaan +6 °C lämpötilaan. Elintarvikkeita käsittelevän henkilökunnan hygieniavaatimukset ja kuljetussäännöt ovat asetuksen (EY) N:o 852/2004 liitteen II mukaisia.

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Annika Pihlajasaari, Evira, Elintarvikehygieniayksikkö, p. 040 351 6884, annika.pihlajasaari at-merkki-kapea.gif : 0 kB  evira.fi (valvonta)
Erikoistutkija Saija Hallanvuo, Evira, Mikrobiologian tutkimusyksikkö, p. 040 489 3448, saija.hallanvuo at-merkki-kapea.gif : 0 kB  evira.fi (analyysit)