Itujen tuotannon mikrobiologiset vaatimukset

Salmonella ja STEC

Iduille on annettu salmonellan (mikrobikriteeriasetuksen liitteen I kohta 1.18) lisäksi uusi elintarviketurvallisuusvaatimus: shigatoksiinia tuottavaa E. coli -bakteeria ( STEC, 6 eri serotyyppiä; O157, O26, O111, O103, O145 ja O104:H4) ei saa esiintyä 25 g:ssa tuotetta (mikrobikriteeriasetuksen liitteen I kohta 1.29). Jos näytteenottosuunnitelma sisältää näytteenottomenetelmät ja näytteenottopaikat käytetylle kasteluvedelle, toimija voi korvata itunäytteet tutkimalla 5 osanäytettä200 ml itujen kasteluun käytettyä vettä. Tällöin vaatimus veden laadulle on ”ei esiinny 200 ml:ssa”. Korvaavaa vesinäytteenottoa on mahdollista käyttää ainoastaan silloin, kun veden laatua tutkimalla saadaan selville itujen laatu. STEC-tutkimuksiin käytettävä menetelmä on ISO/TS 13136. Salmonella- ja STEC -vaatimuksia ei sovelleta ituihin, joita on käsitelty mikrobeja tuhoavalla käsittelyllä, esim. kunnolla kuumentamalla.

Esimerkki 1 itunäytteiden korvaamisesta käytetyllä kasteluvedellä (pdf, 84 kt)

Mikrobikriteeriasetuksen näytteenottosäännöt iduille

Jokainen siemenerä on testattava ennen käyttöönottoa salmonellan ja STEC:in varalta. Esi-idätykseen valittavaan edustavaan näytteeseen tulee sisältyä vähintään 0,5 prosenttia siemenerän painosta 50 gramman osanäytteinä. Mikäli käytetään vaihtoehtoista näytteenottotapaa edustavan näytteen ottamiseksi, se on valittava tilastollisesti vastaavan, jäsennellyn näytteenottostrategian perusteella, jonka toimivaltainen viranomainen on tarkastanut.

Tutkittavaksi kerätty otos siemenerästä idätetään samoissa olosuhteissa kuin loput erään kuuluvat siemenet tullaan idättämään. Aikaisintaan 48 tunnin kuluttua idätysprosessin aloittamisesta idätetyistä iduista otetaan salmonella- ja STEC-analyyseja varten vähintään viisi osanäytettä (ituja tai käytettyä kasteluvettä). Näin testatusta siemenerästä saa ituja saattaa markkinoille ainoastaan silloin kun mikrobiologiset analyysit osoittavat että salmonellaa tai STEC:iä ei esiinny yhdessäkään osanäytteessä (”ei todettu / 25g tai 200ml”). Saastunut siemenerä on hävitettävä tai muutoin käsiteltävä asianmukaisesti elintarvikevalvontaviranomaisen antamien ohjeiden mukaisesti. Salmonella- tai STEC-saastuneeksi todettua siemenerää ei voida uusintanäytteenotolla todeta puhtaaksi. Myös laboratorion ilmoittama ”alustava STEC serotyyppiä O157, O26, O111, O103, O145 tai O104:H4” -tulos lasketaan positiiviseksi, eli erä on hylättävä.

Esimerkki 2 ja 3 näytteenotosta (pdf, 84 kt)

Lisäksi näytteitä tuotannosta testataan sekä salmonellan että STEC:in varalta vähintään viisi osanäytettä (ituja tai käytettyä kasteluvettä) vähintään kerran kuussa. Toimivaltaisen viranomaisen luvalla tämän voi korvata siten, että otetaan yksi näyte kerrallaan viisi kertaa kuukauden aikana.

Esimerkki 4 näytteenotosta (pdf, 84 kt)

Tietyin edellytyksin elintarvikealan toimijat voidaan vapauttaa siementen alkutestauksesta. Elintarvikevalvontaviranomainen voi antaa luvan siihen, jos elintarvikealan toimija soveltaa elintarvikkeiden turvallisuuden hallintajärjestelmää, joka vähentää mikrobiologisia riskejä ja aiemmat, vähintään kuuden kuukauden ajanjaksona tutkitut erityyppisten itujen erät ovat kaikki olleet salmonellan ja STEC:in suhteen negatiivisia. Tuotannonaikaisesta näytteenotosta vähintään kerran kuussa ei voida vapautua.

Listeria ja pintapuhtausnäytteet

Lisäksi on huomioitava mikrobikriteeriasetuksen listeriavaatimukset iduille (sellaisenaan syötävä elintarvike) mikrobikriteeriasetuksen liitteen I kohdan 1.2 tai 1.3 mukaan. Evira suosittelee soveltamaan ohjetta ”Elintarvikkeiden mikrobiologiset vaatimukset, komission asetuksen (EY) No 2073/2005 soveltaminen. Ohje elintarvikealan toimijoille Eviran ohje 10501/1”. Liitettä 5 suositellaan sovellettavan itujen tuotantoon, vaikka tuotanto muuttuu alkutuotannoksi. Ohjetta ollaan päivittämässä, ja seuraavassa painoksessa asia huomioidaan. Liitteen 5 kohdassa 1.2 suositellaan ottamaan iduista 4 - 12 näytettä vuodessa tuotantomäärästä riippuen, kun myyntiaika on 5 vrk tai yli. Lisäksi liitteen 5 viimeisessä taulukossa on käsitelty pintapuhtausnäytteenottoa, jota myös sovelletaan itujen tuotantoon.

Käytettävät laboratoriot

Asetuksen mukaisia STEC -tutkimuksia (idut tai käytetty kasteluvesi) Suomessa tekee MetropoliLab Helsingissä. Asetuksen menetelmässä edellytettyjä jatkotutkimuksia tekee Elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Ennen näytteiden lähettämistä pyydetään ottamaan yhteyttä tutkivaan laboratorioon.

Salmonella- (idut tai käytetty kasteluvesi) ja listerianäytteet (idut) sekä itujen tuotannossa käytettävän talousveden näytteet viedään tavalliseen tapaan paikalliseen elintarvikelaboratorioon.

Lisätietoja: erikoistutkija Saija Hallanvuo, p. 040 489 3448 tai tutkija Anniina Jaakkonen, p. 040 162 1922.