STUK: Suomessa tuotetun lihan ja kananmunien käyttöä ei tarvitse säteilyn vuoksi rajoittaa

16.11.2017

Suomessa tuotetun lihan ja kananmunien syöminen on turvallista, eikä niiden käyttöä tarvitse säteilyn vuoksi rajoittaa. Suurin osa lihasta saatavasta säteilyannoksesta aiheutuu luonnon radioaktiivisista aineista.

Suomessa lihansyönnistä saatava vuosittainen säteilyannos on hyvin pieni, vain noin 0,2 % suomalaisen saamasta keskimääräisestä vuotuisesta 3,2 millisievertin kokonaissäteilyannoksesta. Tšernobylin onnettomuudessa maatalousympäristöön päätyneet radioaktiiviset aineet nostivat vain vähäisessä määrin tuotetun lihan radioaktiivisuutta. Keinotekoiset radioaktiiviset aineet, kuten Cesium-137 ja Stronium-90, aiheuttavat vain alle 5 % suomalaisten lihansyönnistä vuodessa saamasta säteilyannoksesta.

Lue lisää Säteilyturvakeskuksen verkkouutisesta

Aihealueet: