Hyönteiskauppaa internetissä

Helsinkiläinen muurahaiskauppa.com/Frogi ARt ilmoittaa sulkeneensa internetsivustonsa, joilla kaupattiin ja markkinoitiin hyönteisiä elintarvikekäyttöön. Mainitun toimijan myyntivalikoimissa on ollut erilaisia hyönteisiä, niiden sekoituksia sekä hyönteisistä valmistettuja tuotteita, esimerkiksi  kuningatarmuurahaisia, paahdettuja heinäsirkkoja, hyönteissekoituksia, sirkkapatukoita, paahdettuja skorpioneja, BBQ-maustettuja matoja, tarantelloja ja suklaaskorpioneja. Suurin osa tuotteista on tuotemerkkiä Chapul.

Toimija on viranomaisille kertonut tiedottaneensa tuotteita ostaneille asiakkailleen tuotteiden määräystenvastaisuudesta.

Hyönteiset katsotaan EU:n alueella uuselintarvikkeiksi. Tällä hetkellä kokonaisia tai prosessoituja hyönteisiä ei saa tuoda maahan, myydä, markkinoida tai kasvattaa elintarvikkeeksi, ennen kuin kunkin lajin käyttöhistoria EU:ssa on voitu osoittaa tai sille on myönnetty uuselintarvikelupa. Tähän mennessä yhdenkään hyönteislajin tai hyönteisestä valmistetun elintarvikkeen elintarvikekäyttöhistoriaa EU:n alueella ennen vuotta 1997 ei ole osoitettu eikä uuselintarvikelupaa myönnetty. Suomi noudattaa valvonnassa komission suosittelemaa tulkintalinjaa yhdessä useimpien EU-maiden kanssa.

Asiaa hoitaa Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa ylitarkastaja Sanna Viljakainen, p. 029 530 4291, etunimi.sukunimi@evira.fi