Kiellettyjä Sudan-värejä chilissä ja kurkumassa

Espoolaisen, alkuvuonna toimintansa lopettaneen Blumerin maahantuomissa chili- ja kurkumajauheissa havaittiin elintarvikkeissa kiellettyjä Sudan-värejä. Tuotteiden syöminen ei aiheuta välitöntä vaaraa, mutta pidempiaikainen altistuminen Sudan-väreille on todettu tutkimuksissa lisäävän riskiä sairastua syöpään.

Kyseisiä eriä chiliä ja kurkumaa on ollut myynnissä helsinkiläisen tukkukauppa Ararat Ari Foodin valikoimissa elokuun 2016 ja helmikuun 2017 välillä, jolloin tuotteet poistettiin myynnistä.

Tukkukauppaan on laitettu näkyville tiedote kyseisten tuotteiden määräystenvastaisuudesta, koska tuotteita on ostettu käteiskaupalla eikä yksittäisiä kuluttajia tai jälleenmyyjiä ole mahdollista muulla tavoin tavoittaa.

Molemmat tuotteet ovat alkuperältään intialaisia. Viranomaisten saamien tietojen mukaan virheellisten tuotteiden valmistaja tai pakkaaja on Samruthy Food Product.

Chilin parasta ennen -päiväys on 21.5.2018 ja kurkuman 31.8.2018.

Tuotevirheet todettiin tutkimusoperaatiossa, josta Tulli on julkaissut tiedotteen: http://tulli.fi/artikkeli/-/asset_publisher/mittavassa-opson-vi-operaatiossa-takavarikoitiin-elintarvikevaarennoksia-suomessa-operaatio-kohdennettiin-mauste-eriin#

Lisätietoja operaatiosta voi tiedustella seuraavilta tahoilta:

Tulli:
Valvontajohtaja Petri Lounatmaa, 040 332 2149

Helsingin ympäristökeskus:
Elintarviketurvallisuuspäällikkö Riikka Åberg, 09 310 32010

Asiaa hoitaa Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa ylitarkastaja Mika Varjonen, p. 050 386 8416, etunimi.sukunimi@evira.fi

Kuvat tuotteista:

Kurkuman kuva lisätty 28.4.2017 klo 14.30.