Ravintolisissä lääkeainetta ja kiellettyä väriainetta

Man Energy ja Man Energy XL -ravintolisät vedetään pois markkinoilta, koska ne eivät täytä elintarvikelainsäädännön vaatimuksia. Asia on tullut esille Tullin tekemissä tutkimuksissa. Tuotteiden maahantuojana on ollut ARB Import Oy. Tuotteita on myyty ainakin internetsivustolla kaalimato.com, mahdollisesti myös muissa verkkokaupoissa ja /tai kivijalkakaupoissa.

Alla on lueteltu tuotteissa havaitut määräystenvastaisuudet:

Tuote: Man Energy XL

  • Sisältää pieniä määriä ilmoittamatonta lääkeainetta (sildenafiilia), jota sisältävät valmisteet rinnastetaan Lääkealan turvallisuus- je kehittämiskeskus Fimean mukaan suoraan reseptilääkkeisiin. Aine on lääkevalmiste Viagran vaikuttava aine ja voi aiheuttaa tietyille kuluttajaryhmille vakavia sydänperäisiä haittavaikutuksia, minkä vuoksi sen ei katsota olevan turvallinen elintarvikkeissa.
  • Tuotteen ainesosaluettelosta puuttuu valmisteen sisältämä lisäaine indigokarmiini (E132)

Tuote: Man Energy

  • Sisältää lisäaine erytrosiinia (E127), jonka käyttö ei ole sallittu ravintolisissä, eikä sitä ole ilmoitettu tuotteen pakkausmerkinnöissä.
  • Tuotteen merkinnöistä puuttuu ravintolisille pakollinen tieto ominaisten aineiden määrästä vuorokausiannoksessa.

Kuluttajia, joilla on em. tuotteita hallussaan, kehotetaan lopettamaan tuotteiden käyttö turvallisuussyistä. Tuotteiden palauttamisen osalta kuluttajia kehotetaan ottamaan yhteyttä tuotteiden ostopaikkaan.

Asiaa hoitaa Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa ylitarkastaja Kaisa Kukkonen, p. 050 329 3840, etunimi.sukunimi@evira.fi

 Kuvat tuotteista:

 

(kuvat: Tullin tutkimusraportti)