CLA+ Strong –ravintolisä sisältää uuselintarvikkeeksi katsottua konjugoidun linolihapon (CLA) etyyliesterimuotoa

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tietoon on tullut, että Leader Sport Nutritionin CLA+ Strong -ravintolisä (pakkauskoko 100 kpl/120 g, kaikki erät) sisältää pakkausmerkintöjen vastaisesti konjugoidun linolihapon (CLA) etyyliesterimuotoa. Pakkausmerkintöjen mukaan tämä rasvahapporavintolisä sisältää saffloriöljystä valmistettua vapaiden rasvahappojen seosta.

CLA:n etyyliesterimuodolla ei tiedetä olleen merkittävää elintarvikekäyttöhistoriaa EU:n alueella ennen toukokuuta 1997. Näin ollen CLA:n etyyliesterimuoto luokitellaan uuselintarvikkeeksi ja katsotaan kuuluvaksi uuselintarvikeasetuksen (EY N:o 258/97) piiriin. Sen saattaminen markkinoille edellyttää, että tuotteen turvallisuus varmistetaan ja tuotteelle haetaan uuselintarvikeasetuksen mukainen lupa. Tuotteelle ei ole haettu uuselintarvikeasetuksen edellyttämää lupaa ja tuotteen turvallisuudesta kuluttajille ei ole riittävästi tietoa.

Tuotetta on ollut myynnissä valtakunnallisesti K- ja S-ryhmän marketeissa, luontaistuotekaupoissa sekä internetmyymälöissä. Suomalainen valmistuttaja J&R Fitness Store Oy (aputoiminimet Leader Foods ja Leader Sport Nutrition) on vetänyt tuotteen pois markkinoilta ja tiedottanut asiasta jälleenmyyjilleen ja asiakkailleen. Koska tuotteen raaka-ainetoimittaja on ulkomainen yritys, asiasta on tehty myös RASFF-ilmoitus (Rapid Alert System for Food and Feed).

Tietoa uuselintarvikkeista:
http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/valvonta_ja_yritt__j__t/uuselintarvikkeet/

Lisätietoja:
ylitarkastaja Sanna Viljakainen, p. 020 77 24291, sanna.viljakainen at-merkki.gifevira.fi

Tuotteen kuva:

cla_ravintolisa.jpg