Hyväksymättömiä uuselintarvikkeita ja potenssilääkeainetta sisältäviä ravintolisiä vedetään pois markkinoilta

Penelo Oy vetää markkinoilta maahantuomiaan ravintolisiä, jotka on todettu määräystenvastaisiksi Tullilaboratorion tutkimuksissa. Yritys on myynyt tuotteita verkkokaupassaan www.mielihyva.fi yksityisille kuluttajille.

Kahden ravintolisän todettiin sisältävän hyväksymättömiä uuselintarvikkeita, joiden turvallisuutta ei ole arvioitu. Toinen ravintolisistä (African Mango Extreme) sisälsi Irvingia gabonensis –kasvia sekä toinen (Pure Amazon Acai Slim Atox) Hoodia gordonii -kasvia. Uuselintarvikkeella tarkoitetaan elintarviketta, jonka käyttö ihmisravinnoksi on EU:n alueella ollut ennen vuotta 1997 vähäistä. Uuselintarvikkeiksi katsottavien elintarvikkeiden markkinoille saattaminen on luvanvaraista ja luvan saanti edellyttää turvallisuusarvioinnin läpäisemistä.

Yksi ravintolisistä (4 Play for men) sisälsi potenssia kohottavaa lääkeainetta, tadalafiilia. Ainetta ei mainita ravintolisän ainesosaluettelossa. Aine voi aiheuttaa tietyille kuluttajaryhmille vakavia sydänperäisiä haittavaikutuksia, minkä vuoksi sen ei katsota olevan turvallinen elintarvikkeissa.

Lisäksi kaikista tuotteista puuttuivat suomen- ja ruotsinkieliset pakkausmerkinnät sekä ravintolisille pakolliset ravintolisäasetuksen 78/2010 mukaiset varoitusmerkinnät.

Em. yritys on lopettanut kyseisten valmisteiden myynnin. Yritys on tavoittanut kaikki asiakkaansa sähköpostitse ja pyytänyt palauttamaan tuotteet yritykselle. Palautuksiin liittyvissä kysymyksissä pyydetään kääntymään tuotetta myyneen yrityksen puoleen.

Tuotteiden tiedot
1. Nimi: African Mango Extreme
Sisällön määrä: 60 kapselia
Parasta ennen –päiväys: 30 APR 2015
Valmistusmaa: Yhdistynyt kuningaskunta (UK)

2. Nimi: Pure Amazon Acai Slim Atox
Sisällön määrä: 60 kapselia
Parasta ennen –päiväys: 21 MAR 2015
Valmistusmaa: Yhdistynyt kuningaskunta (UK)

3. Nimi: 4 Play for men
Sisällön määrä: 10 kapselia
Parasta ennen –päiväys: 02/15
Valmistusmaa: Yhdistynyt kuningaskunta (UK)


Asiassa lisätietoja antaa:
Penelo Oy: Vesa Ylösmäki, p.040 726 4509

Asiaa hoitaa Evirassa:
Ylitarkastaja Anna Mizrahi (ravintolisät), p. 050 434 2203, anna.mizrahi at-merkki.gif : 1 kB evira.fi
Ylitarkastaja Sanna Viljakainen (uuselintarvikkeet), p. 050 464 9354, sanna.viljakainen at-merkki.gif : 1 kB evira.fi.

african.jpg : 14 kB
4play.jpg : 5 kB