Karpalotäytteinen oliivisäilyke vedetään pois markkinoilta

Helsingissä todettiin lokakuun lopulla kahden saman perheen jäsenen sairastuneen botuliinimyrkytykseen. Myrkytyksen oli aiheuttanut mantelitäytteinen oliivisäilyke, josta osoitettiin botulinumtoksiinia. Kyseiset tuotteet on vedetty pois myynnistä. Kuluttajia kehotettiin olemaan syömättä niitä ja palauttamaan purkit ostopaikkaan. Takaisinvedettyjä mantelitäytteisiä oliivipurkkeja on tutkittu laboratoriossa. Toistaiseksi sairastumisen aiheuttanut purkki on ainoa, josta on todettu botulinumtoksiinia. Useissa purkeissa on kuitenkin todettu laatuongelmia.

Italian viranomaisilta saadun ilmoituksen mukaan saman valmistajan karpalotäytteiset oliivit vedetään myös pois markkinoilta varotoimenpiteenä liittyen tuotanto-ongelmiin italialaisessa tehtaassa. Oliivipurkkien maahantuoja poisti kyseiset karpalotäytteiset purkit Suomessa myynnistä samalla, kun mantelitäytteiset purkit vedettiin pois markkinoilta. Evira kehottaa kuluttajia palauttamaan karpalotäytteiset oliivipurkit tuotteen ostopaikkaan.

Kyseisiä karpalotäytteisiä säilykkeitä on Suomessa toimitettu tutkittavaksi laboratorioon. Niissä ei ole todettu merkkejä Clostridium botulinum-bakteerista.

Takaisinvedettyjen oliivipurkkien tuotetiedot ja myyntipaikat

Kyseinen oliivisäilyke on valmistettu Italiassa ja sen tuotenimi on ”Gaudiano Bio oliivi karpalotäytteellä” (ks.kuva). Oliivit on pakattu lasipurkkeihin ja sisällön määrä on 314 ml. Tuotteiden parasta ennen päiväykset ovat 08/2012 tai 09/2012 ja niiden eränumerot ovat H2510X tai L0710Y. Merkinnät voivat olla epäselviä.

Kespro Oy on tuonut kyseisiä oliivipurkkeja Suomeen 1350 kpl syksyllä 2010. Niitä on myyty K-ruokakaupoissa KCM Iso Omena (Espoo) KCM Jumbo (Vantaa) ja KSM Eteläkeskus (Rovaniemi). Lisäksi tuotteita on ollut myynnissä seuraavissa ravintoloissa: Kolme Seppää (Helsinki), LaFamiglia (Helsinki ja Vantaa), Rafaello (Helsinki), Omenapuu (Helsinki) ja Promenade (Tahkovuori).

oliivi.jpg : 21Kb

Lisätietoja:

Kyösti Siponen, osastonjohtaja, Evira, 050 3868 412
Auli Vaarala, yksikönjohtaja, Evira, 050 3868 420