Mahdollisesti vaarallista ainesosaa ravintolisässä

Evira on saanut RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) -järjestelmän kautta tiedon, että Suomeen on tuotu 1,3 dimetyyliamylamiinia (DMAA) sisältävää ravintolisää. DMAA on amfetamiinin sukuinen keskushermostoa stimuloiva aine, jonka turvallisuutta ihmiskäytössä ei ole todettu. Useita vakavia haittavaikutuksia sydämen (Salinger et al. 2011) ja aivojen (Gee et al. 2010) toimintaan on raportoitu, erityisesti kofeiinin yhteisvaikutuksesta, mikä osoittaa DMAA:n aiheuttavan vakavaa terveysvaaraa. Tanskan ja Ruotsin elintarviketurvallisuusviranomaisten tekemien riskinarviointien mukaan DMAA ei sovellu ihmisravinnoksi siihen liittyvien terveysriskien vuoksi. Myös Yhdysvalloissa the American Food and Drug Administration on varoittanut DMAA:ta sisältävistä ravintolisistä sekä rajoittanut niiden käyttöä.

Suomeen on tuotu ainakin tuotetta nimeltä Jack3D, jota on markkinoitu erityisesti voimailun harrastajille. Eviran tiedossa on kolme maahantuojaa; I & P Service Oy/ PPS-Shop/ ipsport, Espoo, Mass Nutrition, Haukipudas ja Fitnesstukku.fi, Helsinki. Todennäköisesti tuotetta myydään / on myyty myyntipisteistä tai internetin välityksellä myös muiden maahantuojien toimesta. Em. maahantuojat ovat vetäneet tuotteen myynnistä ja mahdollisuuksiensa mukaan ottaneet ostajiin suoraan yhteyttä (internet-ostajat). Tuotteet tullaan hävittämään tai palauttamaan valmistajalle.

Tuotetta on myyty erityisesti maahantuojien internetkaupoista eri puolille Suomea. Joitakin purkkeja on myyty myös maahantuojien myyntipisteistä. Tuotteesta on eri makuvaihtoehtoja, takaisinveto koskee kaikkia makuja.

Eviran tiedossa on, että kyseistä 1,3 dimetyyliamylamiinia (DMAA) sisältäviä ravintolisiä on myynnissä muillakin tuotemerkeillä. Takaisinveto tulee seuraavaksi laajenemaan näihin tuotteisiin.

Asiaa hoitaa Evirassa:
Ylitarkastaja Anna Mizrahi, p. 050 434 2203, anna.mizrahi@evira.fi

Kuva tuotteista:

jack3d__kopio_.jpg : 124 kB