Pakurikääpäuutetta tavanomaisessa elintarvikkeessa

Tamperelainen Puhdistamo - Real Foods Oy on vetänyt myynnistä markkinoimansa tuotteen ”Puhdistamo Riisiproteiini, suklaa 750g”, koska yhtenä sen ainesosana on pakurikääpäuutetta. 

Pakurikääpää (Inonotus obliquus) ja siitä valmistettua uutetta on sallittua käyttää EU:ssa vain ravintolisissä. Tämän lisäksi se on Suomessa sallittu myös teetyyppisissä tuotteissa. Muissa elintarvikeryhmissä pakurikääpä katsotaan uuselintarvikkeeksi ja sen markkinointi on kiellettyä, kunnes sille on haettu ja myönnetty uuselintarvikeasetuksen (EY) 258/97 mukainen markkinointilupa. 

Tuotetta on myyty useissa nettikaupoissa sekä luontaistuote- ja ekokaupoissa ympäri maata. Tuotteen markkinoija on tiedottanut asiasta jälleenmyyjilleen ja pyytänyt poistamaan markkinoilla vielä olevat tuotteet pois myynnistä. Tuotteen reseptiä on tarkoitus muuttaa ja tuoda tuote myöhemmin myyntiin ilman pakurikääpäuutetta sekä korjatuin pakkausmerkinnöin.   

Uuselintarvikkeella tarkoitetaan elintarviketta, jonka käyttö ihmisravinnoksi EU:n alueella on ennen vuotta 1997 ollut vähäistä. Uuselintarvikkeiksi katsottavien elintarvikkeiden markkinoille saattaminen on luvanvaraista ja luvan saanti edellyttää turvallisuusarvioinnin läpäisemistä. 

Tietoa uuselintarvikkeista

Tietoa ravintolisistä

Lisätietoja: Puhdistamo - Real Foods Oy: Tj. Joni Laiho, p. 045 1111 400, joni.laiho /files/images/at-merkki/at-merkki.gif : 1Kb puhdistamo.fi 

Asiaa hoitaa Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa ylitarkastaja Sanna Viljakainen, p. 050 464 9354, sanna.viljakainen /files/images/at-merkki/at-merkki.gif : 1Kb evira.fi  (keskiviikkona 7.5.2014 Mika Varjonen, p. 050 3868 416) 

Kuva tuotteesta:
(Kuva: Puhdistamo - Real Foods Oy

  /files/images/elintarvikkeet/takaisinvedot/2014/pakuri.jpg : 9Kb