Ravintolisässä (greipinsiemenuute) syövyttävää kemikaalia

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on saanut eurooppalaisen hälytysjärjestelmän, RASFF:n (Rapid Alert System for Food and Feed) välityksellä tiedon Suomeen Ruotsin kautta tuodusta ravintolisästä, joka sisältää syövyttävää kemikaalia. Italiassa valmistettu greipinsiemenuute, ”Grapefruktkärnextrakt” sisältää didekyylimetyyliammoniumkloridia, jota käytetään yleisimmin pintojen puhdistusaineena, eikä se sovellu sisäisesti käytettäväksi. Valmisteen pakkauksessa ei ole merkintää em. kemikaalista.

Suomeen on tuotu 56 pulloa (pakkauskoko 50 ml) greipinsiemenuutetta (erä 0572, parasta ennen – päiväys 04.2014). Tuotteessa on ruotsinkieliset tuoteselosteet. (Kuva tuotteesta alla.) Tuotetta ovat ottaneet myyntiin muutamat jälleenmyyjät Närpiön alueella sekä Ahvenanmaalla. Nämä pyrkivät parhaansa mukaan tavoittamaan uutetta ostaneet asiakkaansa ja palauttamaan kaikki asiakkailla ja varastoissa olevat tuotteet takaisin ruotsalaiselle myyjälle. Yksi toimijoista on ilmoittanut tuotteen takaisinvedosta Vasabladet-lehdessä 29.11.2011.

Asiaa hoitaa Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa ylitarkastaja Anna Mizrahi, p. 040 685 5196, anna.mizrahi at-merkki.gif : 1Kb evira.fi

Kuva tuotteesta:

greipinsiemenuute.jpg : 26Kb