SIX FORTUNE chilimarinoidut tofuvalmisteet poistetaan myynnistä

Hollantilainen Heuschen & Schrouff, Oriental Foods Trading B.V. on ilmoittanut poistavansa myynnistä SIX FORTUNE chilimarinoidut tofuvalmisteet, jotka se on toimittanut markkinoille useisiin Euroopan maihin ja myös Suomeen vuosien 2010, 2011 ja 2012 aikana. Tölkkejä on toimitettu useilla eri parasta ennen -päiväyksillä. Tofuvalmiste on valmistettu Kiinan tasavallassa (Taiwan) ja se on pakattu 300 g ( Six Fortune Tofu & Chili) ja 370 g (Six Fortune Tofu Preserved) lasitölkkeihin. Valmisteissa on todettu Bacillus cereus –bakteeria ja sen tuottamaa toksiinia (kereulidi). Kuluttajia kehotetaan olemaan syömättä kyseistä tofuvalmistetta. Tuotteen voi palauttaa ostopaikkaan tai hävittää sekajätteenä.

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Annika Pihlajasaari, p. 040 351 6884, annika.pihlajasaari at-merkki.gif : 1Kb evira.fi (30.3.-4.4.2012)
Ylitarkastaja Pirjo Korpela, p.050 386 8429, pirjo.korpela (2.4.2012 -)

tofu_1.jpg : 18Kb tofu_2jpg.jpg : 24Kb

Tietoa Bacillus cereus –bakteerista
Bacillus cereus on itiöllinen bakteeri, jota esiintyy ympäristössä, ihmisten ja eläinten suolistossa sekä pieninä pitoisuuksina monissa elintarvikkeissa. Bakteerin aiheuttama ruokamyrkytys ilmenee joko pahoinvointina, vatsakipuna ja ripulina (nk. ripulityyppi) tai pahoinvointina ja oksenteluna (nk. emeettinen tyyppi).

Yleisimpiä ruokamyrkytysten välittäjäelintarvikkeita ovat liha- ja riisiruoat, maitotuotteet ja vihannekset. Ruokamyrkytyksen syynä on yleensä ruoan riittämätön jäähdytys ja/tai kuumennus ja/tai virheellinen säilytyslämpötila, mikä mahdollistaa bakteerin lisääntymisen ja toksiinin tuoton. Huonosti suljettu purkki tai purkin avattuna säilyttäminen (erityisesti huoneenlämmössä) lisää bakteerien kasvua.

Emeettisen tyypin ruokamyrkytysoireet aiheuttaa emeettinen toksiini (kereulidi). Bakteeri voi muodostaa kereulidia n. 12 – 37 °C lämpötiloissa. Kereulidia muodostuu bakteerin lisääntyessä elintarvikkeessa, eikä se tuhoudu ruokaa kuumennettaessa. Oireet alkavat yleensä 0,5 - 6 h kuluttua toksiinia sisältävän ruoan nauttimisesta ja kestävät 6 - 24 h.