Toinen uuselintarvikkeeksi katsottua yaconia (Smallanthus sonchifolius) sisältävä Yacon-siirappi vedetty pois markkinoilta

Eviran tietoon on tullut, että Ekovista Ay:n (Espoo) maahantuoma Yacon-siirappi sisältää EU:ssa uuselintarvikkeeksi katsottua yaconia (Smallanthus sonchifolius). Yacon katsotaan Euroopan komission uuselintarvikeluettelon mukaan uuselintarvikkeeksi.

Uuselintarvikkeella tarkoitetaan elintarviketta, jonka käyttö ihmisravinnoksi on ennen vuotta 1997 ollut vähäistä. Uuselintarvikkeiksi katsottavien elintarvikkeiden markkinoille saattaminen on luvanvaraista ja luvan saanti edellyttää turvallisuusarvioinnin läpäisemistä. Yaconin ja sitä sisältävien elintarvikkeiden myynti ja markkinointi ei ole sallittua, koska kasvi ei ole saanut uuselintarvikkeita koskevan asetuksen (EY) N:o 258/97 mukaista hyväksyntää. Tuotteelle ei ole haettu uuselintarvikeasetuksen mukaista lupaa ja tuotteen turvallisuudesta kuluttajille ei ole riittävästi tietoa.

Tuotetta on ollut myynnissä Ruohonjuuren myymälöissä (Turku, Tampere, Helsinki), Veljekset Keskisillä (Tuuri), Luontaistuote Mapenassa (Imatra), Elämänlangassa (Kuopio), Ekojäärässä (Hyvinkää), Life Kampissa (Helsinki) sekä Ecodeal verkkokaupassa. Suomalainen toimija Ekovisra Ay on yhteistyössä Espoon kaupungin elintarvikevalvontaviranomaisten kanssa vetänyt tuotteen pois markkinoilta ja tiedottanut asiasta jälleenmyyjilleen. Koska tuotteen valmistaja/valmistuttaja on ulkomainen yritys, asiasta tullaan tekemään myös RASFF-ilmoitus (Rapid Alert System for Food and Feed).

Tietoa uuselintarvikkeista:
Evira.fi > Valvonta ja yrittäjät > Uuselintarvikkeet

Lisätietoja:
Ekovista Ay, Ilona Salomäki, ilona at-merkki.gifekovista.fi, p. (09) 23163192
Evira, ylitarkastaja Sanna Viljakainen, sanna.viljakainen at-merkki.gifevira.fi, p. 020 77 24291

Tuotteen kuva
ekovista_siirappi.jpg