Uuselintarvikkeeksi katsottua yaconia (Smallanthus sonchifolius) sisältävä Yacon-siirappi vedetty pois markkinoilta

Eviran tietoon on tullut, että CocoVi Import Oy:n (Kihniö) maahantuoma Yacon-siirappi sisältää EU:ssa uuselintarvikkeeksi katsottua yaconia (Smallanthus sonchifolius). Yacon katsotaan Euroopan komission uuselintarvikeluettelon mukaan uuselintarvikkeeksi.

Uuselintarvikkeella tarkoitetaan elintarviketta, jonka käyttö ihmisravinnoksi on ennen vuotta 1997 ollut vähäistä. Uuselintarvikkeiksi katsottavien elintarvikkeiden markkinoille saattaminen on luvanvaraista ja luvan saanti edellyttää turvallisuusarvioinnin läpäisemistä. Yaconin ja sitä sisältävien elintarvikkeiden myynti ja markkinointi ei ole sallittua, koska kasvi ei ole saanut uuselintarvikkeita koskevan asetuksen (EY) N:o 258/97 mukaista hyväksyntää. Tuotteelle ei ole haettu uuselintarvikeasetuksen mukaista lupaa ja tuotteen turvallisuudesta kuluttajille ei ole riittävästi tietoa.

Tuotetta on ollut myynnissä internetissä (www.cocovishop.com) sekä Terveyskauppa Luonnonhelmassa (Harjavalta, Huittinen, Sastamala, Eura), Ohjaamo Group Oy:ssä (Tampere), Hehkuttamo Oy:ssä (Tampere), Hyvinvoinnin tavaratalo Oy:ssä (Turku), Ruohonjuuri Oy:ssä (Helsinki) sekä Naturazone Oy:ssä (Helsinki). Suomalainen toimija CocoVi Import Oy on yhteistyössä Parkanon kaupungin elintarvikevalvontaviranomaisten kanssa vetänyt tuotteen pois markkinoilta ja tiedottanut asiasta jälleenmyyjilleen. Koska tuotteen valmistaja/valmistuttaja on ulkomainen yritys, asiasta tullaan tekemään myös RASFF-ilmoitus (Rapid Alert System for Food and Feed).

Tietoa uuselintarvikkeista:
Evira.fi > Valvonta ja yrittäjät > Uuselintarvikkeet

Lisätietoja:
CocoVi Import Oy, Jani Uusi-Ristaniemi, jani at-merkki.gifcocovishop.com, p. 044 535 8083
Evira, ylitarkastaja Sanna Viljakainen, sanna.viljakainen at-merkki.gifevira.fi, p. 020 77 24291

Tuotteen kuva

cocovi_siirappi.jpg