Vanadiiniyhdisteitä sisältävien elintarvikkeiden poistaminen markkinoilta

Evira tiedotti Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSAn kielteisestä lausunnosta tietyistä vanadiiniyhdisteistä 4.3.2008. Lausunnossa todettiin, että vanadiiniyhdisteiden turvallista käyttöä ei pystytty varmistamaan. Vanadiinilla on todettu haitallisia vaikutuksia ja sen lisäksi vanadiini imeytyy tietyistä yhdisteistä huomattavasti tehokkaammin kuin ravinnosta. Evira selvitti Suomessa markkinoilla olevia ko. vanadiiniyhdisteitä sisältäviä tuotteita markkinoivat yritykset ja kehotti näitä poistamaan tuotteet myynnistä.

Seuraavat vanadiinia sisältävät tuotteet ovat olleet markkinoilla Suomessa, pääosin yritysten verkkokaupoissa. Yritykset ovat ilmoittaneet takaisinvedosta suoraan tuotteita ostaneille kuluttajille. Vanadiiniyhdisteiden käyttö on ollut sallittua vain ravintolisissä, mutta nyt takaisinvedetyissä tuotteissa on myös tuotteita, joita ei luokitella ravintolisiksi.

Markkinoilta poistetut tuotteet ja niiden maahantuojat:

 

Eviran tiedote EFSAn lausunnosta: http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/ajankohtaista/?a=ViewMessage&id=922

Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa asiaa hoitaa ylitarkastaja Emma Pikkarainen p. 020 77 24291, emma.pikkarainenat-merkki.gifevira.fi