Kestävät ruokavalinnat lautasella

Kestävät ruokavalinnat lautasella

Yksilöihin kohdistuvien terveysvaikutusten lisäksi ruokaa on tarkasteltava myös laajemmin, ympäristön ja kestävän kehityksen näkökulmasta. Ravitsemussuositusten tavoitteena on terveyttä edistävä ruokavalio, joka on samalla myös ympäristön kannalta mahdollisimman kestävä.

Suomalaisen ruokavalion muuttuminen suositusten mukaiseksi vähentäisi jo sinällään ruoan ympäristökuormitusta. Ollakseen kestävää ruoan kulutuksen pitää olla turvallista ja terveellistä sekä määrällisesti että laadullisesti. Ruokajätteiden syntymistä tulisi vähentää ja ruoan tuotannon tapahtua luonnonvarojen ehdoilla erityisesti maaperän ja sen puhtauden, veden ja luonnon monimuotoisuuden osalta. Ruokaraaka-aineiden tuotantoon liittyvät valinnat vaikuttavat monella tapaa ympäristöön, kuten ilmastonmuutokseen, rehevöitymiseen ja veden käyttöön.

Ruokaa tulisi tuottaa ja jalostaa luonnonvaroja mahdollisimman kestävästi käyttäen ja tehokkaasti hyödyntäen. Esimerkiksi lihan, maidon ja munien tuotanto vaatii aina kasvintuotantoa eläinten rehuja varten. Siksi eläinperäisten ruoka-aineiden tuotannossa ravinteiden käytön tehokkuus on väistämättä tuotettua ruoan energia- ja proteiinimäärää kohden heikompi kuin kasvintuotannossa.

Yleisluontoisia esimerkkejä kestävyyden kannalta edullisista ruoka-ainevalinnoista:

  • Vihannesten, juuresten, perunan, marjojen ja hedelmien sekä viljavalmisteiden lisääminen ruokavalioon vähentää ilmastokuormitusta ja rehevöitymistä. Erityisesti kannattaa suosia kotimaisia satokauden kasviksia.
  • Riisiä lukuun ottamatta kaikkien viljalajien kasvihuonepäästöt ovat pienet.
  • Kotimaiset palkokasvit kuten herne ja papu ovat kestävämpiä valintoja kuin soija. Palkokasvit pystyvät hyödyntämään ilmakehän typpeä, jolloin lannoitetypen käytössä voidaan säästää.
  • Kansanvälisten arviointien mukaan naudanlihan tuotanto lisää nykyisellä tuotantorakenteella eniten ilmastonmuutosta ja rehevöitymistä. Toisaalta nautojen riittävä tuotanto on välttämätöntä maidon tuotannon ja sen jatkojalosteiden kannalta.
  • Kala kuuluu ympäristöystävälliseen ruokavalioon. Uhanalaisten ulkomaisten kalalajien käytölle ei ole perusteita. 
  • Rasvoista vähiten ilmastovaikutuksia on rypsiöljyllä ja margariinilla. Myös oliiviöljyn ilmastovaikutus on pienempi kuin voilla.
  • Suomessa vesijohtovesi on ympäristön kannalta parempi juomavalinta kuin pullotetut vedet.

 

MuutosMyönteiset terveysvaikutuksetMyönteiset ympäristövaikutukset ruoan käytön kokonaisuudessa
Liha ja lihavalmisteet
Vähemmän punaista lihaa ja lihavalmisteita
  • Syöpäsairauksien ja mahdollisesti myös tyypin II diabeteksen riski vähenee
  • Vähemmän tyydyttynyttä rasvaa, pienempi energiatiheys
  • Hiilijalanjälki pienenee
  • Rehevöittävä vaikutus pienenee
Maito ja maitovalmisteet
Vähemmän rasvaisia maitovalmisteita
  • Vähemmän tyydyttynyttä rasvaa
  • Erityisesti juustojen käytön harkitun rajoittamisen ansiosta hiilijalanjälki ja rehevöittävä vaikutus pienenevät.
Kala ja äyriäiset
Enemmän kalaa
  • Enemmän tyydyttymättömiä rasvahappoja, D-vitamiinia, seleeniä ja jodia
  • Luonnonkalaa ja kasvatettua kalaa käytettäessä hiilijalanjälki pienenee.
  • Luonnonkalan käyttö pienentää rehevöitymistä.
  • Avovedessä kasvatettavan kalan rehujen tuotannossa on mahdollista käyttää Itämeren alueen omaa alihyödynnettyä kalaa, jolloin kasvatetun kalan muutoin korkea rehevöittävä vaikutus saataisiin kompensoitua.
  • Kiertovesijärjestelmissä kasvatetun kalan käyttö kohtuullistaa rehevöittävää vaikutusta normaaliin avovesikasvatukseen verrattuna.
  • Kalantuottajilla on käytettävissään menetelmä eri tuotevaihtoehtojen rehevöittävien vaikutusten vertailua varten.
Kasvikset, marjat ja hedelmät
Enemmän hedelmiä ja marjoja
  • Enemmän ravintokuitua
  • Enemmän vesiliukoisia vitamiineja ja monia kivennäisaineita
  • Enemmän muita hyödyllisiä ravintoaineiksi luokittelemattomia yhdisteitä
  • Hiilijalanjälki pienenee.
  • Rehevöittävä vaikutus pienenee.
  • Luonnonmarjoja käytettäessä ilmastovaikutus ja rehevöityminen aiheutuvat ainoastaan keräystoiminnasta sekä tuotteiden prosessoinnista, ja vaikutukset ovat vähäiset. Paikallistuotteiden käyttö mahdollistaa paikallisen tuotevalikoiman ja elinkeinotoiminnan monipuolistumisen.
Enemmän juureksia ja vihanneksia
  • Enemmän ravintokuitua
  • Enemmän vesiliukoisia vitamiineja ja monia kivennäisaineita
  • Enemmän muita hyödyllisiä ravintoaineiksi luokittelemattomia yhdisteitä
  • Hiilijalanjälki pienenee erityisesti sesonkituotteita käytettäessä.
  • Kasvihuonevihannesten hiilijalanjälki vaihtelee paljon tuotantoteknologiasta ja vuodenajasta riippuen. Uusimmalla teknologialla saavutetaan avomaatason tuotannon hiilijalanjälki. Kasvihuonetuottajilla on käytettävissään hiilijalanjäljen laskuri tuotantoteknologiavaihtoehtojen ja tuotteiden vertailua varten.
  • Kasvihuonetuotteiden rehevöittävä vaikutus on suljettujen järjestelmien ansiosta erittäin pieni.
  • Kotimaisia kasvihuonetuotteita käytettäessä vältetään torjunta-aineiden käyttöön liittyvät riskit ympäristölle.
  • Jos käytetään lähellä tuotettuja juureksia ja vihanneksia, parannetaan mahdollisuuksia viljelyn, tuotevalikoiman ja paikalliselinkeinojen monipuolistamiseen.
Enemmän palkokasveja
  • Enemmän kasviproteiinia
  • Enemmän ravintokuitua
  • Enemmän vesiliukoisia vitamiineja ja monia kivennäisaineita
  • Sitovat typpeä, joten ovat viljelykierroissa arvokkaita kasveja.
  • Kotimaisia tuotteita käytettäessä vältetään ulkomailta tuotettujen raaka-aineiden ympäristövaikutuksiin liittyvä epävarmuus.
  • Jos käytetään lähellä tuotettuja palkokasvituotteita, parannetaan mahdollisuuksia viljelyn, tuotevalikoiman ja paikalliselinkeinojen monipuolistamiseen.
Enemmän pähkinöitä ja siemeniä
  • Enemmän tyydyttymätöntä rasvaa ja kasviproteiinia
  • Enemmän ravintokuitua
  • Enemmän vesiliukoisia vitamiineja ja monia kivennäisaineita
 
Viljavalmisteet
Enemmän täysjyväviljavalmisteita
  • Enemmän ravintokuitua
  • Enemmän vesiliukoisia vitamiineja ja monia kivennäisaineita
  • Enemmän muita hyödyllisiä ravintoaineiksi luokittelemattomia yhdisteitä
  • Hiilijalanjälki pienenee (paitsi riisin kohdalla).
  • Jos käytetään paikallislajikkeita ja lähialueelle sijoittuvia jalostusprosesseja, parannetaan mahdollisuuksia viljelyn, tuotevalikoiman ja paikalliselinkeinojen monipuolistamiseen.
Ravintorasvat
Enemmän kasviöljyjä ja kasviöljypohjaisia margariineja
  • Enemmän tyydyttymätöntä rasvaa
  • Vähäinen hiilijalanjälki.
  • Rypsiöljyn tuotanto soveltuu viljelykiertoon.
  • Jos käytetään paikallisia erikoiskasveja tai lajikkeita ja lähialueelle sijoittuvia jalostusprosesseja, parannetaan mahdollisuuksia viljelyn, tuotevalikoiman ja paikalliselinkeinojen monipuolistamiseen.
Vähemmän voita ja maitorasvaa sisältäviä rasvalevitteitä
  • Vähemmän tyydyttynyttä rasvaa
  • Hiilijalanjälki ja rehevöittävä vaikutus pienenee.

 

Lue aiheesta lisää:

Terveyttä ruoasta! Suomalaiset ravitsemussuositukset (2014).

Plates, pyramids, planet - FAO:n julkaisu ympäristöä säästävistä ruokavalinnoista, englanniksi (2016)