Ravintolisät ja niiden käyttö

Pitkäaikaisella ravintolisien käytöllä ei ole yleensä todettu olevan yhteyttä kroonisten sairauksien riskin vähenemiseen tai muihin terveyshyötyihin henkilöillä, jotka ovat terveitä ja syövät monipuolisesti sekä energiatarpeensa mukaisesti. Ravitsemussuosistusten mukaisilla ruokavalinnoilla varmistetaan yleisesti ottaen kaikkien ravintoaineiden saanti, eikä ravintilisien käytölle ole yleensä perusteita.

On kuitenkin poikkeuksia, jotka liittyvät tiettyihin väestöryhmiin tai joihinkin ikävaiheisiin. Näitä ryhmiä ja ikävaiheita ovat esimerkiksi raskaus- ja imetysaika, imeväisikä, lapset, nuoret ja ikääntyneet, varsinkin laitoksissa asuvat, sekä vegaaniruokavaliota noudattavat henkilöt.

On olemassa tutkimusnäyttöä, että eräiden ravintolisien (erityisesti antioksidatiivisten vitamiinien, kuten C- ja E-vitamiinin sekä beta-karoteenin) runsas käyttö saattaa lisätä terveyshaittoja ja jopa kuolleisuutta. Ei siis ole aiheellista käyttää ravintolisiä epätasapainoisen tai yksipuolisen ruokavalion tasapainottamiseen ilman perusteltua syytä. 

Lue lisää:

D-vitamiinivalmisteiden käyttösuositus imeväisikäisillä (2018)

D-vitamiinivalmisteiden käyttösuositus (ikä- ja kohderyhmittäin)

Foolihappo ja raskaus

Terveyttä ruoasta - Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014, versio 4 (pdf) 

Syödään yhdessä - ruokasuositukset lapsiperheille 2016 (pdf)