Pohjoismaiset ravitsemussuositukset - viides luonnoserä julkaistu kommentoitavaksi

13.6.2013

Uusien pohjoismaisten ravitsemussuositusluonnosten viides erä on julkaistu kommentoitavaksi. Julkinen kuuleminen tapahtuu yhteensä kuudessa erässä, joista ensimmäinen oli kommentoitavana marraskuussa, toinen joulu-tammikuussa, kolmas maaliskuussa ja neljäs toukokuussa. Tieteelliset tai tekniset kommentit viidennestä erästä pyydetään lähettämään sähköisillä lomakkeilla 18.7.2013 mennessä.

Viidennen erän kommentoitavia aiheita ovat hiilihydraatit sisältäen lisätyn sokerin ja kuidut, rasvat ja rasvahapot, proteiini ja folaatti. Lisäksi materiaali sisältää suositusten yhteenvedon. Suurin osa vuoden 2004 suosituksista pysyy ennallaan. Kuitenkin entistä enemmän painotetaan rasvan ja hiilihydraattien laatua ja lähteitä. Käytännössä tämä tarkoittaa huomion kiinnittämistä rasvahappotyyppeihin, ravintokuituun ja lisättyihin sokereihin ruokavalioita suunniteltaessa ja arvioitaessa. Yksittäistyydyttymättömien rasvahappojen suositeltavan saannin vaihteluväliä on muutettu 10 – 15 prosentista 10- 20 prosenttiin energiansaannista (E %). Muiden rasvahappotyyppien suositeltava saanti on säilytetty ennallaan. Näin ollen väestötasolla rasvan kokonaissaannin vaihteluväli on 25 – 40 E % ja hiilihydraattien 45 – 60 E %.

Suositusten viimeinen, edellisiä suppeampi erä tulee kommentoitavaksi elokuussa. Uudistettujen pohjoismaisten suositusten julkistamisen on suunniteltu tapahtuvan lokakuun ensimmäisellä viikolla. Niiden pohjalta on käynnissä suomalaisten suositusten päivitystyö, jonka on määrä valmistua vuoden 2013 aikana.

Luonnosehdotus ja sähköiset lomakkeet kommentointiin: www.nnr5.org. Samasta osoitteesta löytyy myös tarkempi tiedote kuulemisesta.

Lisätietoja Suomessa: Mikael Fogelholm p. 050 318 0302 (mikael.fogelholm(at)helsinki.fi) ja Ursula Schwab p. 029 445 4528 (ursula.schwab(at)uef.fi )

Wulf Becker
Professori, NNR5-ryhmän puheenjohtaja
Ruotsin elintarvikevirasto
+46 18 175731 tai +46 709 245549
wulf.becker(at)slv.se

Ulla-Kaisa Koivisto-Hursti (tekniset ja prosessiin liittyvät kysymykset)
NNR5-projektin tieteellinen sihteeri
Ulla-Kaisa.KoivistoHursti(at)slv.se

Aihealueet: