VRN ja THL: Imeväisikäisille uusi D-vitamiinivalmisteiden käyttösuositus

24.9.2018

D-vitamiinilisien eli -valmisteiden käyttösuositukset vauvoille muuttuvat. Valtion ravitsemusneuvottelukunta VRN ja THL ovat päivittäneet suositukset, koska uusien EU-säädösten mukaisesti äidinmaidonkorvikkeiden ja vieroitusvalmisteiden D-vitamiinipitoisuuksia nostetaan. Ensimmäisiä uusien pitoisuuksien mukaisia korvikkeita tulee kauppoihin Suomessa tämän syksyn aikana. Päivitetyllä D-vitamiinilisän käyttösuosituksella varmistetaan, että vauvat saavat riittävästi D-vitamiinia, mutta estetään vitamiinin liiallinen saanti.

 

D-vitamiinilisien käyttö on yksilöllistä

Uuden annosteluohjeen mukaan vauvoille annetaan D-vitamiinilisää yksilöllisesti sen mukaan, onko vauva täysimetetty vai saako hän ravinnokseen äidinmaidonkorviketta tai vieroitusvalmistetta.

D-vitamiinilisän käyttö imeväisikäisillä 

 

Imeväisikäiset

D-vitamiinilisä valmisteena ympäri vuoden,

mikrogrammaa (µg)/vrk

-        täysimetetty lapsi ja lapsi, joka saa vähemmän kuin 500 ml/vrk äidinmaidonkorviketta/vieroitusvalmistetta*               

10

-        lapsi, joka saa päivittäin 500–800 ml äidinmaidonkorviketta/         vieroitusvalmistetta*               

6

-        lapsi, joka saa päivittäin enemmän kuin 800 ml äidinmaidonkorviketta/vieroitusvalmistetta*               

2

 * Äidinmaidonkorvikkeen/vieroitusvalmisteen määrään lasketaan mukaan D-vitaminoidut lastenvellit ja -puurot.  

Vauvoille suositellaan annettavaksi nestemäistä D-vitamiinivalmistetta. Suihkeita ei suositella niiden epätarkan annostuksen takia.

Uusi suositus tulee voimaan heti. Sitä sovelletaan kaikilla lapsilla samalla tavalla riippumatta siitä, ovatko lapsella käytössä olevat äidinmaidonkorvikkeet tai vieroitusvalmisteet nykyisten vai uusien D-vitamiinipitoisuuksien mukaisia.

”Neuvoloilla on keskeinen rooli päivitetyn D-vitamiinisuosituksen toteuttamisessa. D-vitamiinivalmisteen käytön ohjaus on tärkeä osa neuvolan ravitsemusohjausta odottaville vanhemmille ja lapsiperheille”, kertoo Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen.   

Yksivuotiaille lapsille annetaan D-vitamiinia valmisteena 10 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Korvikkeiden D-vitamiinipitoisuudet nousevat

Kaikkien äidinmaidonkorvikkeiden ja vieroitusvalmisteiden D-vitamiinipitoisuutta lisätään Euroopan komission asetuksen (2016/127) mukaan. Tämän säädöksen mukaan D-vitamiinipitoisuudet nousevat tasosta 1,5–2,5 mikrogrammaa /100 kilokaloria, kcal välille 2,0–2,5 (enintään 3) mikrogrammaa/100 kilokaloria.

Kaikkien valmistettavien tuotteiden tulee olla uuden säädöksen mukaisia viimeistään kesäkuussa 2020. Suomessa myytävien tuotteiden D-vitamiinipitoisuudet tarkentuvat siirtymäkauden aikana tuotekohtaisesti. Ensimmäiset uusien pitoisuuksien mukaiset tuotteet ovat kaupoissa tänä syksynä.

D-vitamiinin saanti on tärkeää, mutta sitä ei tule saada liikaa

D-vitamiinia tarvitaan normaaliin kasvuun ja erityisesti luuston kehittymiseen. D-vitamiini edesauttaa ravinnon kalsiumin ja fosforin imeytymistä suolistosta ja ylläpitää elimistön normaalia kalsium- ja fosforitasapainoa.

Vastasyntyneellä on elimistössään D-vitamiinivarasto, johon vaikuttaa äidin raskauden aikainen D-vitamiinin saanti. Vastasyntynyt kuitenkin käyttää elimistönsä D-vitamiinivaraston loppuun nopeasti. Siksi kaikki lapset tarvitsevat D-vitamiinivalmisteen 2 viikon iästä lähtien. Rintamaidossa ei ole D-vitamiinia juuri lainkaan.

On hyvä muistaa, että D-vitamiinilisän suositusta suuremmalla käytöllä ei ole osoitettu olevan terveyshyötyjä lapsille. ”D-vitamiinin liiallista saantia tulee välttää, koska lapsilla yliannostukseen voi liittyä vakavia terveydellisiä, kasvuun ja kehitykseen vaikuttavia haittoja eikä varhaislapsuuden D-vitamiinin liikasaannin pitkäaikaisia vaikutuksia tunneta”, kertoo tutkimusprofessori Suvi Virtanen THL:stä.

Uusi suositus: D-vitamiinivalmisteiden käyttösuositus imeväisikäisillä, VRN ja THL 2018 

Lisää tietoa VRN:n verkkosivuilla ja  THL:n verkkosivuilla

Usein kysyttyjä kysymyksiä D-vitamiinilisistä vauvoille 

Lisätietoja:

Suvi Virtanen THL tutkimusprofessori puh. 029 524 8729 etunimi.sukunimi@thl.fi

Arja Lyytikäinen VRN pääsihteeri puh. 050 409 9860 etunimi.sukunimi@evira.fi

Aihealueet: