Yhdysvaltojen päivitetyt ravitsemussuositukset kannustavat terveellisiin elämäntapoihin

11.2.2011

Suositusten tavoitteena on terveellinen ravinto ja liikunta, joka auttaa painonhallinnassa, sydäntautien riskin vähentämisessä ja terveyden edistämisessä. Suosituksilla pyritään edistämään sitä, että kansalaiset voisivat tehdä tietoisia terveellisiä valintoja.

USA:ssa on julkaistu (31.1.2011) uudet kansalliset ravitsemussuositukset, jotka pohjautuvat laajaan asiantuntijatyöhön ja alan uusimmankin tutkimustiedon systemaattiseen arviointiin.

Uusissa USA:n suosituksissa ihmisiä kehotetaan vähentämään suolan, kovan rasvan, lisätyn sokerin sekä puhdistettujen viljojen käyttöä. Rasvan kokonaismäärän sijasta uusissa suosituksissa painotetaan rasvojen laatua. Kovan, tyydyttyneen rasvan osuus päivittäisestä energiansaannista tulisi olla alle 10 %, mikä vastaa suomalaisia suosituksia. Uusissa amerikkalaisissa suosituksissa todetaan, että vähentämällä kovan rasvan osuutta 7 %:iin, voidaan edelleen vähentää sydän- ja verisuonisairauksien vaaraa. Lisäksi suositellaan, että kova rasva korvataan ruokavaliossa pehmeällä rasvalla, ei niinkään hiilihydraateilla.

Yli 50-vuotiaille, afroamerikkalaisille ikään katsomatta sekä henkilöille, joilla on korkea verenpaine, diabetes tai munuaissairaus, suositellaan suolan saanniksi korkeintaan 3,8 g päivässä, muille alle 5,8 g. Tiukempi suositus koskee noin puolta amerikkalaisista, lapset mukaan luettuna. Kuluttajia kannustetaan vertaamaan ruokien kuten leipien, keittojen, valmisruokien suolapitoisuuksia ja valitsemaan vähemmän suolaa sisältäviä. Suomessa suolan saanniksi suositellaan naisille korkeintaan 6 g ja miehille korkeintaan 7 g päivässä, mutta pitkän aikavälin tavoitteet ovat tätä pienemmät. Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee suolan saanniksi korkeintaan 5 g.

Suosituksissa kannustetaan lisäämään ruokavalioon monipuolisesti erilaisia kasviksia ja hedelmiä, kalaa, rasvattomia tai vähärasvaisia maitotuotteita sekä kokojyväviljaa. Käytetyistä viljatuotteista vähintään puolet tulisi olla kokojyväviljaa. Makeiden juomien sijaan kehotetaan juomaan vettä. Yhdysvaltojen suositukset ovat hyvin linjassa nykyisten suomalaisten ravitsemussuositusten kanssa.

USA:n uusien suositusten johdannossa korostetaan, että epäterveellinen ravinto ja vähäinen liikunta aiheuttavat merkittäviä terveysriskejä vaikka ei olisi ylipainoa. Sen vuoksi suosituksissa sanotaan, että ravintosuositukset koskevat kaikkia kaksi vuotta täyttäneitä amerikkalaisia.

Painonhallinnassa ja ylipainon torjunnassa suositukset korostavat, että liikunnan lisäksi amerikkalaisten tulee vähentää ruuasta saatua energiamäärää. Kaloreja saadaan liikaa kiinteistä rasvoista, lisätystä sokerista ja puhdistetuista viljatuotteista. Yleensä tulee kiinnittää huomiota korkean kaloripitoisuuden omaaviin ruokiin ja juomiin.

Yhdysvaltojen ravitsemussuositukset julkaistaan viiden vuoden välein. Uudet suositukset löytyvät osoitteesta: http://www.cnpp.usda.gov/DGAs2010-PolicyDocument.htm

Pohjoismaisia ravitsemussuosituksia ollaan parhaillaan päivittämässä ja uudet suositukset julkaistaan kesäkuussa 2012. Tämän jälkeen uudistetaan myös suomalaiset ravitsemussuositukset.

Lisätietoja: pääjohtaja Pekka Puska p.020 610 6001, tutkimusprofessori Suvi Virtanen, suvi.virtanen thl.fi, pääsihteeri Kaisa Kukkonen p. 050 409 9860

Aihealueet: