Uuselintarvikkeet

Elintarvikealan tutkimus ja tuotekehitys on vilkasta, joten elintarvikevalikoima uudistuu jatkuvasti – paljon uusia tuotteita tulee markkinoille. Uuselintarvikkeiksi kutsutaan elintarvikekäyttöön tulevia uutuuksia, joiden käyttö ihmisravinnoksi on ollut EU:n alueella hyvin vähäistä ennen toukokuuta 1997.

Vain hyväksyttyjä uuselintarvikkeita voi tuoda markkinoille

Ennen pääsyään kuluttajien ruokapöytään uuselintarvikkeiden turvallisuus arvioidaan. Markkinointilupa syntyy kaikkien EU maiden yhteisellä päätöksellä. Lupa myönnetään hakemuksesta, jonka tulee sisältää selvitys tuotteen turvallisuudesta yhteisössä hyväksytyin edellytyksin.

Hyväksyttyjä uuselintarvikkeita ovat esimerkiksi tietyt kasvisteroleita sisältävät elintarvikkeet, Morinda citrifolia –hedelmämehu (= nonimehu), runsaasti omegarasvahappoja sisältävät krilliäyriäis- ja leväöljyt, chia-kasvin (Salvia hispanica) siemenet sekä suurpainepastöroinnin avulla valmistetut hedelmätuotteet. Näiden elintarvikkeiden turvallisuus on arvioitu ja eri toimijat ovat saaneet näille elintarvikkeille uuselintarvikeluvan.

Komission kielteisen päätöksen ovat saaneet muun muassa stevia-kasvi (Stevia rebaudiana) ja nangai-pähkinät (Canarium indicum). Näiden tuotteiden saattaminen markkinoille elintarvikkeena on kiellettyä. Myös muun muassa Cnidium monnieri ja silkkivyökääpä (Coriolus versicolor) katsotaan uuselintarvikkeiksi, joille ei ainakaan toistaiseksi ole myönnetty lupaa ja joita ei saa olla markkinoilla elintarvikkeena EU:n alueella.

Lisää tietoa aiheesta löytyy Valmistus ja myynti -osiosta.