Suositusten tausta

Sosiaali- ja terveysministeriön suositukset vuodelta 2004

Sosiaali- ja terveysministeriön vuodelta 2004 olevan suosituksen mukaan makkaroiden, nakkien ja leikkeleiden käyttöä on syytä välttää imeväisikäisten ruokavaliossa. Leikki-ikäisiä ohjeistetaan syömään makkaraa/nakkeja korkeintaan 1-2 aterialla viikossa ja silloin tällöin leikkeleenä.  Suositusten perusteena ovat lisäainenitriitti, kova rasva ja suola.

Uusi riskinarviointi lasten ja aikuisten altistumisesta nitraatille ja nitriitille

Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa on tehty riskinarviointi 1-, 3- ja 6-vuotiaiden lasten ja aikuisten altistumisesta nitraatille ja nitriitille.

Riskinarvioinnin mukaan 14 prosentilla 3-vuotiaista ja 11 prosentilla 6-vuotiaista ylittyi nitriitille määritetty hyväksyttävä päivittäissaanti (ADI). Yksivuotiailla (1 v) nitriittialtistus jäi alle ADI-arvon. Suurin osa (85 %) 3- ja 6-vuotiaiden altistuksesta oli peräisin makkaroista/nakeista ja leikkeleistä, joihin on lisätty säilöntäaineeksi nitriittiä. Loput n. 15 % nitriittialtistuksesta tuli talousvedestä. Riskinarvioinnin perusteella voidaan tarkentaa sosiaali- ja terveysministeriön vuonna 2004 antamia suosituksia.

Riskinarvioinnin mukaan parilla promillella aikuisista altistus ylitti nitriitin ADI-arvon. Valtaosa altistuksesta oli peräisin makkaroista/nakeista ja leikkeleistä.

Nitraattialtistus lisäainelähteistä oli hyvin vähäistä, alle 4 % kokonaisaltistuksesta sekä lapsilla että aikuisilla. Valtaosa nitraatista saadaan kasvikunnan tuotteista, joissa nitraattia esiintyy luontaisesti.

 

LISÄÄ AIHEESTA PALVELUSSAMME

 

LISÄÄ AIHEESTA MUUALLA VERKOSSA