Maksan käyttö alle kouluikäisillä lapsilla

A-vitamiinin saantisuositukset ja rajat
Äidinmaito tai äidinmaidonkorvike tyydyttää alle 6 kk ikäisten lasten A-vitamiinin tarpeen. 6-23 kk ikäisillä lapsilla A-vitamiinin saantisuositus on 300 μg RE päivässä, 2-5 –vuotiailla 350 μg RE päivässä ja 6-9 –vuotiailla 400 μg RE päivässä.

Retinoidimuotoisen A-vitamiinin pitkäaikaissaannin ei tulisi ylittää 1-3 –vuotiailla 800 μg RE päivässä ja 4-6 –vuotiailla 1100 μg RE päivässä.

Maksan ja maksaruokien käyttö
Maksa on monipuolinen ruoka-aine, joka sisältää runsaasti folaattia, A-vitamiinia ja rautaa. Maksan käyttöön alle kouluikäisillä liittyy kuitenkin myös riskinsä, joiden takia maksaruokien käyttöä tulee rajoittaa. A-vitamiini esiintyy maksassa retinoidimuodossa, joka voi jatkuvina suurina annoksina aiheuttaa terveyshaittoja. A-vitamiinin liikasaannin oireita ovat yleisoireet, kuten päänsärky ja väsymys sekä ruoansulatuskanavan, ihon, hermoston ja tuki- ja liikuntaelimistön oireet. Ruoka-aineista johtuvat myrkytystapaukset ovat kuitenkin hyvin harvinaisia.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ja Valtion ravitsemusneuvottelukunta ovat antaneet seuraavan suosituksen maksan ja maksaruokien käytöstä alle kouluikäisillä lapsilla 1

Imeväiset (alle 1-vuotiaat)
• Ruokavaliossa tulee välttää maksaa ja kaikkia maksaruokia

Alle kouluikäiset
• Maksamakkaraa ja – pasteijaa yhteensä enintään 70 g viikossa (noin 4-5 viipaletta/viikko)
ja
• Maksalaatikkoa enintään 300 g (3/4 eineslaatikko) kuukaudessa
jolloin
• Maksakastiketta ja – pihviä tulee välttää

1Tämä suositus perustuu elintarviketurvallisuusvirasto Eviran riskinarviointiraporttiin ”Intake of vitamin A from liver foods among Finnish 1-, 3- and 6-year old children - quantative risk assessment”, (pdf), (Evira Research Reports 7/2008).