Suositusten tausta

Sosiaali- ja terveysministeriön suositukset vuodelta 2004

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) vuodelta 2004 olevan suosituksen mukaan nk. nitraatinkerääjäkasvisten (lanttu, nauris, punajuuri, pinaatti, nokkonen, kiinankaali, juuresmehut) käyttöä on syytä välttää imeväisikäisten ruokavaliossa methemoglobinemian riskin kohoamisen vuoksi. Methemoglobinemia estää hapen kuljetusta elimistössä.

Uusi riskinarviointi lasten ja aikuisten altistumisesta nitraatille ja nitriitille

Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa on tehty riskinarviointi 1-, 3- ja 6-vuotiaiden lasten ja aikuisten altistumisesta nitraatille ja nitriitille.

Riskinarvioinnin mukaan pienellä osalla alle kouluikäisistä (1 v: 6,5 %, 3 v: 3,7 % ja 6 v: 1,3 %) nitraatille määritetty hyväksyttävä päivittäissaanti (ADI) voi satunnaisesti ylittyä. Valtaosa altistuksesta on peräisin kasvikunnan tuotteista, ja lisäaineperäinen altistus on käytännössä merkityksetöntä. Kasvisten ravitsemuksellisen hyödyn katsotaan kuitenkin ylittävän nitraatista mahdollisesti aiheutuvat haitat.

Riskinarvioinnissa ei tutkittu alle 1-vuotiaiden altistumista. Nk. nitraatinkerääjäkasviksia ja niistä valmistettuja tuotteita tulee kuitenkin edelleen välttää imeväisikäisten ruokavaliossa methemoglobinemian riskin kohoamisen vuoksi. Aikaisemman suosituksen nitraatinkerääjäkasvisten luetteloa on päivitetty tutkimuksen perusteella.

Riskinarvioinnin mukaan vain erittäin pieni osuus aikuisista (n. 0,2 %) ylittää nitraatille määritetyn hyväksyttävän päivittäissaannin (ADI). Myös aikuisilla valtaosa altistuksesta on peräisin kasvikunnan tuotteista ja lisäaineperäinen altistus on käytännössä merkityksetöntä. Kuten lapsilla, myös aikuisilla kasvisten ravitsemuksellisen hyödyn katsotaan ylittävän nitraatista mahdollisesti aiheutuvat haitat.

 

LISÄÄ AIHEESTA PALVELUSSAMME

 

LISÄÄ AIHEESTA MUUALLA VERKOSSA