Kuumenna kunnolla ulkomaiset pakastemarjat

Elintarviketurvallisuusvirasto suosittelee käyttämään ulkomaisia pakastemarjoja vain kunnolla kuumennettuina. Eri puolilla maata on esiintynyt toistuvasti norovirusepidemioita, joiden epäillään aiheutuneen ulkomaisista pakastevadelmista. Lisäksi Hepatiitti A-viruksen epäillään aiheuttaneen muutamia epidemioita pakastemarjojen välityksellä vuosina 2013 - 2014.

Elintarviketurvallisuusvirasto kehottaa kuluttajia ja elintarvikealan toimijoita tarkistamaan hankkimiensa pakastemarjojen alkuperän ja ruokamyrkytysten välttämiseksi nauttimaan ulkomaiset marjat vasta riittävän kuumentamisen jälkeen. Ulkomaista alkuperää olevat pakastemarjat tulee kuumentaa kauttaaltaan vähintään 5 minuutin ajan 90 asteessa tai keittää 2 minuutin ajan.

Elintarvikkeen alkuperämaa on ilmoitettava pakkauksessa, jos alkuperämaan pois jättäminen voi johtaa kuluttajaa harhaan. Pakastetut ulkomaiset marjat voivat olla Suomessa pakattuja, joten pelkkä elinkeinonharjoittajan nimen tarkistaminen ei riitä ilman alkuperämaan tarkistamista.

Virukset voivat päästä marjoihin esimerkiksi saastuneen veden välityksellä. Pakastaminen säilyttää virukset hengissä ja tartuntakykyisinä. Jos marjat käytetään sulatuksen jälkeen sellaisenaan tai ainoastaan niitä lievästi kuumentaen, eivät virukset tuhoudu.

Virusten tutkiminen elintarvikkeista on äärimmäisen hankalaa eikä elintarvikelaboratorioissa ole saatavilla rutiininomaisia menetelmiä virusten todentamiseen marjoista. Menetelmän kehittely jatkuu koko ajan.

Kotimaiset marjat ja ulkomaiset tuoreet marjat

Eviran antamat suositukset ulkomaisten pakastemarjojen kuumennuksesta perustuvat Eviran ruokamyrkytysepidemiarekisteriin. Rekisterissä ovat kaikki kuntien elintarvikevalvontaviranomaisten Eviralle ilmoittamat ruokamyrkytysepidemiat. Kaikkiin kuumentamattomiin kasviksiin voi liittyä jonkinlainen mikrobiologinen riski, eikä 100 % varmuutta jonkin tietyn tuotetyypin puhtaudesta ole siksi koskaan mahdollista antaa.

Kuumennussuositusta ei ole annettu tuoreille marjoille eikä pakastetuille kotimaisille marjoille, koska ruokamyrkytystapauksia, joissa näiden tuotteiden epäillään toimineen välittäjäelintarvikkeina, on vain vähän.

Taulukko: Raportoidut ruokamyrkytysepidemiat Suomessa 2000 – 2014, joissa marjojen epäillään toimineen välittäjäelintarvikkeena

Aiheuttaja

Epäilty tai osoitettu välittäjä

Epidemiat (lkm)

Vuosi

Norovirus

Vadelma (ulkomainen pakaste)

1

2000

Norovirus

Vadelma (ulkomainen pakaste)

1

2001

Kampylobakteeri

Mansikka (kotimainen tuore itse poimittu)

1

2002

Norovirus

Marjasekoitus (ulkomainen pakaste)

1

2002

Norovirus

Vadelma (ulkomainen pakaste)

2

2002

Norovirus

Vadelma (ulkomainen pakaste)

1

2003

-

-

-

2004

Bacillus cereus

Marjasekoitus (ulkomainen pakaste)

1

2005

Norovirus

Vadelma (ulkomainen pakaste)

1

2005

-

-

-

2006

-

-

-

2007

-

-

-

2008

Norovirus

Vadelma (ulkomainen pakaste)

22

2009

Norovirus

Vadelma (ulkomainen pakaste)

1

2010

Norovirus

Vadelma (kotimainen pakaste)

1

2010

Norovirus

Vadelma (ulkomainen pakaste)

1

2011

Norovirus

Vadelma (merkitty kotimaiseksi, mutta alkuperässä epäselvyyttä, pakaste)

1

2011

Norovirus

Marjasekoitus (ulkomainen pakaste)

1

2011

-

-

-

2012

 Norovirus

 Vadelma (ulkomainen pakaste)

 2

2013 

 Hepatiitti A-virus

 Mansikat (ulkomainen pakaste)

 1

2013 

 Norovirus

 Karhunvatukka (ulkomainen pakaste)

2014 

 Hepatiitti A-virus

 Marjaleivos (ulkomainen pakastetuote)

 1

2014 

Yhteensä

 

41

 

 

LISÄÄ AIHEESTA MUUALLA VERKOSSA