Ruokamyrkytyksiä aiheuttavia loisia ja alkueläimiä

Ruoan tai veden välityksellä tarttuvat loiset eivät lisäänny ruoassa. Niiden elintarvikkeissa olevat rakkulamuodot, kystat ja toukat tuhoutuvat useinmiten pakastuksessa (alle -20 celsiusasteessa). Loismatojen ja alkueläinten aiheuttamia ruokamyrkytyksiä on vaikea tunnistaa, koska tartunta voi olla oireeton tai taudilla on pitkä itämisaika.

Ruokamyrkytyksiä aiheuttavia loisia ovat mm. seuraavat:

Cryptosporidium parvum -alkueläin
Giardia duodenalis -alkueläin
Toksoplasma gondii -alkueläin
• Leveä heisimato ( Diphyllobothrium latum)
• Ekinokokkiloiset - heisimato
Anisakis simplex -sukkulamato
• Trikiinimato-sukkulamato

Suomessa eniten tauteja aiheuttavia loisia ovat leveä heisimato ja Anisakis simplex, jotka voivat tarttua myös elintarvikkeiden välityksellä. Myös trikiini voi aiheuttaa ihmiselle vakavan sairauden, mutta se on hyvin harvinaista.