Hepatiitti A-virus

Tartuntatavat
Hepatiitti A -virus ei ole ns. ripulivirus, mutta se erittyy ripulivirusten tapaan ja tarttuu uloste-suutietä. Hepatiitti A -virus voi levitä ihmiseen elintarvikkeiden välityksellä. Virus voi päästä elintarvikkeisiin tartunnan saaneen henkilön käsistä tai silloin, jos ihmisen ulosteella saastunutta vettä käytetään marjojen ja vihannesten kasteluun. Tartunnan voi saada myös silloin, jos saastunutta vettä käytetään juomana tai siitä on valmistettu jääpaloja. Saastuneet raakana syödyt osterit ja simpukat ovat myös tyypillisiä virustartunnan lähteitä.

Itämisaika
Hepatiitin itämisaika on useita viikkoja, 2–6 viikkoa. Virus erittyy ulosteeseen 10–14 vrk tartunnan saamisen jälkeen, joten virusta voi erittyä ulosteisiin jo ennen kuin oireet ilmenevät.

Oireet
Taudinkuvaan kuuluu ripuli ja pahoinvointi. Myös keltaisuus on tyypillistä, sillä virus lisääntyy maksasoluissa ja häiritsee maksan normaalia toimintaa ja aiheuttaa jopa maksavaurion. Oireet kestävät 1–2 viikkoa, ja virusta eritetään ulosteeseen n. kolmen viikon ajan.

Epidemiat
Monet tartunnoista ovat peräisin ulkomailta. Hepatiitti A ei ole aiheuttanut epidemioita vuosina 2000–2012. Tartuntojen välittäjäksi on epäilty saastuneella vedellä kasteltuja marjoja ja salaatteja. Keväällä 2013 epidemian epäillään aiheutuneen ulkomaalaisista pakastemarjoista.

Ehkäisy
• Elintarvikkeen käsittelijän huolellinen käsihygienia on tärkeä keino viruksen leviämisen ehkäisemisessä.
• Elintarvikkeiden kuumentaminen vähintään viiden minuutin ajan +90 celsiusasteessa tuhoaa viruksen.
• Viruksen kantaja ei saa käsitellä pakkaamattomia elintarvikkeita.
• Huonon hygienian maissa riskielintarvikkeita ja keittämätöntä vettä tulee välttää.
• Ennen ulkomaanmatkaa tulee tarvittaessa hankkia suoja virusta vastaan, rokote tai gammaglobuliini.