Mikrobiologiset vaarat ja muut riskit

Säilytä tyhjiöpakatut kalat oikein

Tuore kala on mikrobiologisesti pääsääntöisesti turvallista. Hyvällä käsittelyhygienialla ja lyhyillä säilytysajoilla voidaan vähentää kalatuotteisiin liittyviä mikrobiologisia riskejä.

  • noudata kalatuotteiden säilyvyysmerkintöjä ja säilytyslämpötiloja tarkasti
  • säilytä kalatuotteet kylmässä, mieluiten 0 - +3 asteessa.
  • syö tuotteet mahdollisimman pian pakkauksen avaamisen jälkeen
  • älä käytä kalatuotteita pakkaukseen merkityn viimeisen käyttöpäivän jälkeen
  • älä säilytä tyhjiöpakattuja kalatuotteita pitkään, koska tavanomaisessa kotijääkaapissa on yleensä liian korkea lämpötila niiden säilytykseen.
  • älä syö tuotteita, jotka eivät ole aistinvaraisesti hyvälaatuisia

Kuumentamatta syötävissä elintarvikkeissa listeriavaara

Kylmäsavustetuissa ja graavisuolatuissa kalatuotteissa voi esiintyä Listeria monocytogenes -bakteeria, joka saattaa aiheuttaa ruokamyrkytyksiä ja vaarallisia yleisinfektioita. Tuotteiden valmistusprosessi ei tuhoa tätä yleistä ympäristöbakteeria.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittelee, että riskiryhmiin kuuluvat henkilöt, kuten ikääntyneet ja raskaana olevat, eivät söisi graavisuolattuja tai kylmäsavustettuja kalatuotteita kuumentamatta. Elintarvikkeiden kuumennus tuhoaa listeriabakteerin.

Tyhjiöpakatussa lämminsavukalassa botulismivaara

Clostridium botulinum -bakteeri saattaa esiintyä tyhjiöpakatuissa savu- ja graavikalatuotteissa. Erityisesti lämminsavukala on riskituote. Bakteeri aiheuttaa vakavan ruokamyrkytyksen, botulismin. Myrkytys on Suomessa harvinainen. Sen syynä on yleensä tuotteen liian korkea säilytyslämpötila ja liian pitkä säilytysaika. Elintarvikkeiden kuumennus 85 asteessa 5 minuuttia tuhoaa toksiinin.

LISÄÄ AIHEESTA PALVELUSSAMME