Huomioitavaa itujen käsittelyssä ja valmistamisessa kotikeittiössä

  • käytä hyvänlaatuisia siemeniä
  • käytä puhdasta talousvettä
  • käytä puhtaita astioita
  • huuhtele idut runsaalla talousvedellä ennen syömistä
  • säilytä valmiit idut jääkaapissa korkeintaan + 6 °C:ssa
  • käytä idut mahdollisimman pian, muutamassa päivässä
  • turvallisinta on kuumentaa idut ennen syömistä

Itujen idättämisolosuhteet, 22 – 30 °C ja kosteus, suosivat mikrobien kasvua. Raakojen itujen syömiseen liittyy siten tietty sairastumisriski. Bakteerit kuolevat, jos idut kuumennetaan ruoanlaiton yhteydessä. Näin tehdään esim. joissain Aasian maissa.

Iduissa esiintyy normaalisti korkeita kolimuotoisten bakteerien määriä. Suurin osa kolimuotoisista bakteereista ovat ihmisille vaarattomia, mutta niiden joukossa voi esiintyä myös tautia aiheuttavia bakteereita, kuten salmonella ja EHEC.

Tautia aiheuttavia bakteereita on yritetty vähentää idätykseen käytettävistä siemenistä esim. hypokloriittiliuoksella tai lämpökäsittelyllä. Kuitenkaan ei ole löytynyt sellaista menetelmää, joka luotettavasti tuhoaisi tautia aiheuttavat bakteerit hävittämättä siementen itämisominaisuuksia.

Taustaa

Vuonna 2011 idut aiheuttivat Saksassa laajan EHEC-epidemian, jossa kuoli yli 60 hyväkuntoista aikuista henkilöä. Tähän liittyen Euroopan Elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA ja Euroopan Tautikeskus ECDC suosittelevat itujen syömistä vain kunnolla kuumennettuina.
Lue lisää: EFSA news 

Epidemian johdosta iduille laadittiin myös Euroopan unionissa oma säädöspaketti ohjeistuksineen. Itujen tuotannosta tuli elintarvikevalvontaviranomaisen hyväksynnän vaativaa alkutuotantoa.
Ohjeet elintarvikealan toimijoille.