Tietoa elintarvikkeiden säilytysajoista

Useimmat ruoat säilyvät vain rajoitetun ajan. Tarkista säilytysaika pakkausmerkinnöistä. Tuoreet lihatuotteet säilyvät muutaman päivän, kaikki jauhettu liha sekä kala vain päivän. Vakuumi- tai suojakaasuun pakkaaminen lisää säilyvyysaikaa, mutta tuotteita pitää kuitenkin säilyttää kylmässä. Etenkin vakuumipakattuja kaloja pitää säilyttää todella kylmässä (alle +3 C asteessa) ja nauttia samana päivänä pakkauksen avaamisen jälkeen. Käytä elintarvikkeet mahdollisimman  tuoreina ja mahdollisimman pian pakkauksen avaamisen jälkeen, jolloin voit olla varma elintarvikkeen turvallisuudesta, ravintoarvosta ja mausta. Muista nyrkkisääntö: “Ensin ostettu käytetään ensin“.

Säilyvyyteen vaikuttaa hyvin paljon tuotteiden käsittely. Käsittele elintarvikkeita aina puhtain käsin ja välinein ja pidä huolta keittiösi puhtaudesta. Säilytettäessä useista ruoka-aineista valmistettuja valmiita ruokia, säilytysajan määrää aina nopeimmin pilaantuva ruoka-aine.

Tarjoile kuuma kuumana, kylmä kylmänä

Tarjoa ruoka mahdollisimman pian kypsentämisen jälkeen tai pidä ruoka kuumana tarjoiluun asti. Jos tarjoiluun on aikaa enemmän kuin kaksi tuntia, kannattaa ruoka jäähdyttää ja kuumentaa myöhemmin uudestaan.

Jos ruokaa jää yli, jäähdytä se nopeasti ja laita se jääkaappiin. Ruoka jäähtyy nopeammin, jos panet astian vähäksi aikaa kylmään veteen tai jaat ruoan pienempiin astioihin. Älä laita ruokaa jääkaappiin liian lämpimänä. Nosta kylmänä tarjoiltavat ruoat juuri ennen tarjoilua pöytään. Jos tarjoiluaika on pitkä esimerkiksi juhlissa, käytä kuuma- ja kylmäalustoja varmistamaan oikea tarjoilulämpötila. Tuo ruokia tarjolle pienemmissä erissä sitä mukaa kun niitä kuluu.

Heitä tarjoilusta jäljelle jääneet, huoneenlämmössä lämmenneet elintarvikkeet pois. Älä jäähdytä ja tarjoile niitä uudelleen.

Ruoat, joita on säilytetty pitkään (yli 2 tuntia) vaaravyöhykelämpötilassa (+6 — +60 °C), voivat sisältää bakteerien muodostamia myrkkyjä. Myrkyt eivät tuhoudu edes ruokien huolellisella uudelleen kuumentamisella. Heitä tällaiset ruoat pois.
 

Ohjesäilytysaikoja muutamista elintarvikkeista:

 

 Pakastimessa (-18°C)  Jääkaapissa (+2-5°C)
 Vihannekset 8 kk  Maito 7 vrk
 Marjat 8 kk  Liha 3–5 vrk
 Leipä 3 kk  Jauheliha 1–2 vrk
 Jauheliha 3–4 kk  Kana 1–2 vrk
 Naudanliha 6–12 kk  Kala 1 vrk
 Sianliha 3–4 kk  Leikkeleet 5–7 vrk
 Kana, paloina 9 kk  Valmiit ruoat 3–4 vrk
 Kalafileet 2–3 kk  Kastikkeet, puurot 1–2 vrk
 Valmiit ruoat 3–4 kk