E1450 - Natriumoktenyylisukkinaattitärkkelys

Lisäaineryhmä
Muunnetut tärkkelykset

Alkuperä ja käyttö
Monet kasvit varastoivat energiaa tärkkelyksenä. Tärkkelys on glukoosista rakentunut polysakkaridi, joka koostuu kahdesta rakenneosasta, amyloosista ja amylopektiinistä. Elintarvikkeissa käytettävä tärkkelys saadaan lähinnä perunasta, vehnästä, maissista ja riisistä, joissa sitä esiintyy erityisen paljon. Tärkkelys sellaisenaan on valmistusaine, mutta kun sitä muunnetaan kemiallisesti, se luokitellaan lisäaineeksi. Eri menetelmillä saadaan teknisiltä ominaisuuksiltaan erilaisia lisäaineita. Muunnettuja tärkkelyksiä käytetään stabilointi- ja sakeuttamisaineina tavallisen tärkkelyksen asemesta, koska ne kestävät sekä kuumennusta että pakastusta paremmin. Muunnetutkin tärkkelykset hajoavat ja imeytyvät ruoansulatuksessa. Saa käyttää lähes kaikkiin elintarvikkeisiin, joihin saa käyttää lisäaineita. Enimmäismäärärajoituksia vain lastenruoissa. Elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä nämä aineet voidaan ilmoittaa pelkästään ryhmänimellä ”muunnettu tärkkelys” eli aineen omaa nimeä tai E-numeroa ei tarvitse ilmoittaa. Tärkkelyksen alkuperä on ilmoitettava ainesluettelossa, jos se on peräisin seuraavista viljoista tai niiden hybridikannoista: vehnä, ruis, ohra, kaura, speltti, kamut-vilja.

Hyväksyttävä päivittäinen enimmäissaanti (ADI)
Ei ole määritelty