E420 - Sorbitolit

Lisäaineryhmä
Makeutusaineet

Alkuperä ja käyttö
Sokerialkoholi, vähemmän makeaa kuin sokeri, mutta sisältää yhtä paljon energiaa. Esiintyy yleisesti luonnossa mm. omenoissa, päärynöissä, luumuissa, kirsikoissa ja pihlajanmarjoissa. Suuret määrät voivat aiheuttaa mahavaivoja. Valmistetaan tärkkelyksestä ja glukoosista. Makeutusaineena saa käyttää esimerkiksi sokerittomiin tai vähäenergiaisiin jälkiruokiin, jäätelöön, lisättyä sokeria sisältämättömiin makeisiin, hilloon ja marmeladiin, eräisiin kahvileipiin ja aamiaismuroihin, kastikkeisiin, sinappiin ja erityisruokavaliovalmisteisiin. Sokerialkoholeja ei saa käyttää juomiin. Pystyy kiinnittämään vettä itseensä ja tämän ominaisuutensa vuoksi käytetään elintarvikkeissa myös elintarvikkeen rakenteen säätelyyn muun muassa kosteudensäilyttäjänä, stabilointi-, täyte- ja kantaja-aineina sekä arominvahventeena. Jos valmisteessa on yli 10 % sokerialkoholeja, on se merkittävä tiedolla, että liiallisella käytöllä voi olla laksatiivinen vaikutus. Käyttömääriä ei ole rajoitettu.

Hyväksyttävä päivittäinen enimmäissaanti (ADI)
Ei ole tarpeen